x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Candidaţii unor grupuri independente câştigă neaşteptat alegerile din RSS Moldovenească

Candidaţii unor grupuri independente câştigă neaşteptat alegerile din RSS Moldovenească

06 Apr 2009   •   00:00

Cum nu au avut dreptul să apară în mass-media, candidaţii independenţi a trebuit să folosească presa culturală ca principal mijloc de a-şi publica poziţiile şi programul ce au avut deseori un conţinut similar şi un ton adesea emo­ţio­nal.



Ei au punctat statutul secundar al limbii moldo­vene în viaţa pu­blică din RSS Moldo­venească, procesul de rusificare ce rezultă din imigraţia organizată din alte re­pu­blici sovietice în deja supra­po­pulata Moldovă şi în­de­părtarea ţă­ra­nilor de pămân­tu­rile lor natale. Au punctat proble­mele de mediu de care se fac vinovate în republică politicile centrali­zate de industria­lizare forţată; închi­derea şi folo­sirea inadecvată a clă­di­rilor bise­ricilor; starea proastă a mo­nu­men­telor is­torice moldoveneşti care au fost ne­gli­jate sau abandonate de autorităţi.

Ei au pledat cu tărie pentru urmă­toa­rele scopuri: de­cla­rarea limbii mol­do­veneşti ca limbă oficială, reintroducerea alfa­betului latin, oprirea imi­gra­ţiei, înapoierea la vatră a ţă­ra­nilor pri­ntr-un sistem de încurajare a fermelor de familie, economia des­cen­tralizată, programe care să sto­peze distrugerea mediului în­con­ju­rător şi recuperarea lui, deschiderea bise­ricilor, salvarea monumentelor istorice moldove­neşti.

Candidaţii asociaţi mişcărilor independente sunt singurii care au abordat aspecte religioase. De exemplu, o campanie a lui Druţă a punctat că el vrea ca bisericile care au fost închise sau prost folosite de auto­rităţi să fie redate comu­ni­tă­ţilor, iar mănăstirile să fie redes­chise. Trebuie amintit că Druţă a dat bani pentru restaurarea unei bise­rici şi i-a îndemnat pe alegători să voteze "mânaţi de Dumnezeu".
Activiştii de la mişcările independente au spus că sunt con­ştienţi că trebuie să apeleze şi la alte grupuri entice, concen­trân­du-se asupra pro­blemelor lor şi a limbii lor. Totuşi, limitările financiare i-au împiedicat pe candidaţii ambelor mişcări independente să procedeze ca atare.

Reprezentantul mişcărilor oficiale a declarat telefonic pentru Radio Eu­ropa Liberă că grupurile s-au întâlnit faţă în faţă cu alegătorii din oraşele mai mici şi din sate. Au trebuit să recurgă la aceasta, mai ales pentru că nu au avut acces la mass-media, s-au confruntat cu restricţii admi­nistra­ti­ve când au încercat să distribuie texte în campanie şi li s-au interzis mitingurile mari. Activi­ştii moldoveni au ales să se întâl­nească personal cu electora­tul din raioanele de la ţară, adesea au lucrat prin intermediul inteli­ghen­ţiei locale utilizând legă­tura strânsă a acesteia cu familia, anturajul şi reţelele profesionale.

Candidaţii au primit sprijinul multor profesionişti moldoveni celebri, dar şi personalităţi ale comunităţilor lo­cale. Liste cu semnăturile de sus­ţi­nere au fost apoi arătate votanţilor de la nivel local. Mişcările neoficiale au contribuit şi la produ­cerea şi dise­minarea textelor candidaţilor şi a afişelor lor, deşi în cantitate modestă. Textele au fost de obicei scrise în moldo­venească şi, oca­zional, în rusă.


În timpul campaniei, susţinătorii candidaţilor neoficiali au expus în periodicele culturale moldoveneşti mai multe nereguli şi abuzuri ale unor reprezentanţi ai autorităţilor locale împotriva candidaţilor independenţi şi a simpatizanţilor lor. În mai multe cazuri, autorizarea pentru mitinguri electorale nu a fost dată, alegătorii au fost intimidaţi, cei implicaţi în campanii au fost ame­ninţaţi, afişele şi textele electorale au fost confiscate.

S-au relatat, de ase­menea, cazuri în care autorităţile locale au folosit presa locală pentru polemici violente împotriva candidaţilor independenţi ori au am­pla­sat activişti proprii în punctele de votare pentru a-i intimida pe vo­tanţi în ziua alegerilor. Săptămâ­na­lul Uniunii Scriitorilor Moldoveni, Literatura şi Arta, a realizat un dosar masiv despre violarea repetată a legii electorale în special de autorităţile locale puse în slujba celor de la Chişinău. Se spune că aceste practici au făcut ca independenţii să piardă mai multe voturi.

Rezultatele electorale au ridicat mo­ralul, dar şi statura politică a independenţilor moldoveni şi au adus agenda lor, de pe scena politică neoficială, în mijlocul procesului politic oficial. Li­derii moldoveni vor găsi tot mai greu justificări pentru a nega statutul miş­cării şi oportunitatea ei. Succesul candidaţilor independenţi demonstrează eficienţa alianţei dintre esta­blish­mentul cultural şi miş­că­ri­le independente în realizarea unei agen­de co­mune de reformare naţională.

Divizarea între grupurile etnice a jucat un rol important în alegeri. Mol­dovenii independenţi nu au reuşit să îşi lanseze apelul către alte comunităţi etnice. Este posibil că majo­ri­tatea candidaţilor vorbitori de rusă au sprijinit candidaţii conservatori împo­­triva candidaţilor mol­do­veni pro-reformă. Se pare ca aceşti alegă­tori să nu se fi opus reformei per se, ci, evident, au fost împotriva solici­tă­rilor naţionale moldoveneşti. Acest lucru nu a putut scăpa liderilor de la Chişi­nău. Potrivit unor reportaje postelectorale din capitala moldo­venească, sunt tot mai multe indicii că liderii fac paşi în direcţia mane­vrării gru­pu­rilor entice nemol­do­veneşti şi a le determina să se opună cererilor în favoa­rea limbii moldove­neşti şi a altor reforme în republică.   
Vladimir Socor
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: candidatilor aici radio europa liberă