x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Patria, cabinetul de lucru al preşedintelui

Patria, cabinetul de lucru al preşedintelui

23 Mar 2009   •   00:00

Sub acest "generic", revista Flacăra a prezentat ultima vizită de lucru a secretarului general Nicolae Ceauşescu. La 21-22 martie 1989, perechea prezid­en­ţială a trecut prin Sibiu, Deva şi Petroşani. Prezentăm în continuare câteva fragmente din numărul 12/1989 al revistei Flacăra, cu menţiunea că intertitlurile ne aparţin.



În judeţul Hunedoara, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu au vizitat Întreprinderea Electrocentrale Deva, Combinatul Siderurgic Hunedoara, Întreprinderea Minieră Lupeni, au luat parte la întâlnirea cu membrii biroului Comitetului Judeţean Hunedoara al PCR şi la adunarea populară din mu­nicipiul Petroşani. "Întâlnirea conducătorului partidului şi statului cu energeticienii şi siderurgiştii judeţului Hunedoara a prilejuit o analiză amplă, cu factori de răspundere, cu muncitori şi specialişti, cu reprezentanţi ai organelor locale de partid şi de stat, a căilor şi di­recţiilor de acţiune prin care judeţul să-şi îndeplinească, în condiţii de înaltă calitate şi eficienţă, sarcinile deosebite ce-i revin, pentru a aduce astfel o contribuţie tot mai mare, pe măsura puternicului său potenţial tehnic şi uman, la creşterea producţiei de cărbune, energie electrică şi de metal ţării. În acest sens, to­varăşul Nicolae Ceauşescu a cerut să se adopte la Întreprinderea Electrocentrale tehnologii care să asi­gure va­lorificarea superioară a combustibililor solizi existenţi în ţară, să se acţioneze, împreună cu unităţile industriei constructoare de maşini, pentru ca programul elaborat în acest sens să fie înfăptuit într-un termen cât mai scurt."

Măsuri ferme pentru modernizare
"În cadrul întâlnirii cu membrii biroului Comitetului Judeţean, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a arătat că programele privind perfecţionarea organizării şi mo­der­nizarea proceselor de producţie trebuie să por­nească de la principalii indicatori economico-finan­ciari. Re­fe-rindu-se la unele aspecte ale activităţii din agricultură, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a cerut să fie luate măsuri ferme în vederea creşterii mai puternice a producţiei de cereale, sporirii efectivelor de animale, îndeosebi la bovine şi ovine, pentru valorificarea con­diţiilor bune pe care le are judeţul.

În acelaşi timp a fost reliefată însem­nătatea înfăptuirii planu­rilor privind dezvoltarea generală a sa­telor, potrivit programelor de organizare şi modernizare, asi­gurându-se condiţii de muncă şi de viaţă tot mai bune locuitorilor acestora".

"Minerul de onoare al ţării", la Lupeni
"Oaspeţi ai minerilor din Valea Jiului, tovarăşul Nicolae Ceau­şes­cu şi tovarăşa Elena Ceauşescu au fost întâmpinaţi de puternicul de­taşament muncitoresc din cel mai important bazin carbonifer ro­mâ­­nesc cu bucuria prezentării ma­rilor înfăptuiri pe care această zonă a ţării le-a cunoscut în pe­rioada inaugurată de Congresul al IX-lea al partidului. Miile de ce­tăţeni prezenţi la ceremonia pri­mirii au aclamat şi ovaţionat cu însufleţire, manifes­tân­du-şi satisfacţia pentru această nouă în­tâlnire cu conducătorul iubit şi stimat al partidului şi al ţării. Aceas­tă atmosferă sărbătorească s-a regăsit pe întregul traseu parcurs de coloana oficială de maşini până la primul obiectiv înscris în pro­gra­mul vizitei - Întreprinderea mi­nieră Lu­peni, unitate cu o pondere importantă în producţia de an­samblu a marelui Combinat mi­nier Valea Jiului.

Secretarul general al partidului a ana­lizat împreună cu reprezentanţii condu­cerii, ai combinatului minier şi ministerului de resort, ai organelor locale de partid şi de stat, cu mineri şi specialişti as­pec­te esenţiale ale dezvoltării şi mo­dernizării, în continuare, a întreprinderilor din acest mare bazin carbonifer, astfel încât Com­bina­tul minier din Valea Jiului să-şi spo­rească contribuţia la creş­terea producţiei de cărbune şi, în special, a cărbunelui cocsificabil destinat industriei siderurgice."

Expoziţie cu produsele româneşti
"Tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi to­varăşei Elena Ceauşescu le-au fost prezentate, în cadrul unei ex­poziţii, o gamă largă de maşini, utilaje şi instalaţii miniere, reali­zate de uzinele româneşti de profil, folosite în prezent în minele de aici, precum şi principalele realizări obţinute de minerii din Valea Jiului în înfăptuirea programelor speciale de modernizare şi dezvoltare.

Analiza privind activitatea productivă în cadrul Întreprinderii miniere Lupeni a continuat în subteran, în sectorul de producţie nr. 3, la orizontul 400, care deţine o pondere de circa 20% în producţia minei."

Rămas bun de la 100.000 de "oameni ai muncii"
"Vizita de lucru pe care to­va­răşul Nicolae Ceauşescu şi tova­răşa Ele­na Ceauşescu au efec­tuat-o în ju­deţul Hunedoara s-a în­cheiat prin­tr-o impresionantă adu­­nare popu­lară care a avut loc în muni­cipiul Petroşani. În acest cadru, dându-se expresie dorinţei fier­binţi a celor aproape 100.000 de participanţi, tovarăşului Nicolae Ceauşescu i-a fost adresată, cu deo­sebit respect, rugămintea de a lua cuvântul."

×