x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei La şcoala muzeului

La şcoala muzeului

28 Iul 2009   •   00:00

La numai un an de zile după ce, la Sibiu, s-a redeschis într-un nou lăcaş Muzeul judeţean de istorie, în municipiul Mediaş a fost inaugurat, într-una din cele mai vechi construcţii de pe teritoriul locali­tăţii, Muzeul municipal de istorie, ce cuprinde un patrimoniu bogat, edificator pentru istoria, cultura şi civilizaţia acestui ţinut. Deschi­derea acestei noi instituţii muzeale se înscrie în contextul unei acţiuni de largă cuprindere, menită să asigure punerea deplină în valoare a patrimoniului cultural-naţional existent în judeţ. Ideea tematică ce a stat la baza organizării expoziţiei permanente de istorie din Mediaş a fost de a înfăţişa istoria acestor locuri din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, integrată orga­nic is­toriei noastre naţionale. Expo­ziţia de bază se deschide cu prezen­tarea celor mai vechi şi reprezentative descoperiri din paleolitic şi neo­litic, atestând, deopotrivă, ve­chimea şi densitatea locuirii preistorice în spaţiul de etnogeneză al poporului român. Înfloritoarea civilizaţie neolitică este reprezentată de piese ceramice, de o inega­labilă frumuseţe, pictate în motive geometrice; ele au fost descoperite la Mediaş şi în localităţile înve­cinate, Poarta şi Târnava. Amplu şi documentat sunt evocate civi­li­zaţiile bronzului şi ale fierului, prin unelte, podoabe şi arme, care do­cumentează o intensă "activitate metalurgică" în zonă. Ceramica de tip Nouă, reprezentată prin vase cu torţi supraînălţate, cu butoni sau creastă, omoplat crestat, ilustrează aportul culturilor locale de la sfârşitul epocii bronzului la formarea primei vârste a fierului, de când datează aşezarea fortificată de la Mediaş - Dealul Cetăţii. Din nivelul hallstattian al acestei aşe­zări au rezultat vase ceramice mijlocii şi mari cu culoare neagră, decorate cu caneluri, caracteristice culturii numite Mediaş. Cultura materială şi spirituală a geto-da­cilor, continuitatea daco-ro­ma­nă şi desăvârşirea procesului de etnogeneză sunt bogat demonstrate şi argumentate prin prezen­tarea sta­ţiunilor arheologice de la Me­diaş, Şeica Mare, Pănade, Bratei şi Poarta. Un bogat şi divers material tridimensional şi numeroase hărţi ilustrează dezvoltarea societăţii feudale în sudul Transilvaniei, iar mai apoi dezvoltarea unitară a po­po­rului român în secolele XIV-XVIII prin prezentarea lup­tei comune a celor 3 ţări ro­mâ­neşti pentru unitate statală şi independenţă. În cadrul acestui mare capitol este pre­zentat sistemul defensiv al Mediaşului, rolul său în efortul comun al ţărilor pentru apărarea independenţei naţio­nale.

O tratare deosebită, prin bogăţia şi valoarea documentelor folosite, îşi găsesc în expoziţie şi marile mo­mente ce jalonează istoria moder­nă a patriei noastre. Astfel, sunt pre­zentate mişcarea "Supplex Li­belus Valachorum", activitatea re­prezentanţilor Şcolii ardelene, re­voluţia lui Horea, Cloşca şi Cri­şan, forţa sa de iradiere şi ecoul pe care l-a avut în epocă. În tratarea revo­luţiei române de la 1848-1849, accentul este pus pe desfăşurarea acesteia în Transilvania, fiind oglindită activitatea revoluţionară a lui St. L. Roth şi a lui Ştefan Mo­l­dovan.

Pe baza unor suite de documente originale sau fotocopii sunt ilus­trate constituirea statului ro­mân modern, proclamarea inde­pendenţei de stat a României, lupta românilor transilvăneni îm­potriva dualismului austro-ungar, crearea primului partid politic al clasei muncitoare, participarea României la primul război mondial, făurirea statului naţional ro­mân unitar. În acest cadru sunt ilus­trate prefacerile din statul ro­mân unitar, evidenţindu-se rolul clasei muncitoare în desfăşurarea vie­ţii sociale şi politice, marile sale lup­te purtate cu deosebire după fău­rirea la 8 Mai 1921 a Partidului Co­munist Român, lupte ce au culminat cu victoria istorică de la 23 Au­gust 1944, deschizătoare de epo­că nouă în viaţa poporului român.

În cadrul expoziţiei, un spaţiu larg şi generos este rezervat ilustră­rii amplei activităţi revo­lu­ţionare a tovarăşului Nicolae Ceau­şescu, se­cretar general al partidului, lup­tei sale pline de dăruire şi ero­ism, viaţa sa identificându-se pe de-a-ntregul cu lupta Partidului C­o­munist Român pentru progresul şi bunăstarea poporului şi a pa­triei.

Sub genericul "Dezvoltarea economic-socială a Mediaşului în anii Epocii Nicolae Ceauşescu", expo­na­tele evocă marile realizări ob­ţinute de poporul nostru în perioada inaugurată de Congresul al IX-lea, eveniment crucial în istoria con­temporană a patriei. Nu­me­roase grafice, exponate, produse noi şi prototipuri, brevete de invenţii şi diplome, medalii dau contur spectaculoaselor realizări pe plan local în domeniile econo­mic, ştiinţific, al culturii şi învă­ţământului, al cerce­tării ştiin­ţifice.

Expoziţia se încheie cu pre­zen­tarea perspectivelor des­chise Ro­mâ­niei socialiste, jude­ţului Sibiu şi municipiului Mediaş de documentele de partid şi de stat, di­recţiile de dezvoltare în acest cincinal, precum şi hotărârea şi angajamentul ferm ale colectivelor de oameni ai muncii medieşeni de a le transpune neabătut în viaţă.
Ion Onuc Nemeş - Scînteia, nr. 14.599

×
Subiecte în articol: articolul zilei 1989 - acum 20 de ani