x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Pastorul Tokes, forţat să se mute

Pastorul Tokes, forţat să se mute

02 Dec 2009   •   00:00

"Pastorul de etnie maghiară Laszlo Tokes este obligat să îşi pă­ră­sească locuinţa şi congregaţia în termen de şase zile. Radio Budapesta, care citează surse neoficiale, spune că nu este nici o şansă ca hotărârea tribunalului să poată fi modificată. Potrivit unor informaţii recente, clericul român ar putea fi acuzat că profită de ajutoare alimentare.

La radio s-a spus că, în urma condamnării, Tokes va fi mutat cu forţa împreună cu soţia sa, care este însărcinată, şi cu copilaşul lor într-un loc necunoscut. Potrivit aceleiaşi surse, se pare că poliţia secretă română (Securitatea) ar fi găsit la 20 octombrie nişte ouă, banane, zahăr şi magarină, dar şi o notă a lui Tokes prin care acesta confirma că a primit câteva sute de lei.

Se mai spune că Tokes a fost in­te­rogat timp de cinci ore de oameni ai Securităţii care l-au ameninţat că îl aşteaptă 15 ani de închisoare.

Luna trecută, Ungaria a protestat formal faţă de tratamentul la care este supus Tokes, alertată de informaţiile potrivit cărora acesta a fost bătut rău de bărbaţi neidentificaţi în casa sa din Timişoara, că telefonul i-a fost tăiat şi că îi este interzis să-şi întâlnească rudele."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă