x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

5 mai 1989

de Lavinia Betea    |    05 Mai 2009   •   00:00

Vineri 5 mai, cel dintâi vizitator la Cabinetul 2 a fost Lina Ciobanu. Membru al CPEx din 1974 până la sfârşitul acelei instituţii, viceprim-ministru al Guvernului (din 1987), ţesătoarea îşi "ridicase nivelul" în şcoli politice.



În şcolile obişnuite, de stat, sărise de la 7 clase direct în Fa­cultatea de Economie Generală din Institutul de Studii Economice Bucureşti. Statura îndesată, cocul şi deux-pieces-urile închise la culoare o fixaseră în percepţia publică drept prototipul agreat de Tovarăşa pentru femeia din conducere. Năs­cu­tă în "străbune plaiuri" olteneşti, ca şi Tovarăşul, probabil trăsese la cântar şi această origine în promovările ce i le datora.

Lina Ciobanu a zăbovit doar câ­te­va minute în biroul Elenei Cea­u­şescu (9:20-9:26). A fost urmată de  N. Vlădescu (rechemat după-amia­za) şi de Vasile Bumbăcea.

Între orele 10:30 şi 12:00 a fost şedinţa CPEx. S-au discutat Raportul privind realizarea planului pe luna aprilie şi măsuri pentru îndeplinirea integrală a planului pe luna mai; Raportul privind asigurarea şi controlul calităţii produ­se­lor şi activitatea de metrologie în anul 1988, comparativ cu anul 1987 şi Propunerile privind planul de şco­larizare şi numărul de burse pentru anul şcolar 1989-1990 la învăţământul de toate gradele.

S-au petrecut şi lucruri cu totul neobişnuite pentru cotidianul birocratic al acelui spaţiu. După şedinţa CPEx s-a ţinut, probabil, cea mai scurtă şedinţă, consemnată, din is­to­ria "epocii Ceauşescu": 2 minute! Atât a durat întrunirea Biroului Permanent al CPEx - între 12:05 şi 12: 07 minute! Iar Nicu Ceauşescu, fiul trimis în înaltă ucenicie politică la Sibiu, a convorbit neobişnuit de mult în biroul mamei sale (mai mult de-o jumătate de ceas!).

După-amiaza, pentru prima dată în anul 1989, însuşi Tovarăşul a in­trat în biroul Tovarăşei! E-ade­vă­rat, doar două minute, fiind menţionat în agendă "N. Ceauşescu 16:30-16:32". Probabil cât să i se alăture pen­tru "vizionarea unui plan în legătură cu Casa ştiinţei".

Lungă discuţie apoi cu primul ei sfetnic, Emil Bobu, între orele 17:25 şi 18:35.

×
Subiecte în articol: agenda