x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Ceauşescu şi Pravda (V)

Ceauşescu şi Pravda (V)

28 Aug 2009   •   00:00

Interviul tovarăşului Nicolae Ceauşescu acordat ziarului sovietic "Pravda"



● Întrebare: Partidul Comunist Român se pregăteşte petnru cel de-al XIV-lea Congres al său. Ce probleme se vor afla în centrul atenţiei comuniştilor la acest forum suprem al partidului?
● Răspuns: În luna noiembrie a acestui an, va avea loc cel de-al XIV-lea Congres al partidului Comunist Român. Pregătirea Congresului a început, de fapt, din luna mai, acum un an, prin dezbaterea în între­gul partid a Tezelor din aprilie ale Comitetului Politic Executiv al Co­mi­tetului Central al partidului nostru, care au făcut o sinteză asupra sta­diului actual al dezvoltării României şi a perspectivelor de dezvol­ta­re, apoi a continuat pe baza documentelor forumului democratic din luna noiembrie anul trecut, la care au participat Comitetul Central al partidului şi toate organismele demo­cratice ale României, care au concretizat şi extins Tezele din aprilie.

În plenara din luna iunie a acestui an, am adoptat documentele pentru cel de-al XIV-lea Congres - Programul-Directivă privind dezvoltarea economico-socială în cel de-al 9-lea cincinal şi în perspectivă până în anii 2000 şi, în câteva domenii, până în anii 2010, precum şi Tezele priviind activitatea generală a partidului şi stratului. Ele au fost pu­blicate şi sunt în dezbaterea partidului, a întregului popor.

Ce avem în vedere? Pornind de la bilanţul şi rezultatele de până acum - pe care le considerăm bune şi apreciem că ele demonstrează justeţea socialismului ca formă de organizare a societăţii, justeţea politicii partidului nostru în realizarea în viaţă a acestor principii - ne propunem să trecem la o dezvoltare pe baze noi. Având în vedere că începând de anul viitor încheiem un mare obiectiv strategic - ridica­rea României la nivelul de ţară mediu dezvoltată - ne propunem să trecem la o etapă superioară - de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate. Aceasta presupune ca, până în anii 2000, să creştem cu circa 80% dezvoltarea economiei naţionale şi, în unele domenii, chiar s-o dublăm, ceea ce va face să crească corespunzător venitul naţional, condiţiile de muncă şi viaţă ale oamenilor. Dar ne propunem să realizăm aceasta accentuând dezvoltarea intensivă a tuturor sectoarelor de activitate, acţionând pentru modernizarea şi per­fec­ţi­o­na­rea organizării în toate domeniile de activitate, aplicând ferm cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, perfecţionând principiile autoconducerii, autogestiunii, auto­finanţării. De altfel, trebuie să men­ţi­o­năm că, practic, în acest an, nu vom mai avea produse care să nu aibă o anumită rentabilitate. Vrem să aşezăm ferm activitatea în toate do­me­niile pe principii economice de rentabilitate şi eficienţă, însă pe baza reducerii cheltuielilor şi creşterii productivităţii muncii, ridicării calităţii şi nivelului tehnic al producţiei. Avem în vedere să per­fec­ţi­o­năm sistemul de retribuţie pe baza principiilor socialiste. Pornim ferm de la faptul că nimeni nu poate să aibă venituri fără muncă sau să trăiască prin exploatarea muncii altuia şi acţionăm pentru realizarea unui raport echitabil între veniturile mari şi mici. Am coborât, deci, de la raportul de 1 la 20 între veniturile mari şi mici - cât era în 1950 - la 1 la 4,7 - în momentul de faţă - şi ne gândim să ajungem la 1 la 4,5 în deceniul următor. Desi­gur, facem aceasta păstrând posibilitatea ca, pe baza muncii, fiecare să poată câştiga în raport de ceea ce realizează.
Aceste principii s-au dovedit bune - şi viaţa a demonstrat că ele răspund condiţiilor construcţiei socialiste în România!

Am acţionat ferm pentru a nu admite, în nici un fel, specula şi creşterea preţurilor la bunurile de consum! În ultimii 5 ani, deşi am prevăzut în plan să avem o anumită creştere - de 0,5-1% anual - nu a avut loc nici un fel de sporire a preţurilor, şi considerăm că aceasta este una din obligaţiile statului nostru socialist. Nu admitem teza aşa-zisei pieţe libere", pentru că aceasta înseamnă libertate pentru speculă, care este în dauna oamenilor muncii, a poporului! Desigur, tot ce produ­cem, producem pentru oameni, producem, într-un anumit sens, pentru piaţă, nu pentru depozite, dar desfacerea acestor produse nu o pu­tem lăsa la voia întâmplării! Acţionăm pentru a asigura poporului tot ce este necesar pentru o viaţă demnă, corespunzător cerinţelor şti­in­ţi­fice - dar nu vom permite şi excludem, sub orice formă, specula!

Dorim să accentuăm şi în viitor cheltuielile sociale, în aşa fel încât în prejma anilor 2000 să asigurăm un nivel cât mai echitabil de viaţă pentru toţi cetăţenii ţării. Nu avem deloc de gând să mergem la ega­litarism mic burghez, dar nici la inegalitatea din capitalism! Noi dorim să asigurăm un asemenea cadru încât să nu avem nici săraci, nici "bogaţi" care trăiesc din munca altora. Dorim să avem un popor care să-şi asigure o viaţă demnă, îmbelşugată pe baza muncii libere a fiecărui cetăţean!

Considerăm că numai în aşa fel se vor crea condiţiile necesare pentru a păşi, în continuare, spre realizarea principiilor comuniste de viaţă şi de muncă!

În acest cadru se înscrie şi preocuparea noastră pentru apropierea condiţiilor de viaţă între oamenii muncii din oraşe şi sate. Considerăm că nu putem să avem oraşele dezvoltate, iar comunele şi satele înapoiate. Vrem să creăm condiţii de muncă şi de viaţă cât mai apropiate - aceasta asigurând întărirea unităţii poporului şi înaintarea unităţii poporului şi înaintarea spre comunism, în deplină unitate!
România Liberă, nr. 13.932/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei