x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă România îşi izolează disidenţii

România îşi izolează disidenţii

27 Noi 2009   •   00:00
România îşi izolează disidenţii

La 27 noiembrie 1989, presa internaţională era interesată de aspectul disidenţei româneşti. Un articol apărut în The Independent anunţa că Doina Cornea intra în ce-a de-a treia săptămână de grevă a foamei, iar situaţia altor disidenţi era incertă.

"O fragilă femeie de 60 de ani intră astăzi în cea de-a treia sa săptămână de grevă a foamei, în oraşul Cluj, din România. Doina Cor­nea, o fostă profesoară universitară de limba franceză se află în arest la domiciliu din aprilie din cauză că nu a încetat să critice autorităţile care au încălcat în mod repetat drepturile omului şi campania de sistematizare prin care vor fi distruse mii de sate româneşti, iar sătenii vor fi mutaţi în centre agro-industriale. Telefonul i-a fost tăiat şi apoi numărul i-a fost desfiinţat, iar poliţia îi supraveghează casa. Tacticile curente de represiune din România includ persecuţii şi bătăi, de care este responsabilă Securitatea, măsuri de supraveghere, măsuri care merg până la a izola total victimele, cum este cazul Doi­nei Cornea.

Toţi criticii importanţi ai guvernului se află, în prezent, într-o anume formă de arest la domiciliu. Unul dintre aceştia este Dan Petrescu, care a semnat alături de Doina Cornea, în această primăvară, o scrisoare des­chi­să. Un altul este pastorul în vârstă de 37 de ani, Laszlo Tokes, care s-a refugiat în nişte anexe ale bisericii sale. Deşi este înconjurat de poliţişti, a fost de curând atacat de "persoane ne­cu­nos­cute" care i-au spart uşa şi l-au ameninţat cu cuţitele.

În urma unei ample demonstraţii, în Braşov, în noiembrie 1987, cel puţin 67 de oameni au fost condamnaţi la muncă silnică. Au­to­ri­tă­ţile afirmă că au fost toţi eliberaţi, până la ultimul om. Dar se ştie că Werner Sommerauer este încă în detenţie la Tulcea, în Delta Dunării.

Sute de protestatari au fost duşi de­parte de casele lor în ultimii patru ani şi condamnaţi la muncă silnică. Se ştiu prea puţine despre soarta lor din cau­ză că procesele politice nu sunt fă­cute publice iar cenzura a fost în­tă­rită. Cetăţenii români nu-şi pot schim­ba locul de muncă şi nu se pot mu­ta dintr-un oraş în altul fără apro­ba­re, iar toate contactele cu străinii, ori­cât de scurte, şi chiar cu alţi est-europeni, trebuie raportate la poliţie."

Radio Europa Liberă încheia emisiunea de la 27 noiembrie cu o ştire de ultim moment, referitoare la un nou act de protest împotriva regimului de la Bucureşti. Poeta Florica Mitroi intra în greva foamei.

"În ultimul moment suntem informaţi că poeta Florica Mitroi, împreună cu cei doi copii ai săi, Filip, 17 ani, şi Arghira, 11 ani, demonstrează începând de astăzi în faţa parlamentului elen împotriva regimului de opresiune din România. Pe pancartele purtate de cei trei se poate citi «Jos cu Ceauşescu, duşmanul po­po­ru­lui român» şi «În memoria muncitorilor de la Braşov reprimaţi de securitatea lui Ceauşescu». Florica Mitroi, mem­bră US, a declarat într-un interviu dat unei publicaţii greceşti la sfârşitul săptămânii trecute că oponenţii şi disidenţii români sunt trataţi de securitate în mod inuman. FM cere occidentului să impună sancţiuni îm­pot­riva regimului de la Bucureşti."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă