x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 21 februarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 21 februarie 1989

de Lavinia Betea    |    21 Feb 2009   •   00:00

Primul chemat la Cabinetul 1 a fost Vasile Nicolcioiu, şeful Protocolului de Stat. A intrat la ora 10:00.



Atunci să fi venit Elena Ceau­şescu la birou? Ori se dusese la Ca­binetul 1 să fie de faţă la întreve­derea lui Ceauşescu cu vreun demnitar, aşa cum obişnuia deseori? Povestite de martori, scenele par teatrale. Ea numindu-şi soţul "tovarăşul"; iar el, care-i avertizase deja cu ani în urmă pe ceilalţi, "cine se-atinge de tovarăşa, loveşte  în mine"!   

Ori poate că, până la 10:00, Elena Ceauşescu citise materialele destinate conducerii superioare de partid. Fără deprinderea lecturii, se plictisea însă repede şi apela la infor­maţii obţinute prin viu grai de la şeful Cancelariei ori de la coor­do­na­torul sectorului în discuţie. Obiş­nuia în ultimii ani să "cenzureze" docu­mentele de pe masa de lucru a secretarului general. Când nu în­ţe­legea ori nu era de acord cu cele scrise, chema autorul sau ministrul de resort. Invectivele nu lipseau nicio­dată. "Tovarăşului" îi motiva tot­deauna că materialul fu­sese prost întocmit. Se întâmpla şi ca ra­poar­te deja aprobate de Ni­co­lae Ceau­şescu ori în CPEx să fie mo­di­ficate la "indicaţia" ei. Cu timpul, scrie Silviu Curticeanu, "slă­bi­ciu­­nea lui a devenit atât de puterni­că, încât în conflict cu părerea ei nu mai recunoştea nici măcar ce-a spus".    

Dar poate că marţi, 21 februarie 1989, Elena Ceauşescu venise pur şi simplu mai târziu la lucru. Nu erau şedinţe planificate. Iar ea, sătulă de "tâmpiţii" de la sediul CC-ului (cum îi numea adesea pe subalterni), îşi îngăduise o zi mai uşoară. De aceea, depăşise şi ceasul de şuetă la o cafea cu Poliana Cristescu (orele 10:10-11:15). Se mirau ofiţerii şi func­ţio­narii din subordinea ei de neo­biş­nuita prietenie dintre fosta soacră şi noră? Nu şi aceia care-o auziseră pe Poliana vorbindu-i "tovarăşei" ori răspunzându-i la tele­fon. Complimentele strălucitoarei absolvente de Filosofie ar fi sedus pe oricine. Nu şi pe Nicu, fostul ei soţ....

S-a întâlnit apoi Elena Ceauşescu şi cu cumnatul Vasile Bărbulescu din Scorniceşti, secretar al CC cu agricultura (între orele 16:35 şi 16:55).

Altfel – aceleaşi feţe ale cotidia­nului: Bobu, Olteanu, Ursu, Oprea şi iar Nicolcioiu. La sfârşitul zilei (17:48) a intrat, pentru trei minute, un anume Ctin Rad.

×
Subiecte în articol: agenda