x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă La Bucureşti, represiunea continua

La Bucureşti, represiunea continua

02 Noi 2009   •   00:00
La Bucureşti, represiunea continua
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

În prima emisiune a lunii noiembrie 1989, postul Radio Europa Liberă dedica întreg spaţiul de 50 de minute al "Actualităţii Româneşti" disidentului ieşean Dan Petrescu, despre care Vestul tocmai aflase că fusese arestat. Redăm în continuare fragmente din acea emisiune.

"Suntem la începutul unei luni în care aniversăm doi ani de la demonstraţia muncitorească anti-ceauşistă de la Braşov. Peste decenii, revolta de acum doi ani a continuat-o, reactualizându-i semnificaţiile, pe cea din Piaţa Palatului de la Bucureşti, de la 8 noiembrie 1945. La 8 noiembrie 1945 la Bucureşti şi la 15 noiembrie 1987 la Braşov, societatea românească şi-a exprimat în stradă ostilitatea faţă de regimul dictatorial, anunţat prin represiune şi arbitrar în urmă cu peste patru decenii, menţinut prin represiune şi arbitrar în prezent. Noiembrie este şi luna celui mai pro­blematic congres al PCR din deceniile de guvernare comunistă în România. Europa totalitară se năruieşte. Comunismul structurilor sociale şi de stat staliniste a dat faliment; faliment total la Budapesta şi Varşovia; faliment parţial la Moscova, Berlinul Răsăritean şi Sofia.

Starea de faliment există şi la Praga sau la Bucureşti, el încă n-a fost declarat. Liderii de la Bucureşti, în cea mai evidentă criză politică a ţării din era postbelică, au ales cartea, singura carte care se anunţă şi una a pierderii, cea a rezistenţei împotriva tuturor - propriul popor, capitalişti şi comunişti reformişti laolaltă - în numele socialismului ştiinţific real - în accepţia Bu­cu­reştiului, un conglomerat bizar de stalinism instituţional corupt, naţio­nalism folcloric şi nord-coreeanism utopic, în coordonaţele unei societăţi epuizate de foame, frig şi umilinţa morală a dublului limbaj totalitar care identifică la infinit mizeria cu triumful şi nenorocirea cu fericirea. Congresul al XIV-lea al PCR a fost pregătit cu înverşunare, într-o desfăşurare de atacuri împotriva tuturor, de la imperialismul aşa-zis destabilizator - ca şi cum regimul de la Bucureşti n-ar fi primul factor destabilizator al socie­tă­ţii româneşti şi propriul său factor destabilizator - la politica de înnoire de la Moscova, Varşovia şi Budapesta. Optând pentru cartea supărării defi­nitive pe sat, regimul de la Bucureşti riscă să-şi asume consecinţele, în măsura în care această carte va pierde partida.

Este dovada celei mai crase lipse de flexibilitate tactică şi strategică a acestei echipe de guvernare, care odi­nioară - cine ar fi crezut atunci că se va ajunge aici? - se remarca tocmai prin mobilitatea cu care ştia să ocolească interdicţiile de fond ale dogmei, adap­tân­du-se la contextele dinamice ale des­fă­şurărilor inter­na­ţionale, adaptân­du-şi preceptele ideologice la necesi­tă­ţile de firesc şi normalitate ale societăţii. Acum reversul e adevărat.
"Actualitatea Românească" a acestui început de noiembrie va dura 50 de minute. E vorba despre o ediţie specială a emisiunii noastre, justificată de cel puţin două motive. La în­ce­pu­tul acestei săptămâni a fost ares­tat la Iaşi scriitorul protestatar Dan Pe­tres­cu. Autor al unor eseuri şi texte de fină şi exactă analiză a ceea ce el în­suşi nu­mea "răul românesc", un stră­lu­cit re­pre­zentant al intelectualilor din tâ­nă­ra generaţie, un ce­tă­ţean exem­plar al României demne şi ne­în­fe­udate fic­ţi­u­nii totalitare, scrii­torul Dan Petrescu este, alături de Doina Cor­nea şi Mir­cea Dinescu, unul dintre cei mai cu­nos­cuţi protestatari ro­mâni.

La 3 oc­tombrie, Dan Petrescu declarase la Iaşi o grevă a foamei, pentru a protesta împotriva concedierii sale abuzive din postul de bibliotecar şi împotriva refuzului de a i se elibera o viză de că­lă­torie în occident în vede­rea unui tra­tament medical absolut necesar. Tot la începutul acestei luni, Dan Petrescu a redactat o declaraţie de re­fuz a propunerii de realegere a lui Ni­colae Ceauşescu în funcţia de se­cre­tar gene­ral al PCR, declaraţie întru to­tul în­drep­tăţită din punct de vedere le­gal, sem­nată şi de Doina Cornea, Gi­na şi Dan Sîmpălean, Mariana Ma­rin, Eu­gen Amarandei, Alexandru Ta­cu, Li­­viu Antonesei, Gabriela Iavolski, Fi­lip Răduţ şi Luca Piţu. Declaraţia res­pec­­tivă a fost publicată între timp în mai multe ziare şi reviste inter­na­ţi­o­na­le.

Ulterior, la 10 octombrie, Dan Pe­trescu a acordat un interviu, de la Iaşi, postului nostru de radio şi colegilor de la Vocea Americii. Ştirea arestării sale a fost difuzată iniţial de ziarul francez Libération, în ediţia de marţi, pe baza unor informaţii demne de încredere de la Iaşi. Această ştire a fost reluată în cursul zilei de miercuri de marile agen­ţii internaţionale de presă. Ne lip­sesc detaliile; suntem în aşteptarea lor. De ce, când anume, în ce condiţii a fost arestat Dan Petrescu? Optează acum, cumva, regimul pentru răfuieli de acest fel cu protestatarii?

Auto­ri­tă­ţile represive ale statului par să fi uitat că orice ofensivă sau încercare de for­ţă pe fondul unei politici falimentare devine o circumstanţă agravantă în escaladarea propriului eşec. Recent, comandantul miliţiei din Berlinul Răsăritean şi-a cerut scuze public, într-o piaţă centrală a capitalei est-germane, în faţa a mii de oameni pentru brutalitatea şi inepţia organului pe care-l conduce, pentru inter­ven­ţi­i­le arbitrare împotriva cetă­ţe­nilor ca­re demonstrau paşnic cu doar câteva săptămâni în urmă pentru normalitate. Dan Petrescu este un de­mon­strant paşnic şi ferm în numele nor­malităţii de care este privată abuziv România. Arestarea sa do­ve­deş­te în primul rând că el a avut dreptate. În al doilea rând, autorităţile re­pre­sive ale regimului ar trebui eventual să-şi ia notiţe după discursul de scuze al comandantului miliţiei din Berlinul Răsăritean. Cine ştie, într-o zi s-ar putea ca ele să le fie folositoare."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă