x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Recalcitranta Românie

Recalcitranta Românie

03 Dec 2009   •   00:00
Recalcitranta Românie
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

La 3 decembrie 1989, postul de radio Europa Liberă difuza un editorial care apăruse în aceeaşi zi în coti­dianul american The Baltimore Sun.

Piesele de domino continuă să cadă, dar una continuă să stea dreaptă. Nu există în România revizionism, nici opoziţie, nici critică, demonstraţii, pluralism, socialism cu faţă umană, supape ori opinie pu­blică. Nicolae Ceauşescu a fost reales, fără nici un vot contra, la conducerea Partidului Comunist Român, în fruntea căruia se află din 1965. Ultima mare demonstraţie a avut loc acum doi ani. Revoluţiile au loc acolo unde se poate respira liber, unde există o anumită libertate de acţiune, acolo unde există aşteptări de mai bine care să fie încununate. În România, îmbunătăţirile nu există, iar aşteptă­rile sunt interzise.

Dl Ceauşescu este un comunist care seamănă cu Kim Il Sung, conducătorul dinastiei din Coreea de Nord. Aproape tot ce e scris, cântat, jucat sau expus în cultura română exaltă înţelepciunea lui Ceauşescu, mărinimia şi statura sa impresio­nantă. Soţia şi fiul său sunt succesorii săi oficiali.

În anii 1970, şi-a ruinat ţara pentru a construi o industrie grea pe care nu şi-o putea permite. În anii 1980, şi-a înfometat poporul pentru a plăti acea datorie şi pentru a distruge arhitectura religioasă, etnică, ţărănească şi burgheză în favoarea apartamentelor standardizate şi a monumentelor monstruoase. Este o crimă culturală împotriva maghiarilor din Transilvania şi împotriva românilor din întreaga ţară.

Multă vreme, Nicolae Ceauşescu a fost admirat în Vest. El a înfruntat Moscova, a refuzat să rupă relaţiile cu Israelul, a avut o poziţie singulară cu prilejul primăverii de la Praga, din 1968, a condamnat doctrina lui Brejnev şi a luat partea Chinei împotriva Uniunii Sovietice. Această independenţă îl protejează acum.

Mihail Gorbaciov, care a sprijinit schimbările din Germania de Est, Cehoslovacia şi Bulgaria, nu poate face acelaşi lucru pentru România. În sfera economică, Vestul nu deţine pârghiile de care uzează în alte părţi pentru a realiza reforma. Dl Ceau­şescu a plătit datoria externă. Româ­nii s-ar putea să nu-şi poată conduce maşinile în această iarnă. Lumina va lipsi din apartamentele lor reci. Vor face cozi de ore pentru a cumpăra o bucată de carne pe care abia o vor mesteca. Dar Fondul Monetar Internaţional nu le va impune nici o condiţie. La summit, pre­şe­din­ţii Bush şi Gorbaciov vor da din umeri, împărtăşind neputinţa co­mu­nă în a da vreun ghiont României.

Cândva prosperă, România este astăzi cel mai îngrozitor loc din Eu­ro­pa. Este adevărat că mulţi români află despre evenimentele din alte părţi de la televiziunea bulgară. Dar România rămâne mai departe ţara fără spe­ranţă. Dl Ceauşescu se ţine tare precum o stâncă în mare în faţa valurilor istoriei. Nu există nici un indiciu despre când va fi acoperit, dar acest lucru se va întâmpla cu siguranţă. În acel moment, şi el, şi lucrările sale vor dispărea cu o incredibilă viteză şi nimeni nu îi va lua apărarea. România va exploda, şi acest lucru este inevitabil. Când însă nu se ştie.
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă