x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 17 ianuarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 17 ianuarie 1989

de Lavinia Betea    |    17 Ian 2009   •   00:00

Din cele cinci întreve­deri înregistrate la Cabinetul 2, cea mai lungă a fost cu Poliana. Trei sferturi de ceas (11:05-11:50) au vorbit despre toate.



Din asemenea conversaţii se iveau şi încurcături în ograda celorlalţi. Silviu Curticeanu, şeful Cancela­riei CC, a povestit o asemenea întâmplare. Într-o seară l-a sunat "Tovarăşa" cerând explicaţii – când şi cine aprobase im­porturi de "leo­parzi". I-a trebuit ceva timp să desluşească că Poliana-i povesti­se despre ultimul lux vestimentar achiziţionat – o pereche de sandale italie­neşti produse de firma Leonardo. Plătiţi de ministerul de resort nu în valută, ci la schimb de mărfuri. Din Leonardo ori leonarzi rezultaseră... leo­parzii!

Bobu, Tănase, Nicolcioiu şi un sfert de ceas lui Ştefan Andrei. Preferatul lui Nicolae Ceauşescu fusese trecut pe linie moartă. Oficial, Ştefan Andrei era promovat "la guvern" din septembrie 1987. Cât ce ambasadorul URSS la Bucureşti începuse să insiste cu invitarea ministrului de Externe singur la Moscova, decizia de a-l feri de contacte cu sovieticii fusese luată.   

La trei şedinţe a fost Elena Ceauşescu în acea zi. Pe prima dintre ele – şi cea mai lungă – o prezidează împreună cu Bobu. Resortul "cadrelor" e-n curtea ei: alege şi decide – "roteşte", promovează ori "desărcinează".

De la 17:00 la 18:20 s-au ţinut şedinţele prezidate de Nicolae Ceauşescu – "Vămuirea mărfurilor pe luna ianuarie" şi "Planul financiar 1989". Sute de file de documentaţie în voluminoase dosare detaliază sarcini şi realizări de anvergură. Dar nici aceia care-şi puneau semnătura finală pe "realizări" nu-şi mai aminteau cifrele reale din începutul galopului raportării. Primul-mi­nistru nu uită însă să raporteze lui Nicolae Ceauşescu, în scris, că respectivul dosar conţinea date şi reali­zări în conformitate cu sarcinile şi indicaţiile secretarului general al partidului.

×
Subiecte în articol: agenda