x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

9 mai 1989

de Lavinia Betea    |    09 Mai 2009   •   00:00

Marţi, 9 mai 1989, Elena Ceau­şescu a fost ocupată la biroul ei de la CC cu primiri şi convorbiri pe variate teme.



Primul punct din agenda ei consemnează primirea lui Constantin Olteanu, secretarul CC cu propaganda, iar la ultimul este men­ţionat timpul petrecut la Cabinetul 2 de Emil Bobu (17:41-18:20).

În intervalul menţionat, şi-au lăsat consemnată prezenţa, înain­te de amiază, Poliana Cristescu (10:25-10:45), de două ori Emil Bobu, Silviu Curticeanu, Constantin Nicolae şi Iulian Vlad (12:01-12:35). După-amiază, din antica­mera Elenei Ceauşescu au fost înre­gistraţi Silviu Curticeau şi Emil Bobu (ambii rechemaţi de câte două ori!), din nou Constantin Radu şi iarăşi şeful Securităţii, generalul Iulian Vlad (15:35-16:03). Gheorghe Oprea, Vasile Bărbulescu şi Ion Totu au fost ceilalţi interlocutori ai ei din acea după-amiază.

Pentru cei din apropiere care cunoşteau obiceiurile Tovarăşului de-a lucra direct cu capii Se­cu­rităţii şi Armatei (deschizându-şi singur chiar plicurile primite de la aceştia), va fi surprins prezenţa lui Iulian Vlad la Cabinetul 2. De două ori în aceeaşi zi.

Interogat de o comisie senatorială constituită pentru cercetarea evenimentelor de la 1989, Iulian Vlad (aflat atunci în detenţie) a afirmat cu referire la întâlnirile sale cu Elena Ceauşescu: "S-a spus în presă că Securitatea era subordonată Elenei Ceauşescu, ceea ce nu este aşa, raporturile mele de subordonare erau către Nicolae Ceauşescu. (...) Eu vorbeam rar cu ea, ministrul de Interne fiind acela care avea discuţii cu ea aproape în fiecare zi. (...) şi ei i se dădeau informaţii din domeniul ştiinţei, artei sau informaţii cu ca­racter general, precum şi pentru sectoarele pe care le coordona, din păcate sectoare importante şi sensibile, şi rezultatele se cunosc".

Ce fel de informaţii îi va fi oferit Iulian Vlad ori pentru ce mi­siuni a fost chemat la Cabinetul 2 în acea zi de mai '89?! Arhivele n-au fost "desecretizate" nici la acest capitol.

×
Subiecte în articol: agenda