x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Jurnalul zilei: 13 martie 1989

Jurnalul zilei: 13 martie 1989

de Ilarion Tiu    |    13 Mar 2009   •   00:00

Şedinţă secretă a CPEx pe tema "scrisorii celor şase" ● România, spionată de "măgarul" Răceanu ● "Antena Tineretului" ● Odă "tovarăşei", cu ocazia primăverii



Zi "fierbinte" pentru membrii CPEx – Nicolae Ceauşescu a convocat o şedinţă-fulger în care trebuia dezbătută iniţiativa "duşmănoasă" a celor şase foşti li­deri ai partidului, care-l criticaseră într-o scrisoare difuzată la BBC (Londra). În acest timp, radioul public continua linia emisiunilor propagandistice, "grupul ţintă" fiind în ziua respectivă tineretul, care trebuia să "răspundă prin fapte exemplare de muncă îndemnurilor secretarului general al partidului". Marinarii de pe bricul Mircea au fost convocaţi la o şezătoare lite­rară, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la lansarea vasului la apă.

Şedinţă secretă a CPEx pe tema "scrisorii celor şase"

Citirea "scrisorii celor şase" la postul britanic de radio BBC l-a iritat la culme pe Ceauşescu. După trecerea "week-end"-ului, în care s-au luat primele măsuri contra autorilor, membrii CPEx au fost convocaţi la sediul CC pentru a lua cazul în discuţie. Au vorbit mai mult "Tovarăşii", ceilalţi participanţi mulţu­mindu-se să aprobe prin gesturi afirmaţiile lor.
Despre şedinţa de taină a elitei Partidului presa oficială n-a scris nimic, Scînteia din 14 martie pu­blicând pe prima pagină îndemnuri la creşterea producţiei de cocs metalurgic!

România, spionată de "măgarul" Răceanu
La aceeaşi şedinţă a fost anunţată oficial şi arestarea diplomatului Mircea Răceanu, fiul vitreg al lui Grigore Răceanu, semnatar al "scrisorii celor şase". Mircea Răceanu fusese reţinut încă din 31 ianuarie pentru "spionaj" în favoarea Statelor Unite, însă acest eveniment era ţinut secret. După "gratularea" cu epitetul de "măgar" de către Nicolae Ceauşescu în plenul CPEx, Răceanu a ajuns personaj de dezbateri în şedinţele de partid ale organizaţiilor de bază.
S-a întâmplat acest lucru, întrucât Scînteia a publicat la 14 martie un Comunicat al Procuraturii Ge­nerale, în care "opinia publică" era pusă la curent cu "grava acţiune de trădare a intereselor ţării şi ale poporului român".

"Antena Tineretului"
Canalul 1 al Radioului a pregătit în intervalul orar 17:05-18:00 emisiunea "Antena Tineretului", cu următorul "desfăşurător": "Tinerii răspund prin fapte exemplare de muncă îndemnurilor secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Acţiuni, iniţia­tive, angajamente pentru îndepli­ni­rea integrală a sarcinilor de plan pe 1989 (reportaje şi corespondenţe); Asigurarea locurilor de muncă pentru toţi tinerii potrivit programelor de dezvoltare economică şi pregătirii lor profesio­nale; Sub semnul celor mai noi cu­ceriri ale ştiinţei şi tehnicii; Activitate de pregătire şi perfecţionare profesională a tinerilor; În spiritul concepţiei revolu­ţionare despre lume şi viaţă a partidului nostru: intensificarea activi­tăţii politico-educative desfăşurate de organizaţiile UTC".

Odă "tovarăşei", cu ocazia primăverii
La început de primăvară, co­piii din grădiniţele patriei aveau de învăţat o nouă poezie. Nu despre flori şi păsările călătoare, ci des­pre "mama naţiunii", Elena Ceau­şescu:
V-asemuim cu dalba
Şi mândra primăvară
Ce-nmugureşte pomii
Din tânăra livadă
Şi ne aduce-n cale
Gingaşa căprioară,
Şi dă-n lumină spicul
Din grâu, de sub zăpadă.

Cu primăvara-n suflet
Noi vă iubim fierbinte,
Căci înfloriţi cu visul
Frumoşii trandafiri,
Alături de viteazul
Şi bravul preşedinte
Gândind la noi, la pacea
Întregii omeniri.
Şezătoare literară
în cinstea bricului "Mircea"

Ziarul Dobrogea Nouă ne face cunoscută preocuparea activiştilor de partid pentru educaţia marina­rilor, prin organizarea unei şe­ză­tori literare. Evenimentul a avut loc chiar la bordul navei-şcoală "Mir­cea", fiind prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la lansarea bricului la apă. Au participat membrii cenaclurilor "Mihail Sadoveanu" (al Casei Armatei din Constanţa) şi "Ovidius" (al revistei Tomis din aceeaşi localitate). "Partitura umo­ris­tică" a fost asigurată de col. dr Nicolae Necula către actorul liric constănţean Niky Popescu, la care s-a adăugat contribuţia Valeriei Gheorghiu.

×
Subiecte în articol: articolul zilei