x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Grijă permanentă pentru menţinerea sănătăţii tinerei generaţii

Grijă permanentă pentru menţinerea sănătăţii tinerei generaţii

13 Oct 2009   •   00:00

Pe medicul Mircea Armănescu, directorul spitalului municipal Roman nu am reuşit să-l găsesc în unitate. Mi s-a spus că de mai multe zile se află în teritoriu dimpreună cu un reprezentant al direcţiei sanitare judeţene pentru a pregăti condiţiile de funcţionare a noilor case de naşteri care urmează să ia fiinţă în fiecare comună. Interesul sporit al directorului faţă de această acţiune, care reflectă grija partidului şi statului pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale a femeii gravide, a mamei şi copilului, se explică şi prin faptul că el însuşi este şeful uneia dintre cele două secţii de pediatrie ale spitalului.

- În zona încredinţată unităţii noastre, aprecia­ză medicul Elena Amariei, director adjunct al spitalului, există localităţi în care dinamica indicatorilor demografici este deosebit de favorabilă şi consider suficient să amintesc comunele Doljeşti, Orniceni, Săpăoani, Tămăşeni; la Tămăşeni, bunăoară, au văzut lumina zilei la această perioadă 19 copii, iar la Săpăoani 149. Pentru mamele din aceste localităţi a aduce pe lume copii în casa de naşteri din comună există multiple avantaje. Aş vrea să menţionez că la această dată într-un număr de 7 comune, printre care şi cele amintite, funcţionează deja case de naşteri. Printre pregătirile ce se fac în vederea înfiinţării de case de naşteri şi în celelalte 15 comune arondate spitalului nostru, aş aminti organizarea în cadrul maternităţii noastre a unui curs, cu o durată de trei luni, pentru pregătirea medicilor şi moaşelor care vor lucra în aceste unităţi.

- La evoluţia favorabilă a indicatorilor de­mo­gra­fici faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut o contribuţie importantă şi-a adus-o atât personalul sanitar din spitalul municipal, cât şi cel de la cele 28 dispensare medicale ur­ba­ne şi rurale, prin îmbunătăţirea asistenţei medi­ca­le, prin ridicarea nivelului educativ-sanitar al populaţiei în scopul prevenirii îmbolnăvirilor. Iar în vederea creşterii continue a calităţii actului me­di­cal o atenţie deosebită este acordată pre­fec­ţionării şi pregătirii profesionale a perso­na­­lului sanitar - medici şi personal sanitar mediu.

- În secţia noastră, ne spune medicul Dorel Romanescu, şeful maternităţii, a devenit o regulă ca, lunar, să se organizeze şedinţe de lucru cu medicii din spital şi reţeaua teritorială, precum şi cu moaşele. Cu acest prilej, se pun în discuţie, pe lângă cazurile deosebite apărute în perioada analizată, şi probleme de urgenţă obstetricală, cu exemplificări ale atitudinii personalului în cazul gravidelor cu risc crescut, modul cum se efec­tuează dispensarizarea acestora, vaccinarea, vi­ta­mnizarea. Din punct de vedere obstetrical o mare atenţie acordăm dispensarizării gravidelor, îndeosebi a celor din colectivităţile cu pondere feminină, cum ar fi Întreprinderea de fibre şi fire poliamidice, Întreprinderea de confecţii Bacău. A fost intensificată îndrumarea tehnică a spe­cialiştilor din spital la nivelul dispensarelor me­dicale teritoriale pentru evaluarea cât mai exactă a stării de sănătate a gravidelor, a suga­rilor, urmărindu-se întocmirea judicioasă a pla­nului de recuperare în distrofii. Pentru solu­ţio­na­rea unor situaţii dificile apelăm la consultaţiile interdisciplinare la care, alături de obstetricieni, participă şi internişti, chirurgi şi laboranţi. Un ajutor preţios primim din partea Clinicii a III-a de obstetrică-ginecologie Iaşi, atât prin îndrumări metodologice cât şi în rezolvarea unor cazuri deosebite.

Acţiuni asemănătoare au fost întreprinse şi în sectorul de pediatrie. Începând din 1982, aici a luat fiinţă o secţiei de distrofici cu 70 de paturi, iar capacitatea secţiei de pediatrie a fost mărită la 160 de paturi. Pentru cazurile mai grave a fost creat un compartiment de terapie intensivă cu 20 de paturi.

- O mare atenţie acordăm funcţionării în bune condiţiuni a serviciului de urgenţă, ţine să subli­nieze medicul Traian Boghian, şeful secţiei, pe­diatru cu o experienţă îndelungată în domeniul respectiv. Spre serviciul de urgenţă au fost dirijaţi din spital medici generalişti cu profil de pediatrie. În felul acesta ei au şi posibilitatea de a se forma profesional. Această măsură a fost determinată şi faptul că, la ora actuală, secţia noastră este încadrată cu numai 4 medici, faţă de 8 cât prevede schema. În acelaşi scop a fost organizat un curs intensiv pe probleme de urgenţă în pe­dia­trie la care participă toate cadrele medicale din teritoriu. Cazurile deosebite sunt discutate şi în şedinţele USSM, prilej cu care medici tineri din te­ritoriu şi stagiari din spital susţin referate pe teme de actualitate din domeniul pediatriei. Cadrele medicale din spital, medici îndrumători se deplasează periodic la circumscripţiile medicale urbane şi rurale spre a acorda consultaţii de specialitate, pentru îndrumarea activităţii. Semnificativ este faptul că în numeroase comune - Doljeşti, Bâră, Făurei, Poenari, Sagna, Trifeşti şi altele - în perioada parcursă din acest an nu s-a înregistrat nici un caz de mortalitate infantilă, că în localitaţile din această zonă tradiţia familiilor cu copii mulţi se menţine în continuare.

Un rol important în această privinţă îl au şi in­ten­sificarea acţiunilor de educaţie sanitară a po­pu­laţiei, creşterea interesului şi răspunderii ti­ne­rilor pentru întemeierea unor familii puterni­ce, sănătoase, cu mai mulţi copii. În căminele de nefamilişti, la centre de creaţie şi cultură socia­listă, în întreprinderi sunt organizate cu regula­ritate acţiuni educative cu caracter demografic la care participă medici, jurişti, psihologi. În acelaşi scop, în cadrul maternităţii sunt org­a­ni­za­te cursuri "şcoala mamei", iar în cadrul spitalului funcţionează un cabinet de sfat premarital.

Am avut posibilitatea să ne convingem că tot ceea ce se întreprinde aici este pus sub semnul grijii pentru ocrotirea mamei şi copilului, al unei evoluţii favorabile a fenomenelor demografice. Pentru că ce altceva este grija faţă de copil, decât grijă pentru viitorul patriei?
Constantin Azoiţii - România liberă, nr. 13.975

×
Subiecte în articol: articolul zilei