x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 30 noiembrie 1989

30 noiembrie 1989

de Lavinia Betea    |    30 Noi 2009   •   00:00

Ca şi cum nu s-ar fi isprăvit alegerile şi Congresul, soţii Ceauşescu şi-au re­luat şedinţele. Între orele 10:05 şi 12:45, Elena Ceauşescu s-a întâlnit la să­liţă cu Bobu şi Constantin Radu. Să fi-nceput, în trei, pregătirile pentru schimbările aşteptate de toţi, şi pro­mise, se pare, de Ceauşescu pentru anul viitor? În aceeaşi săliţă, după-amiaza (orele 16:30-17:10) s-a discutat cu Nicolae Ceauşescu planul pe 1990. Prin cabinetul Elenei Ceauşescu au trecut Gheorghe Oprea, Silviu Curti­cea­nu (de trei ori), Nicolcioiu, Teo­rea­nu şi Nicu Ceauşescu (orele 18:00-18:09). În vreme ce Gorbaciov se afla în vi­zită oficială la Roma, Ceauşescu a fă­cut şi el o nouă vizită de lucru prin Ca­pi­tală. Prilej de a scrie ziarele şi a se trans­mite la televizor cât de iubit era în ţară!
Altfel, ziua a curs în ritmul şi obiş­nuitele ritualuri. Soţii Ceauşescu deju­na­seră împreună la reşedinţă şi prân­ziseră amândoi în biroul lui. Me­niul lui Nicolae Ceauşescu din acea zi ("oarecare"), generalul Marin Neagoe l-a notat astfel:
"La micul dejun - lapte dulce, albuş de ou cu brânză de vaci, crudităţi (roşii, ardei), pâine, suc de grepfrut;
La ora 11:00 - ruladă de şalău cu legume, pâine, acelaşi fel de suc;
La dejun - vinete împănate, bu­dincă de tăiţei cu brânză de vaci, ciorbă de fasole verde cu verdeaţă, perişoare cu verdeaţă, spumă de albuş cu mere, pâine;
La ora 17:00 - suc de grepfrut;
La cină - ţelină cu legume (sic!), rasol de fasole verde (sic!), crap la grătar cu mămăliguţă, salată asortată, pâine, portocale;
La culcare - acelaşi suc de peste zi".
"Nimic exagerat ori formidabil, a comentat în amintirile sale fostul şef al Direcţiei a V-a. Era vorba de diabet, cu mese dese, dar cu un gramaj substanţial redus. Partea nelalocul ei este că pentru omul obişnuit se aruncau pe piaţă cantităţi enorme de peşte congelat şi oase afumate."
Să-l fi notat corect, oare?! Şi tăiţei, şi mămăligă, şi pâine (de trei ori!) într-o zi e prea mult.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu