x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Controlul obiectiv al acuităţii vizuale

Controlul obiectiv al acuităţii vizuale

07 Noi 2009   •   00:00

Controlul acuităţii vizual, atât de necesar pentru determinarea dioptriilor ochelarilor, a avut întotdeauna o latură subiectivă. Aceasta întrucât nu medicul oftalmolog, ci pacientul însuşi era acela care îşi alegea, prin comparaţie, dioptriile considerate cele mai potrivite.

Mai întâi la Clinica de oftalmologie a Spitalului militar central, apoi în câteva centre specializate din Bucureşti, această metodă a fost înlocuită de o determinare mult mai exactă realizată de o combină oftalmologică. În prezent, în trei unităţi ale Cooperativei "Artă şi precizie" se efectuează pentru public asemenea determinări.

Pentru precizări, ne-am adresat tov. ing. Alexandru Bob, preşedintele Cooperativei "Artă şi precizie": "Combina oftalmologică OAP 311 (Diopron), produsă de firma Carl Zeiss (RDG) realizează o îmbinare a determinării obiective cu cea subiectivă. Stabilirea obiectivă se face prin transmiterea pe retină a unui fascicul de lumină stabilind automat dioptriile pentru fiecare ochi în parte.

Abia după aceea se trece la determinarea subiectivă prin citirea la distanţă a unor imagini proiectate pe un ecran, existând şi posibilitatea de a se testa astigmatismul - prin rotirea imaginilor - şi daltonismul - OAP 311 dispunând şi de filtre colorate. Urmează determinările subiective prin citirea unui text. După stabilirea tuturor acestor valori, datele reţinute în memoria combinei sunt transmise automat pe o hârtie termosensibilă pe baza căreia se execută comanda ochelarilor. Combina mai dispune de un refractometru cu ecran pentru măsurarea dioptriilor ochelarilor clientului, pentru a le compara cu cele necesare".

În Bucureşti există deci trei unităţi ale cooperativei "Artă şi precizie", care efectueză stabilirea dioptriilor, cât şi operaţiunile de montare a ochelarilor - dispunând de apara­tura de laborator din setul combinei OAP 311. Adresele acestora sunt: Pasajul Vilacros, Calea Victoriei nr. 16, Str. Eforiei nr. 8 şi Bd. Victoria Socialismului bl.13.
De notat este şi faptul că la aceste combine oftalmologice lucrează un personal bine ca­lificat.
Sănătatea, nr. 11/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei