x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Solidaritate internaţională de 15 noiembrie

Solidaritate internaţională de 15 noiembrie

16 Noi 2009   •   00:00

Cu prilejul aniversării a doi ani de la revolta muncitorilor bra­şoveni, reprezentanţii românilor din exil, dar şi mişcări pro-democratice din toată lumea au organizat mitinguri şi acţiuni de solidarizare cu poporul român, în întreaga lume. Redăm din arhiva Radio Europa Liberă relatări pe scurt ale acestor manifestări.

"Astăzi au avut loc demonstraţii în faţa ambasadelor române din Mos­cova, Budapesta, Berlinul de Est pentru a protesta faţă de politica sta­tului român şi a preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

Mulţimea cea mai numeroasă se pare că s-a adunat la Budapesta, unde sute de oameni au demonstrat cu pancarte care cereau sfârşitul dictaturii şi libertatea de exprimare şi li­bertatea presei în România.
În Berlinul de Est, The Associated Press a menţionat că 200 de oameni au mărşăluit până la Ambasada Ro­mâniei purtând pancarte ce denun­ţau stalinismul.

La Moscova, potrivit agenţiei de ştiri Reuters, zeci de demonstranţi s-au adunat în faţa ambasadei ro­mâne pur­tând pancarte anti-Ceau­şescu. Reu­ters anunţă că Poliţia a arestat zece oameni şi i-a împrăştiat pe ceilalţi.

Mai multe demonstraţii au avut loc cu prilejul celei de-a doua ani­ver­sări a protestului muncitorilor ro­mâni din oraşul Braşov. Cu acel prilej, muncitorii români au cerut mai multă hrană şi sfârşitul dictaturii.


REUTERS DESPRE DEMONSTRAŢIILE DIN POTSDAM
Guvernul român a fost şi ţinta unei demonstraţii organizate de 300 de germani estici la Potsdam. Ei s-au adunat în faţa ambasadei române purtând pancarte care cereau libertate pentru poporul român şi unde au dat citire unei rezoluţii ce denunţa abuzurile faţă de drepturile omului şi austeritatea draconică a regimului economic de la Bucureşti.
Organizatorii s-au opus ca partidul comunist est-german să trimită o delegaţie la cel de-al XIV-lea congres al Partidului Comunist Român.


BONN
Organizaţiile românilor din exil spun că vor avea loc demonstraţii în 60 de oraşe de pe tot globul începând de astăzi până duminică, pentru a protesta faţă de situaţia politicii drepturilor omului din România. Organizatorii au declarat la o conferinţă de presă ţinută la Bonn că demonstra­ţiile marchează cea de-a doua aniversare a revoltelor de la Braşov. Ei au spus că protestul din Bonn va avea loc sâmbătă.


BERLIN
Aproximativ 200 de est-germani, încurajaţi de progresul democraţiei în propria lor ţară, au început o acţiune de protest, miercuri, în faţa amba­sadei române, pentru a denun­ţa conducerea de la Bucureşti drept stali­nistă şi represivă. Demonstraţia a fost organizată de susţină­tori ai scriitorilor români exilaţi, pentru a face presiuni asupra lui Nicolae Ceau­şescu, cel mai rigid lider est-eu­ropean.

Cu doar două luni în urmă, est-germanii înşişi s-au confruntat cu ciocniri violente cu Poliţia pentru că au luat parte la proteste neautorizate. Dar naţiunea a fost cuprinsă de o furtună de reforme şi de schimbări democratice, încă din 18 octombrie, când Egon Krenz a fost numit ca succesor al liderului înlăturat, Erich Honecker. Sute de mii de demonstranţi au mărşăluit săptămânal prin Leipzig pentru a cere continuarea reformei şi alegeri libere.
Cu prilejul protestului faţă de Ceau­şescu, grupul a mărşăluit de la Biserica Ghetsemani până la Amba­sada Română cu pancarte pe care scria «Jos stalinismul».
BUDAPESTA
Câteva sute de oameni, cu torţe, au stat de veghe, în tăcere, în jurul am­basadei române cufundate într-un întuneric total, în seara de miercuri, pentru a comemora demonstraţia suprimată prin violenţă a muncitorilor nemulţumiţi, de acum doi ani, din România. Demonstraţia a avut loc în Braşov, cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară, la 15 noiembrie 1987, şi a numărat 10.000 de participanţi care au cerut salarii mai mari, hrană, o viaţă mai bună şi mai multă libertate.
Poliţia a făcut un cordon la intrarea în ambasadă, dar nu au avut loc incidente.

După ce s-au întâlnit într-un parc din apropiere, demonstranţii au mărşăluit spre ambasadă strigând: «Libertate pentru România», «Libertate pentru Transilvania».

Reprezentanţi ai comitetului de la 15 noiembrie, un grup de cetăţeni români care au fugit în Ungaria, au încercat să facă să ajungă în amba­sa­dă o petiţie, dar eforturile lor au eşuat. Organizatorii au anunţat că vor tri­mi­te petiţia prin poştă. Potri­vit agenţiei naţionale de ştiri MTI, cinci activişti ai Mişcării Democrate pentru o Românie liberă au declan­şat o grevă a foamei la ora 7:30 şi in­ten­ţio­nează să o continue timp de opt zile în semn de protest faţă de dictatura lui Ceauşescu şi faţă de plă­nuita re­ale­gere a secretarului gene­ral al Partidului Comunist Român.

Pentru a susţine demonstraţia, Ti­nerii Democraţi Federali au organizat o campanie naţională în cadrul căreia s-au aprins lumânări. Lumâ­nă­rile au ars în mai multe locuri din Budapesta şi în peste 20 de oraşe din ţară, la ora 6 după-amiaza în memoria victimelor de la Braşov şi în spi­rit de solidaritate cu cei care trăiesc în România." Numeroase scrisori de sprijin adre­sate românilor au ajuns pe adre­sa postului Europa Liberă, în preajma zilei de 15 noiembrie 1989.


"FRAŢILOR!

După o zi de post şi rugăciune, cu gândul şi cu inima la Ţară, ne-am adunat aici să spunem o rugăciune împreună, pentru Doina Cornea, cu­ra­joasa profesoară, iluminata luptă­toa­re pentru respectarea drepturilor omului, care, la 11 noiembrie, a intrat în greva foamei, în semn de solida­ritate cu scriitorul ieşean Dan Petrescu, arestat recent de Securitatea ceau­şistă, şi în semn de oma­giu adus victimelor spontanei revolte a muncitorilor braşoveni din 15 no­iembrie 1987.

În această zi de 15 noiembrie, de­venită zi a demnităţii noastre na­ţio­nale, de la Paris la Sydney, de la New York la Londra şi München, românii liberi şi prietenii lor îl imploră pe Bu­nul Dumnezeu, ca vânt al libertăţii ce surpă în Europa de Est stranii vestigii ale trecutului, care dărâmă zidul ruşinii şi înlătură sârmele ghimpate, acest vânt înviorător, să se abată şi asupra României, punând capăt unei ierni politice dintre cele mai nă­pras­nice, ce s-au abătut vreodată asupra Carpaţilor.
A sunat ora istorică a Europei! Suntem încredinţaţi că acest semnal va fi auzit şi inteligent interpretat şi la NOI! Suntem încredinţaţi că fără vio­len­ţă, dar cu multă hotărâre, românii se vor manifesta neîntârziat, intrând în hora marilor şi eliberatoarelor reforme.
15 noiembrie
Ion Cicală
Liga pentru drepturile omului a exilaţilor români din Germania, München"



O altă scrisoare a ajuns la Mün­chen, tocmai din Australia:
"Biserica Ortodoxă Liberă din Melbourne, Australia, se alătură acţiuni­lor de susţinere a luptei pentru de­mo­craţie şi libertate din România. Suntem alături de întreaga naţiune română, greu încercată sub un dictator satanic, sub care prestigiul Ro­mâ­niei pe plan internaţional a fost grav compromis. Cu respect pentru cei care au avut curajul de a demonstra în Braşov şi pentru cei care au avut curajul să-şi exprime opiniile în ţară, Biserica Română Liberă din Melbourne Australia cinsteşte această zi de 15 noiembrie ca un eveniment istoric de mare importanţă.

În fiecare duminică ne rugăm pentru salvarea naţiunii, oprirea dărâ­mă­rii satelor, bisericilor şi cimitirelor. Rugăm Clerul Bisericii Ortodoxe Române în frunte cu Întâi-stătă­torul ei să se alăture la salvarea poporului în suferinţă aşa cum alte biserici au făcut-o ca şi în cazul Polo­niei. Să aibă curajul de a fi la înălţi­mea slujirii misiunilor creştine în ceasul al XII-lea.
Preotul Nicolae Iugoş de la Bise­rica Ortodoxă Română Liberă din Melbourne, Australia"

Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă