x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Ceauşescu şi Pravda (VI)

Ceauşescu şi Pravda (VI)

29 Aug 2009   •   00:00

Interviul tovarăşului Nicolae Ceauşescu acordat ziarului sovietic Pravda



● Întrebare: În Uniunea Sovietică, dumneavoastră sunteţi foarte cunoscut pentru că, iată, sunt aproape 25 de ani de când vă aflaţi în fruntea Partidului Comunist Român. Cred că nu greşesc dacă am să vă spun că dumneavoastră sunteţi un revoluţionar de profesie. În această calitate vreau să vă întreb ce vă preocupă cel mai mult?
● Răspuns: Într-adevăr, aş putea spune că de la început, din primii ani ai activităţii mele în mişcarea muncitorească şi apoi în Partidul Comunist, am acţionat ca re­voluţionar de profesie şi consider că un bun activist de partid trebuie să fie şi în actualele împrejurări un revoluţionar de profesie.
Ce înţeleg eu prin aceasta?
După părerea mea, aceasta înseamnă a pune pe primul plan problemele dezvoltării socialiste. Desigur, în condiţiile vechi, pe primul plan se situa lupta împotriva asupririi. În condiţiile noi, în centrul preocupărilor se află lupta pentru construcţia socialismului, pentru realizarea în cele mai bune condiţii a principiilor socialiste, în toate domeniile. Nu poţi fi comunist şi revoluţionar dacă nu acţionezi cu toată forţa şi întreaga capacitate pentru realizarea acestor obiective! A fi re­voluţionar de profesie înseamnă, totodată, a lupta pentru continua întărire a partidului, a rolului său conducător în societate, ceea ce nu înseamnă a pune partidul deasupra societăţii, ci a-l lega strâns de întregul popor, pentru a servi întotdeauna poporul, construcţia socialismului. Aceasta a fost preocuparea mea întotdeauna şi aceasta este preocuparea mea şi astăzi. Nu consider că este pentru un comunist - şi deci şi pentru mine - o altă preocupare mai importantă decât de a servi partidul, poporul, socialismul, independenţa, suveranitatea ţării, dar şi poli­tica de dezarmare, de pace, de colaborare cu toate statele lumii!


●  Întrebare: Stimate tovarăşe Ceauşescu, vă mulţumim mult pentru interviul acordat ziarului Pravda. Ce-ar fi să-l încheiem cu un fel de prognoză? N-aţi fi de acord să împărtăşiţi cititorilor Pravdei viziunile şi aspiraţiile dumneavoastră de astăzi privind imaginea României în noul secol al XI-lea?
● Răspuns: Cum vedem noi perspectivele dezvoltării pe calea socialismului şi comunismului?
Avem o perspectivă minunată! Ceea ce am realizat până acum ne dă şi încre­derea, şi garanţia că vom realiza aspiraţiile pe care le avem în mod sintetic, ce dorim? Să încheiem cu rezultate bune realizarea programului de făurire a socie­tă­ţii socialiste multilateral dezvoltate în România, să asigurăm o dezvoltare gene­rală a forţelor de producţie, a ştiinţei, culturii, să ridicăm nivelul general de pregătire profesională şi culturală a poporului. Dorim ca în anul 2000 să avem o clasă muncitoare cu un înalt nivel de cultură şi pregătire - sau, cum am formulat noi, o clasă muncitoare intelectuală, să realizăm o ţărănime cu o înaltă cultură, o ţărănime intelectuală şi, totodată, să crească nivelul general de cunoştinţe al intelectualilor. De altfel, aşa cum m-am exprimat la deschiderea anului de învăţământ trecut, dorim ca în anul 2000 să avem un popor cu un înalt nivel de cultură, ştiinţă şi civilizaţie, pentru că numai aşa vom avea garanţia înfăptuirii obiectivelor comuniste, a unei societăţi mai drepte şi mai bune.

Cum se vor materializa diferite aspecte în societatea comunistă ? aceasta este o problemă a practicii! În esenţă însă, considerăm că trebuie să ajungem la un asemenea stadiu de dezvoltare care să asigure tuturor membrilor societăţii condiţii demne de muncă, de viaţă, să asigurăm deplina libertate, dezvoltarea puternică a democraţiei muncitoreşte-revoluţionare pe principiile participării directe a poporului la conducerea societăţii. În acest fel vom putea spune că ceea ce au gândit cu mulţi ani înainte făuritorii socialismului ştiinţific se realizează în viaţă!

Acestea sunt aspiraţiile noastre în ceea ce priveşte România - şi avem deplina încredere că ea se va prezenta la începutul mileniului al treilea ca o ţară puternic dezvoltată. Privim cu încredere viitorul socialist, în general, în întreaga lume! Considerăm că aceasta este calea pentru toate popoarele!

Privim cu încredere dezvoltarea colaborării cu ţările socialiste, cu alte state şi avem încredere deplină în victoria raţiunii, printr-o politică de dezarmare, de pace, de colaborare egală între toate naţiunile lumii!

În încheiere, aş dori să adresez cititorilor ziarului Pravda, popoarelor Uniunii Sovietice cele mai bune urări de succes în dezvoltarea lor economico-socială, în realizarea construcţiei socialiste, în înaintarea spre comunism!
România Liberă, nr. 13.932/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei