x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Noi domenii de utilizare a meloterapiei

Noi domenii de utilizare a meloterapiei

12 Oct 2009   •   00:00

Descoperită şi aplicată de şcolile medicale ale antichităţii greceşti de la Delfi şi Cos, muzica a fost întrebuinţată ca mijloc terapeutic, cu trecerea timpului, în diferite domenii ale medicinei. Începând cu psihiatria, în care se utilizează pentru acţiunea ei calmantă şi ca fond al ergoterapiei, continuând cu ortopedia şi reumatologia în care exerciţiile de gimnastică pe muzică au un randament evident, meloterapia este folosită cu rezultate bune în ameliorarea respiraţiei, a circulaţiei cardiovasculare, a irigării cu sânge a creierului şi chiar în scurtarea duratei de vindecare a plăgilor postoperatorii.

Un nou domeniu de utilizare a muzicii s-a dovedit şi sexologia, medici endocrinologi şi ginecologi, în colaborare cu muzicologi, concluzionând că anumite partituri pot influenţa favorabil tratamentul anumitor tulburări sexuale. Doctor Nadine Grafeille, de la Cinica de en­do­crinologie şi ginecologie a Universităţii din Bordeaux, a prezentat, în cadrul unei reuniuni ştiinţifice desfăşurată la Paris, rezultatele obţinute în tratamentul unor forme de impotenţă cu ajutorul meloterapiei. S-a constatat, astfel, rolul de transmiţători ai unor puternici stimului, psihici şi fizici pe care îl au anumite melodii şi ritmuri, rol condiţionat de preferinţele suferindului pentru un anumit gen de muzică: clasică, de operă, operetă, pop, rock sau pentru transcripţii ale unor partituri clasice în ritm de jazz. Între cele preferate de pacienţi s-au înscris unele preludii de Bach, Boelroul de Ravel, unele arii din operele "Tristan şi Isolda" şi "Tauhäusser" de R. Wagner, melodii de Becaud, Brassens şi Armstrong.

Asociată cu măsuri de relaxare şi oferită în modalitatea preferată de recepţionare a fiecărui pacient - la cască sau difuzor - muzica poate exercita influenţe favorabile atât pe plan emoţional, cât şi fiziologic, prin restabilirea disponibilităţii şi receptivităţii perturbate ale acestuia de teama eşecului sau a introspecţiei excesive, prin crearea climatului necesar.
N. Turturescu - Sănătatea, nr. 10/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei