x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă München, 19 septembrie 1989

München, 19 septembrie 1989

19 Sep 2009   •   00:00

Keston College, o organizaţie de monitorizare a situaţiei religioase din Europa de Est, şi care are se­diul la Londra, a emis astăzi ur­mă­torul comunicat de presă:



"Keston College/19 septembrie 1989 - un membru al Bisericii Reformate din Timişoara - a fost găsit mort în pădurile din preajma oraşului, la 16 septembrie, potrivit unor relatări venite din Transilvania via Ungaria. Erno Ujvarossy, un inginer constructor şi colaborator apropiat al pastorului Laszlo Tokes, în a cărui apărare s-a implicat. El a dispărut în circumstanţe misterioase în dimi­neaţa zilei de 12 septembrie.

Într-o scrisoare către episcopul său, Laszlo Papp din Oradea, la trei zile după dispariţie, Tokes îşi exprima îngrijorarea. Ujvarossy i-a scris o petiţie episcopului şi a făcut parte dintr-o delegaţie a congregaţiei, la 26 mai. Aceasta a fost organizată după ce Episcopul Papp a ordonat transferul lui Tokes de la Timişoara într-un sat îndepărtat, la 1 aprilie, din cauză că acesta îşi exprima deschis părerile. Tokes, având şi sprijinul congregaţiei sale, a refuzat să asculte ordinul şi a rămas în bi­serica sa din Timişoara. Episcopul Papp a refuzat să primească dele­gaţia de la 26 mai şi s-a recurs la ameninţări cu intervenţii în forţă, dacă grupul nu pleacă.

Tokes scrie că asemenea ame­ninţări sunt un aspect al atmosferei de frică tot mai accentuată. Anumiţi membri ai congregaţiei au fost ameninţaţi. Ujvarossy era tot mai descurajat şi speriat, scrie Tokes, iar direct sau indirect s-a încercat învrăjbirea membrilor congregaţiei şI a pastorului lor. Tokes l-a acuzat pe pastor că este responsabil pentru această situaţie şi i-a cerut să intervină în acest caz. La o zi după ce pastorul Tokes i-a scris episcopului, trupul lui Ujva­rossy fost găsit în pădurea de lângă Timişoara, potrivit cotidianului ma­ghiar «Nemzet». Circumstanţele morţii sale nu sunt încă cunoscute."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă