x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Împotriva poluării fonice

Împotriva poluării fonice

30 Oct 2009   •   00:00

Se ştie că în industria textilă (unde proporţia femeilor variază între 60% şi 80%) poluarea sonoră, adică zgomotul ma­şinilor, îndeosebi al războaielor de ţesut, constituie un factor de risc pe care cer­ce­tătorii din lumea întreagă încearcă să-l diminueze pe cât posibil: fie prin repro­iec­tarea maşinilor de ţesut (e vorba despre războaiele cu jet de apă, de exemplu), fie prin găsirea de soluţii de protejarea antizgo­mot a muncitoarei.

Pe această linie se înscrie şi invenţia inginerului Mircea Mărgineanu, de la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti: o basma fonoprotectoare.
- Ce avantaje prezintă basmaua amintită faţă de celelalte procedee cunoscute, adică dopurile sau căştile antifonice?
- Tocmai pentru a înlătura dezavantajele (constatate pe parcurs) dopurilor sau ale căştilor antifonice, care pot produce în timp dermatoze sau o scleroză a timpanului, a fost creată această basma fonoprotectoare, care are sub pânză un material fonoabsorbant din deşeuri textile şi piele. Ea re­pre­zin­tă rodul unor consecvente cercetări în­tre­prinse de colectivul de ergonomie din sec­ţia de medicină a muncii şi se aplică într-o serie de înteprinderi textile unde studierea acestui nou mijloc de protecţie a muncii continuă din punctul de vedere al tipologiei muncii. Pentru cei interesaţi, adăugăm că această basma se fabrică deja la Întreprinderea de Prestări Servicii - Buzău.
Niki Georgescu - Femeia, nr. 10/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei