x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă România nu a fost invitată la festivalul comuniştilor italieni

România nu a fost invitată la festivalul comuniştilor italieni

08 Sep 2009   •   00:00
România nu a fost invitată la festivalul comuniştilor italieni
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

România, Cehoslovacia şi China nu au fost invitate la Geneva, la festivalul Partidului Comunist Italian (PCI). PCI a explicat aceste absenţe prin tipul de guvernare represivă antidemocratică practicat în aceste ţări. PCI şi-a exprimat, în schimb, solidaritatea faţă de victimele regimurilor comuniste dictatoriale, susţinând disidenţii (de exemplu, a favorizat revenirea ceho­slo­vacului Alexander Dubcek pe scena politică europeană) şi a luat atitudine faţă de regimul inuman practicat în România de Nicolae Ceau­şescu.

Partidul Comunist Italian insistă asupra reabilitării politice a lui Dubcek, publicând în cotidianul partidului un lung articol, redactat de acesta, articol în care el saluta acţiunile prin care era condamnată invazia din 1968 de liderii polonezi şi maghiari actuali (succesorii participanţilor de atunci), Dubcek le-a luat apărarea în faţa criticii venite de la Praga şi a insistat asupra nevoii ca regimul din Cehoslovacia să intre în dialog cu "cei aproape o jumătate de milion de comunişti reformişti, care astăzi repre­zintă partidul exilaţilor".

Conducerea PCI a declarat că are încredere că timpul curge în fa­voarea lui Dubcek şi în defavoarea regimului "normalizat" de la Praga. Antonio Rubbi, responsabilul oficial cu afacerile interne al Comitetului Central, a spus: "Imre Nagy a fost reabilitat în Ungaria. Andrei Sa­kharov este membru al Congresului Deputaţilor Poporului din Moscova. Cum este posibil ca Dubcek să continue să fie interzis la Praga?". Cât despre România, vremea în care PCI se abţinea să critice regimul lui Nicolae Ceauşescu din cauza poziţiei sale independente faţă de Moscova a trecut. Acum, purtătorul de cuvânt al partidului denunţă absurditatea sistemului său opresiv, în timp ce "Unita" propune o platformă pentru militanţii anticeauşişti exilaţi, cum ar fi, de exemplu, Grigore Arbore Popescu. Renzo Foa, redactor-şef adjunct al cotidianului partidului, a denunţat regimul pentru: "Devastarea fizică şi morală a poporului lipsit de hrană şi de servicii sociale şi ţinut sub control strict mulţumită unui puternic aparat de supraveghere şi represiune care reprezintă o castă privilegiată ce răspunde în faţa unei ierarhii care este încă şi mai limitată şi identificată cu numeroasa familie a lui Nicolae Ceauşescu, a Elenei Ceauşescu şi cu clanul lor". Festivalul "Unita" i-a furnizat, pur şi simplu, Partidului Comunist Italian o şansă convenabilă pentru a clarifica faptul că nu va fi împiedicat de vreun sentiment de solidaritate fraternă şi că va denunţa metodele represive ale regimurilor care au încetat, de mult, să mai reprezinte vreun model pentru el.
Douglas Clark
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă