x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă În România se intensifică rezistenţa faţă de regimul Ceauşescu

În România se intensifică rezistenţa faţă de regimul Ceauşescu

02 Dec 2009   •   00:00

La 1 decembrie, la postul Radio Eu­ro­pa Liberă se vorbea despre di­si­den­ţa tinerilor intelectuali români, dintre care unii, precum poeta Ma­ria­na Marin, intraseră în greva foamei.

"Începem prin a consemna şi noi că disidenta română profesoara Maria­na Marin (din Bucureşti) se găseşte în continuare în greva foamei, pe care a început-o la 19 noiembrie. Doamna M­a­riana semnase împreună cu Dan Pe­trescu, Doina Cornea şi alţii scri­soarea prin care se cerea ca Ceauşescu Ni­colae să NU fie reales secretar gene­ral al partidului. Greva foamei a declarat-o în semn de protest faţă de  tratamentul la care sunt supuşi opozanţii şi disidenţii regimului. Să mai consemnăm - am făcut şi continuăm să o facem pe larg în alte programe - să consemnăm deci şi noi faptul că strălucita gimnastă Nadia Co­mă­neci s-a refugiat săptămâna aceasta din ţară, trecând în Ungaria.

După cum aţi aflat din nou, în aceste zile în care răsăritul aşa-numitului socialism real trăieşte evenimentele trezirii întru libertate şi democraţie, din nou la Paris s-a auzit glasul lui Eugen Ionescu cerând eliberare şi pentru români. Monica Lovinescu va comenta această nouă luare de po­zi­ţie a lui Eugen Ionescu şi ne va rea­min­ti de altele mai vechi.

Nu se pro­testează numai în afara ţării, dar - ceea ce e şi mai important - se pro­tes­tea­ză între hotarele ţării; în urmă cu câteva zile, una dintre cele mai remarcate poete din tânăra generaţie, Ma­riana Marin, declarase greva foamei în semn de solidarizare cu alţi protestatari, cu alţi opozanţi - acei care, cu pre­ţul unor mari sacrificii, vorbesc în numele unui popor terorizat. În semn de solidarizare şi de protest pentru felul în care înţelege regimul să desconsidere libertăţile fundamentale - care sunt altfel înscrise în litera moar­tă a Constituţiei şi sunt sem­nă­tura mincinoasă a lui Ceauşescu pe tratatele internaţionale. (...)

Poeta Ma­riana Marin s-a solidarizat cu tinerii scriitori protestatari Dan Alexe şi Liviu Cangeopol, printr-o scrisoare prezentată între timp prin interme­diul postului de radio Vocea Americii şi opiniei publice din România. Înţe­le­gem că textul urmează să fie publicat şi în revista de cultură Agora, editată în Statele Unite de Dorin Tudoran. Securitatea - suntem informaţi - a reacţionat prompt, intervenind cu du­ritate în viaţa personală a poetei Ma­­riana Marin, supunând-o unor şi­cane şi gesturi de intimidare - ni s-a transmis - revoltătoare. (...)

Nu ştim - telefoanele nu răspund - da­că Mariana Marin mai este în greva foamei. Telegramele de presă interna­ţională spun că da. Protestul ei se ală­tură celui al lui Dan Petrescu, care pare a fi fost eliberat după mai multe zile de arestare. Acum, Dan Petrescu are acelaşi regim de izolare totală la domiciliu ca şi Mircea Dinescu căruia i se interzice de mai multe luni să-şi vadă prietenii, să circule neînsoţit de securişti vigilenţi.

Şi Doina Cornea - suntem informaţi - a încetat greva foamei pe care o declarase pentru a se solidariza cu Dan Petrescu. Scriitorul ieşean a protestat faţă de mascarada realegerii lui Ceauşescu - şi nu a fost singurul, i s-au alăturat şi alţii, între care în primul rând Doina Cornea, apoi scriitorii Mariana Marin, Liviu Antonesei, Luca Piţu, în ultimele zile Liviu Ioan Stoiciu, Petre Ilieşiu şi Li­lian Prager.

Un astfel de gest nu îi poate fi iertat nici lui Dan Petrescu, nici celorlalţi: pentru că ceea ce era, până nu de mult, o mascaradă mai mult sau mai puţin comună ţărilor cărora trupele sovietice le-au impus un regim nedorit, mascarada congreselor de partid, a realegerilor şi a parlamen­telor formale, de câtva timp nu mai e; în timp ce Ceauşescu îşi im­pu­nea voinţa unui congres care s-a mărginit să facă mişcări gimnastice şi să plătească cu răguşeala atâtea pri­vi­le­gii, un congres înconjurat de trupe, o ţară în stare de asediu, la Praga mascarada se prăbuşea în faţa voinţei mi­lioanelor de oameni care ieşiseră în stradă pentru a cere libertate şi de­mocraţie; partidul însuşi, sub presiu­nea poporului, îşi dezavua conduce­rea antireformistă - cădea cenzura, că­dea ideea nefastă a rolului con­du­cător al partidului comunist - cad miturile totalitarismului peste tot în est, se prăbuşesc în praful lipsei lor de semnificaţie. La Praga, un scriitor, Vaclav Havel, stă la masa tratativelor cu primul-ministru al Guvernului care îl întemniţase cu numai câteva luni înainte - numele lui Havel se scandează alături de cel al lui Dubcek şi al libertăţii; la Bucureşti se scandează Ceauşescu (...)."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă