x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Trecere în revistă a mişcărilor independente din Europa de Est

Trecere în revistă a mişcărilor independente din Europa de Est

22 Mai 2009   •   00:00
Trecere în revistă a mişcărilor independente din Europa de Est
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Din noiembrie 1988, când a apă­rut pentru prima dată bilanţul miş­că­rilor independente, au mai apărut grupări civice şi miş­cări popu­lare în aproape toate ţările Europei de Est. În anumite cazuri, membrii, perso­nalităţile de la con­du­cere şi chiar obiectivele gru­pu­rilor mai vechi s-au schimbat.



În Polonia, Ungaria şi Ţă­rile Baltice une­­le dintre mişcările ne­o­ficiale au fost înregistrate oficial. Această versiune actua­lizată a "recensământului" reflectă schimbările de statut şi dă numele, obiectivele, publicaţiile şi perso­nalităţile de la conducere ale tuturor mişcărilor in­dependente din Europa de Est cu privire la care a fost dis­ponibilă suficientă infor­ma­ţie.

BULGARIA
Asociaţia pentru suport Viena '89 (Druzhestovo za Podkrepa na Viena '89). A fost fondată în ianuarie 1989. Detaliile despre componenţă sunt necunoscute dar se crede că e vorba mai ales despre membri de etnie turcă. Dintre obiective: monitori­zarea modului în care Bulgaria respectă tratatul CSCE de la Viena, din 1989, lupta pentru drepturile civile şi opoziţia faţă de campaniile de asimilare. Personalităţile conducătoare sunt: Avni Aliev Veliev şi Ismet Emrullahov (ambii sunt din Gebel şi au fost expulzaţi din Bulgaria în mai 1989).

Iniţiativa cetăţenilor (Grazhdanska Initsiativa). Nu se ştie data la care a fost fondată. Are aproximativ 30-40 de membri (toţi în zona ru­seas­­că). Ca obiective, grupul îşi pro­pune să fie o ramură locală a Aso­ciaţiei Independente de Apărare a Drepturilor Omului, ale cărei obiec­ti­ve le împărtăşeşte. Nu se ştie dacă grupul a supravieţuit arestării lide­rilor săi, la începutul lui 1989. Unul dintre lideri este Lyubomir So­bad­zhiev.

Comitetul pentru Drepturi Religioase, Libertatea Conştiinţei şi Va­lori Spirituale (Komitet za Zashtita na Religioznite Prava, Svobodata na Savestta, Duhovnite Ţenosti). A fost înfiinţată la 9 martie 1989, în Veliko Tarnovo în urma protestelor locale faţă de înlăturarea de la o mânăstire a unui părinte foarte popular, Părintele Hristofor Sabev. Componenţa grupului este necunoscută. Îşi pro­pune să militeze pentru încetarea interferenţei politice în treburile Bisercii şi în viaţa religioasă; să promoveze toleranţa religioasă în Bulgaria. Personalităţi din conducere: Hristofor Sabev (Preşedinte), Petar Kanev Petrov (Secretar), Petar Pen­kov, Vasil Ţvetov, Stiliyan Nikolov, Nadejda Ilieva, Deşka Trifonova. Părintele Blagoi Topuzliev, care a fost expatriat din Bulgaria în martie 1989, funcţionează ca purtător de cuvânt al grupului în străinătate.

Liga Democratică pentru Apă­ra­rea Drepturilor Omului (Demokra­tişnata Liga za Zashtita na Pravata na Ceoveca). A fost fondată în de­cembrie 1989. În mai 1989 a recurtat câteva sute de membri, în mare parte de etnie turcă. Nu se ştie câţi au fost expatriaţi din ţară în mai şi iunie 1989, în urma protestelor din estul Bulgariei. Fondatorii ei cred că liga va supravieţui prin creşterea numărului celor recrutaţi dintre etnicii bulgari. Mişcarea îşi propune să lupte pentru respectarea drepturilor omului în Bulgaria, să se opună asimilării minorităţii mu­sulmane şi represiunii exercitate asupra practicilor şi obiceiurilor islamice şi să lucreze pentru reinstituirea principiilor democratice în viaţa publică. Printre personalităţile care o conduc se numără: Mustafa Yumerov (Preşedinte), Sabri Isken­derov (Secretar) şI Ali Ormanliev (Secretar). Toţi trei au fost expulzaţi în Turcia, în mai 1989. Noua condu­cere nu a fost încă făcută publică.

Eco-Glasnost a fost înfiinţată pro­babil în prima parte a anului 1989, la Sofia. Îşi propune să implemen­teze legile şi să protejeze mediul în­conjurător, să promoveze glasnostul şi aspectele ecologice. Din conducere fac parte Dimcio Savov şi Petar Slabakov.

Prietenii arhitecturii din Sofia (Priatelite na Sofiscata arhitectura) a fost înfiinţată la o dată necunoscută. Nu se cunosc membrii. Îşi pro­pune să conserve clădirile istorice din Sofia. Lider: Ştefan Provdev.

Asociaţia Independentă pentru Apărarea Drepturilor Omului în Bulgaria. (Nezavisimoto Druzestvo za Zaştitan a Cioveşchite Prava v Bulgaria). A fost fondată la 16 ianuarie 1988, după ce şase disidenţi bulgari au trimis un apel către Conferinţa CSCE de la Viena, în care protestau faţă de situaţia deficitară a drepturilor omului în Bulgaria. Se es­timează că are în componenţă 1.000 de membri, dintre care, mai mult de jumătate sunt etnici turci. Îşi pro­pune să monitorizeze situaţia drep­turilor omului în Bulgaria, să adune informaţii despre prizonierii politici şi despre alte cazuri de încălcare a drepturilor omului; să lupte pentru reforme legale, inclusiv pentru  abo­lirea legilor împotriva "propagandei antisocialiste"; să se opună asi­milării forţate a mi­norităţii etnice turce şi să obţină legalizarea aso­ciaţiei. Printre personalităţile conducătoare: Ilia Mi­nev (Pre­şe­dinte), Peter Manolov (Se­cretar), Dimitar Tomov, Mariana Zlateva şI Anton Zaprianov. Mai mulţi dintre fondatorii Asociaţiei, inclusiv Eduard Genov şi Ţeco Ţecov, au fost ex­pulzaţi din Bulgaria din octombrie 1988. Manolov a fost forţat să plece în mai 1989 dar continuă să funcţioneze ca Secretar al mişcării.
Jiri Pehe
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr. M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: bulgaria omului aici radio europa liberă