x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Asigurarea mixtă de viaţă şi variantele acesteia

Asigurarea mixtă de viaţă şi variantele acesteia

27 Noi 2009   •   00:00

Printre asigurările facultative care se pot încheia de o persoană este şi asigurarea mixtă de viaţă. Această asigurare dă posibilitatea asi­guratului să economisească, în mod planificat, o anumită sumă de bani, pe care o va primi la expirarea duratei asigurării. Totodată, o astfel de asigurare constituie un sprijin bănesc pentru cel care o contractează sau pentru familia sa, în cazul de producere a unor evenimente neprevăzute şi nedorite.

Pentru a răspunde unor cerinţe ale populaţiei, asigurarea mixtă de viaţă se practică şi în alte variante, realizate prin extinderea protecţiei asupra unui număr mai mare de persoane, prin suplimentarea sumei asigurate, în cazul survenirii unor anumite categorii de evenimente asigurate etc.

Asigurarea familială mixtă de viaţă dă posibilitatea cuprinderii în asigurare a tuturor membrilor de familie în vârstă de la 5 la 65 de ani, oricare dintre aceştia putând încasa suma asigurată, în funcţie de evenimentul asigurat întâmplat.

Asigurarea mixtă de viaţă şi suplimentară de accidente este o variantă la care suma asigurată, stabilită pentru urmările accidentelor, este majorată faţă de suma prevăzută pentru celelalte evenimente cuprinse în această asigurare.

Asigurările mixte de viaţă prezintă o serie de caracteristici comune, dintre care enumerăm: sunt accesibile persoanelor cu vârste de la 16 ani până la 65 de ani; se pot contracta pe termene de la 5 la 15 ani; primele de asigurare sunt diferenţiate în funcţie de vârsta persoanei care se asigură, de termenul pentru care se face asigurarea şi de mărimea sumei asigurate; la expirarea asigurărilor la care primele au fost plătite pentru întreaga durată prevăzută în poliţă, sumele asigurate se primesc concomitent cu o indemnizaţie; asigurările participă la tragerile de amortizare, acordându-se pentru fiecare combinaţie de litere ieşită la tragere 1.000 de lei din suma asigurată; dacă asigura­tul a suferit un accident de pe urma căruia s-a stabilit o invaliditate permanentă (fie imediat, fie în decurs de un an de la accident) primeşte suma asigurată înscrisă pe poliţă, în caz de invaliditate totală, sau parte corespunzătoare gradului de invaliditate stabilit, în caz de invaliditate parţială. După primirea acestor sume, asigurarea continuă pentru suma înscrisă în poliţă şi pentru drepturile ce decurg din aceasta, sumele ulterioare acordându-se independent de cele pentru invaliditate permanentă: asiguratul are posibilitatea de a modifica, pe durata asigurării, datele prevăzute în poliţă referitoare la: beneficiar, cuantumul sumei, termenul de expirare, precum şi de a opta pentru altă formă de asigurare, cu adaptarea, după caz, a primei de plată dintr-o dată sau în rate a primelor de asigurare rămase neachitate ori prin prelungirea termenului de expirare a asigurării, în situaţia în care, din diferite motive, plata primelor a fost întreruptă.

Pentru a beneficia neîntrerupt de foloasele ce le oferă asigurările mixte de viaţă, este necesar ca primele să fie achitate la termenele stabilite. Cei interesaţi mai pot contracta la ADAS şi alte forme de asigurări de viaţă, cum ar fi: asigurarea viageră (cu primă unică sau cu plata primelor pe timp limitat).
Dobrogea Nouă, nr. 12.810/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei