x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Moment unic: să filmezi curajul pe o furtună adevărată

Moment unic: să filmezi curajul pe o furtună adevărată

12 Sep 2009   •   00:00

Marea Neagră. Arhipelagul celor şapte platforme româneşti de foraj şi exploatare a sondelor marine, filmate de sus: "Gloria", "Orizont", "Atlas", "Jupiter", "Prometeu", "Sa­turn" şi "Fortuna". Platforma de foraj marin "Gloria" în perimetrul zăcă­mântului "Lebăda", cu flacăra tripodului strânsă. 7 mai '87, orele 15:45. Suntem martori cu aparatul de filmat la acea clipă memorabilă când deasupra Mării Negre se aprinde o flacără ce vesteşte o nouă victorie a inteligenţei umane, a inteligenţei tehnice româneşti. "Gloria" a  înce­put să producă.

Este un succes de seamă al petroliştilor români care lucrează acolo în largul Mării Negre, înscriindu-şi activitatea pe culmile performanţelor tehnico-ştiinţifice, atinse doar de puţine ţări din lume. Suntem prezenţi şi noi, aici, în largul mării, la punctul de ancorare şi transfer din sistemul de exploatare industrială a ţiţeiului din zăcământ "Lebăda".

"Primul punct de ancorare şi transfer" se intitulează şi filmul nostru documentar-artistic într-o fază avansată de lucru. Acum 20 de ani am urmărit etapă cu etapă consemnând pe peliculă imagini-document de o inestimabilă valoare din activitatea petroliştilor noştri de pe Marea Neagră. Se ştie - din istoria fo­rajului marin - că în luna octombrie 1989 se împlinesc 10 ani de la des­coperirea primului zăcă­mânt de hi­drocarburi în cel de-al treilea puţ, forat cu ajutorul platformei de foraj marin "Gloria" în platoul continental al Mării Negre. Octombrie '79 - octombrie, '89. În această clipă a îm­plinirii, când petrolierul "Bocşani", din flota Întreprinderii de foraj şi exploatarea sondelor marine Constanţa, acostează la primul punct de ancorare şi transfer al ţiţeiului extras din zăcământ pentru a transporta o nouă încărcătură de ţiţei în Portul Constanţa, în filmul nostru începe un remember cinematografic al întregii epopei a cuceririi acestei noi şi necesare bogăţii. Menţionez că România se înscrie printre primele zece ţări ale lumii în stare să caute şi să descopere izvoarele "aurului ne­gru" în platoul continental.

Şi pentru că e clipa rememorărilor, aş vrea să amintesc de filmografia mea de început, care cuprindea, prin­tre altele, şi tema muncii oamenilor în condiţii de izolare prin natura profesiilor lor: paznic de far, meteorologul de la Vârful Omu sau revizorul din tunelurile magistralei de cale ferată Bumbeşti-Livezeni şi paznic de stânci ale aceleiaşi magistrale din filmul "Pretutindeni mun­cesc oa­meni" sau copiii din "Şcoala de la Meri", din aceeaşi zonă geografică sunt câteva titluri de filme-martori care îmi justifică îmbogăţirea filmografiei mele cu un ciclu de pelicule inspirat de istoria contemporană a forajului marin din ultimii 20 de ani, din care citez numai câteva titluri de filme vizio­nate de spectatori: "Avanpremieră", "Petronauţii", "Premieră în largul Mării Negre" sau "La echi­nocţiu de toamnă". Titluri de film pe tema cu variaţiuni din istoria platformelor româneşti de foraj marin, în care munca sondorilor marini poate fi asemuită - respec­tând proporţiile - cu munca cosmonauţilor, căci pre­gătirea sondorilor marinari se poate compara cu cea a cos­mo­nau­ţilor. Cosmonauţii de la bordul navelor cosmice se în­dreap­tă cu ve­hi­culele lor spre alte planete ex­tra­terestre. Sondorii marinari, geologii şi ceilalţi membri ai echipajului de la bordul celor şapte platforme de foraj marin "călăto­resc" spre adâncurile geolo­gice ale planetei Pământ.

Filmul documentar "Primul punct de ancorare şi transfer" va fi, cred, un bun prilej de cunoaştere prin flash-back a oamenilor petrolului marin românesc. A oamenilor obişnuiţi, confruntaţi cu situaţii neobişnuite, în momente importante şi dificile din munca lor, şi pe măsura lor, a oamenilor care au fă­cut această istorie a forajului marin, a oamenilor care au trăit etapele ei cu toată fiinţa şi dăruirea lor, care au trecut de la entuziasmul şi bucuria descoperirii, în octombrie '79, a ză­că­mântului "Le­băda" la înfrun­tarea hotărâtă a riscului suprem, atunci când a fost nevoie.
Jean Petrovici - Cinema, nr. 9/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei