x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

6 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    06 Iul 2009   •   00:00

Din agenda Cabinetului 2 şi pre­­sa cotidiană reiese că săp­tă­mâna a fost extrem de încărcată pentru cuplul Ceauşescu. Cei doi şi-au îm­părţit însă „cores­pun­zător" sar­ci­nile. Cu o zi în urmă, „Tovarăşul" l-a primit pe „fratele Arafat" şi alţi oas­peţi străini. Dar au fost împreună la inaugurarea lucrărilor de construcţie a Centrului Naţional de Creaţie şi Cultură Socialistă „Cân­tarea Ro­mâ­niei".



În mod cu­rios, în agenda ei, momentul este menţionat ca „festivitatea inaugurării lucrărilor de construcţie a Operei Române". Nici măcar în vocabularul activ al „Tovarăşilor" şi demnitarilor să nu fi funcţionat pompoasele denumiri? Ori poate instituţia Operei Române, spre deosebire de aceea a unui megacentru de „creaţie şi cultură socia­listă", avea şi pentru Elena Cea­u­şesc­u reală consistenţă?

Joi, 6 iulie 1989, au sosit de­le­ga­ţiile pentru şedinţa Comitetului Politic Executiv al Tratatului de la Varşovia. De ele s-a ocupat „To­va­ră­şul". Şi-au început însă ziua printr-o activitate comună: şe­dinţa de lu­cru, la săliţă, pe tema exportului în industria cons­truc­ţiilor de maşini (orele 9:15-9:31). Apoi drumurile li s-au despărţit. Tovarăşul şi-a intrat în rolul de comandant suprem al Armatei Române. Iar Tovarăşa a trecut la întâlnirile obişnuite cu subordonaţi nemijlociţi: Emil Bobu şi Silviu Curticeanu (câte două în­tre­vederi), Ion Totu, Constantin Olteanu, Vasile Nicolcioiu, Ion Stoian, Constantin Dăscălescu, Gh. Oprea, I. M. Nicolae.

Şi aproape trei ceasuri, în două rân­duri, cu Poliana Cristescu (orele 11:15-12:25 şi 18:03-19:20). A doua zi, seara, Elena Ceauşescu urma să dea un dineu în cinstea Raisei Gorbaciova. Ce se va servi la masă, ce-i va spune Raisei şi mai ales ce va îmbrăca gazda - nu a lipsit, cu siguranţă, din lunga dezbatere a celor două. Raisa era pentru „Tovarăşa" mai importantă decât Gorbaciov.

De altfel, după cum mărturiseşte în memoriile sale Silviu Curticeanu, des­pre politica lui Gorbaciov, Elena Ceauşescu a împărtăşit so­ţu­lui ei următoarea părere: „Să ştii că toate prostiile astea i le-a băgat în cap Raisa!".

×
Subiecte în articol: agenda