x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 6 octombrie 1989

6 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    06 Oct 2009   •   00:00

Vineri, 6 octombrie 1989, programul Cabinetului 2 a fost de asemenea în­cărcat. În absenţa lui Nicolae Ceau­şes­cu, Tovarăşa îi preluase sarcinile şi pre­rogativele.

Între orele 9:00 şi 20:26, la Cabinetul 2 au fost 15 primiri. Elena Ceau­şes­cu a prezidat în acea zi şi două şedinţe. Public a fost însă un singur moment din programul ei - ceremonia de plecare a lui Nicolae Ceauşescu de pe Ae­roportul Otopeni spre Berlin. Cu acest punct începuse la ora 9:00 programul Elenei Ceauşescu. Ceilalţi demnitari obligaţi la protocol începuseră ziua şi mai devreme. Ceauşeştii îi găseau totdeauna adunaţi în sala de protocol a Aeroportului Otopeni. După ce apăreau şi Tovarăşii, intrau în funcţiune şi camerele de luat vederi.

De la aeroport, Elena Ceauşescu a venit împreună cu primul-ministru. Constantin Dăscălescu a fost apoi primul vizitator al Cabinetului 2 (orele 9:35-9:40). Până la 11:52 au fost primiţi Poliana Cristescu, Emil Bobu, Silviu Curticeanu (de două ori), Vasile Milea, Nicolae Bărbulescu şi Ion Ursu.

O şedinţă de lucru la săliţă (orele 11:55-12:35) i-a reunit pe aşa-zişii "factori de răspundere cu aprovizionarea Capitalei". "Factorii" erau responsabili şi de cadre sau de construcţii edilitare: Emil Bobu, Silviu Curticeanu, Vasile Bărbulescu, Barbu Petrescu... Plus Ana Mureşan, Ion Necşoiu şi un "etc." care colorează lista.

Împreună, după şedinţă, au fost primiţi Emil Bobu şi Vasile Bărbulescu (orele 12:40-13:05).
Î
n absenţa lui Nicolae Ceauşescu, pauza de prânz a durat mai puţin. La 14:30, la Cabinetul 2 a intrat un anume "Tov. V. Tasman". Au urmat Silviu Curticeanu (de două ori), Ion Totu şi Emil Bobu. După ce-l reţinuse pe ultimul mai bine de un ceas (orele 16:30-17:45), au continuat discuţiile într-o şedinţă de lucru pe probleme de cadre. Până la ora 20:26, celor doi li s-a alăturat şi Constantin Radu.

1989 a fost şi anul alegerilor: în partid, în consiliile populare şi în organizaţiile de masă şi obşteşti. Iar şefa supremă a cadrelor a decis "totul". 

×
Subiecte în articol: agenda