x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 24 octombrie 1989

24 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    24 Oct 2009   •   00:00

Şase curteni s-au plecat, pe rând, în faţa ei, ca în faţa reginei, la prima oră: Vasile Nicolcioiu, Constantin Mitea, Nicolae Constantin, Emil Bobu, Constantin Olteanu, Silviu Curticeanu şi iarăşi Constantin Olteanu...

Un sfert de ceas (orele 10:00-10:16) a ţinut ritualul şedinţei la să­liţă cu Nicolae Ceauşescu pe aceeaşi temă - planul pe luna noiembrie. Din re­la­tările şefului Cancelariei CC, Silviu Curticeanu, reiese că programul Şefului era extrem de flexibil. Dacă îl nemulţumea ceva dimineaţa, îi convoca imediat, în regim de ur­genţă, pe toţi responsabilii de resort. Rezultatul era o şedinţă. Aşa va fi fost, probabil, şi cu această intempestivă şedinţă la săliţă.

Până la pauza de prânz prin biroul Tovarăşei a continuat pelerinajul: Ion Teoreanu (de două ori), Constantin Radu, Vasile Bărbulescu şi Nicu Ceauşescu. Ultimul a fost probabil reţinut la masa de prânz. O serviseră, probabil, la Cabinetul 1, adusă de ospătari. Apoi Tovarăşii s-au odihnit, fiecare la cabinetul lui.

Au făcut faţă după aceea lungului plictis al  Plenarei CC al PCR (orele 16:00-19:55). Mai puţin ca-n alte dăţi s-au plictisit cei prezenţi în marea sală a Ateneului Român. Aşteptau de la Ceauşescu să se "încălzească" şi să scape mai mult decât va publica presa. Căci începuse cum nu se poate mai promiţător: "Pe plan mondial  au apărut diferite teze şi concepţii cu privire la făurirea socialismului şi la perspectivele luptei revoluţionare". Şi "are loc o intensificare a activităţii cercurilor reacţionare, antisocialiste şi anticomuniste, de amestec în treburile interne ale ţărilor socialiste, în scopul destabilizării situaţiei în aceste ţări şi slăbirii construcţiei socia­liste". Până la urmă, spre de­za­mă­gi­rea lor, n-au aflat ceva nou.

Cu Silviu Curticeanu şi Constantin Ol­teanu s-a încheiat, aproape de ora 20:30, ziua de lucru a Elenei Ceau­şes­cu. Comunicatele de presă şi documentele aveau acum şi aprobarea fi­na­lă. "Competenţa" nu i-o mai punea ni­meni la îndoială, de vreme ce în­suşi Ceauşescu, citindu-şi "cuvântul" de mult pregătit, între aplauze se întorcea să vadă reacţia Tovarăşei.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu