x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu :13 martie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu :13 martie 1989

de Lavinia Betea    |    13 Mar 2009   •   00:00

Zi de luni la Cabinetul 2!
La 9:00 fix, Elena Ceauşescu l-a primit pe şeful Direcţiei a V-a, ge­neralul Marin Neagoe (9:00 – 9:12). După ce s-a întreţinut alte zece mi­nute cu Gheorghe Oprea – prim-vi­ce­prim-ministru al Guvernului şi membru al CPEx (9:35-9:46) –, a in­trat într-o "pau­ză" de jumătate de ceas cu Poliana Cristescu.



Până la amiază, la Cabinetul 2 au mai fost chemaţi Silviu Curti­ceanu – şi simultan, din nou Oprea –, Constantin Olteanu îm­preu­nă cu Ion Dincă, apoi Gheor­ghe Pană. O lungă întrevedere a avut loc după prânz cu Emil Bobu (15:20 – 15:55), cel care părea ana­liştilor şi jur­naliştilor de la Radio Europa Li­beră, succesorul cuplului Ceauşescu la putere.

Urmează şedinţa CPEx, mai scurtă decât întrevederea Elenei Ceauşescu cu Bobu (16:00 – 16:30). Instituţia care prin Statutul PCR conducea partidul (şi im­plicit ţara) între plenarele Comi­tetului său Central, era în acel moment alcătuită din 48 de componenţi (23 de membri "plini" şi 26 de su­pleanţi). De la Gheorghiu-Dej, Ceau­­şescu moştenise organismul similar al Biroului Politic compus din 13 demnitari. "Expresie" a "conduce­rii colective" şi "de­mo­cratizării vieţii de partid", Ceau­şescu îl "lăr­gise" la 25 de mem­bri (în 1965), schim­bându-i şi denumirea în Comitet Executiv. Pe măsură ce el acapara mai multă putere, înmulţea şi "forul conducător": de la 32 de membri  (1969), la 36 (în 1974) când i-a schimbat iarăşi denumirea în Comitet Politic Executiv (CPEx). Atunci a re­nunţat şi la Prezidiul Permanent. În­cepând din 1974 (fără a fi devenit vizibil şi pentru ţară), între Ceau­şes­cu şi toate celelalte mecanisme şi instituţii politi­ce, s-a interpus Elena Ceauşescu. În 1979 deja, CPEx-ul are 45 de mem­bri şi rol de decor al "demo­cra­ţiei socialiste". Într-o jumătate de ceas – cât a durat şi şe­dinţa CPEx de la 13 martie 1989 – ce dezbateri şi dis­cuţii se mai puteau înfiripa?

După şedinţă, până la 18:35, la Cabinetul 2 au mai intrat Iulian Vlad, Nicolae Constantin şi Constantin Radu. Şeful Securităţii, generalul Vlad a fost reţinut aproa­pe un ceas (17:10-18:00). Nu se poate să fi lipsit din discuţie şi planul elaborat pentru anihilarea efectelor "Scri­sorii celor şase". Conform mărturiei lui Alexandru Bârlădeanu, agentul plantat de Securitate în incinta Ambasadei SUA la Bucureşti, informase asu­pra demersurilor lui Silviu Brucan. Securitatea intrase deja în acţiune înainte de difuzarea scri­sorii cu "combinaţii" de compromitere a semnatarilor ei!

×
Subiecte în articol: agenda