x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Liberalizare În Ungaria, persecuţie religioasă în România şi Bulgaria

Liberalizare În Ungaria, persecuţie religioasă în România şi Bulgaria

19 Oct 2009   •   00:00
Liberalizare În Ungaria, persecuţie religioasă în România şi Bulgaria

Keston College, un centru independent de cercetare care studiază religiile din Europa de Est şi din Uniunea Sovietică, şi-a publicat săptămâna aceasta raportul anual. Urmează câteva extrase.


UNGARIA
Este în proiect înfiinţarea unui birou al Keston College la Budapesta, spre sfârşitul anului 1989. Va fi primul astfel de birou din Europa de Est şi se va concentra pe probleme religioase din Ungaria, Cehoslovacia şi România. Biroul va fi condus de un cercetător de la Keston College.

Parlamentul maghiar a promulgat o lege care garantează legalitatea asociaţiilor independente şi dreptul acestora de a opera fără aprobarea Guvernului. Numărul asociaţiilor religioase atât naţionale, cât şi internaţionale a crescut exponenţial.

Guvernul a eliminat interdicţia privind activităţile ordinelor religioase. Multe dintre ordinele dizolvate anterior s-au reorganizat şi aşteaptă returnarea proprietăţilor confiscate. Trei partide politice catolice au luat fiinţă. Grupurile religioase care au primit aprobarea legală în ultimele 12 luni includ Martorii lui Jehova, Congregaţia Credinţei, Mormonii, Noua Biserică Apostolică şi Mişcarea Hare Krishna.


ROMÂNIA
Disidenta Doina Cornea, de rit catolic, se află sub supravegherea Poli­ţiei de când a criticat planurile de sistematizare ale Guvernului şi a cerut repunerea în legalitate a Bise­ricii catolice de rit latin, care a fost absorbită de Biserica ortodoxă în 1948.

Membrii Bisericii reformate din România, care sunt de etnie maghiară, au criticat la rândul lor programul de sistematizare care implică distrugerea a mii de sate.

Pastorul reformat László Tökés s-a opus public sistematizării şi controlului Guvernului asupra bisericii sale, episcopul său, László Papp, impu­nându-i lui Tökés să se mute în altă parohie. Tökés, susţinut de membrii congregaţiei sale, a refuzat să se mute.

Hărţuirea altor congregaţii, în special a celor protestante, a continuat. Biserica penticostală din Bistriţa a fost permanent sub presiune. Pastorul său a fost ameninţat că va primi ordin de încorporare, deşi a depăşit vârsta la care este obligatoriu stagiul militar.

Cărţile cu subiecte religioase şi mâncarea primită de "afară" au fost confiscate de la pastorii baptişti. Pre­dicatorilor străini care au vizitat bi­sericile evanghelice li s-a spus să nu mai revină în România.


BULGARIA
Vizita oficială la Roma a ministrului bulgar de Externe, Petar Mlade­nov, în decembrie anul trecut, când a fost primit de Papă şi când s-a întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Casaroli, le-a dat catolicilor bulgari speranţa că situaţia lor se va îmbunătăţi. Dar, ulterior, optimismul lor a început să pălească.

Au mai rămas doar 30 de preoţi catolici în Bulgaria pentru aproximativ 70.000 de credincioşi de rit romano-catolic. Mulţi dintre preoţi sunt vârstnici. Autorităţile bulgare permit acum, se pare, hirotonisirea a trei preoţi, anual. Dar educaţia religioasă a minorilor a fost interzisă. Toate hirotonisirile, altele decât cele ortodoxe sunt interzise.
Musulmanilor continuă să le fie interzis să îşi organizeze riturile funerare şi să respecte ramazanul, iar unele moschei rămân închise.


CEHOSLOVACIA
A avut loc în Cehoslovacia nu­mirea a trei noi episcopi catolici şi a unui arhiepiscop. Vaticanul speră acum ca cele şase dioceze rămase vacante să fie ocupate în curând. Dar biserica se confruntă cu alte şi alte dificultăţi: restricţii privind literatura religioasă şi nevoia de noi biserici.
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă