x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Pe coordonatele desăvârşirii măiestriei ostăşeşti

Pe coordonatele desăvârşirii măiestriei ostăşeşti

14 Sep 2009   •   00:00

Sărbătorim ziua de 13 septembrie, "Ziua pompierilor din Repu­bli­ca Socialistă România", în cli­ma­tul de mobilizare plenară a în­tre­gii noas­tre clase muncitoare, a tutu­ror cetă­ţenilor patriei, pentru a întâm­pina cu noi şi remarcabile rea­lizări în toate domeniile, reali­zări în toa­te domeniile de activita­te economi­co-socială cel de-al XIV-lea Congres al Par­tidului Comunist Ro­mân, eve­ni­ment de importanţă istorică în viaţa partidului şi popo­rului nostru.

Ca pretutindeni în ţară, în uni­tăţile şi subunităţile de pompieri sunt amplu dezbătute proiectul Programului-Directivă şi Tezele pentru cel de-al XIV-lea Congres al partidului, prilej de exprimare fer­mă, la unison, a hotărârii nestră­mu­tate a pompierilor militari ca, însufleţiţi de exemplul luminos al celui mai iubit şi stimat fiu al na­ţiunii noastre, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al par­tidului, comandantul nostru  su­prem, să nu-şi precupeţească efor­­turile pentru împlinirea exem­plară a misiunii de înaltă răspundere ce le-a fost încre­din­ţată: apă­ra­rea vieţii oamenilor, a avuţiei so­cialiste şi personale împotriva in­cen­diilor şi a altor calamităţi.

Una dintre numeroasele sub­uni­­tăţi care se evidenţiază prin ob­ţi­nerea unor rezultate superioare în întreaga activitate oştenească este Compania I de pompieri din Plo­ieşti. Cu câtva timp în urmă m-am aflat în mijlocul cadrelor şi milita­ri­lor în termen de aici. De cum am intrat pe poarta subuni­tăţii am ră­mas plăcut impresionat de curtea  îngrijită ce sea­mănă mai degrabă cu un parc, de rondurile de flori care, în limbajul multicolor al coro­lelor delicate, îţi vorbesc despre dragostea pentru frumos, pentru natură, natură a destoinicului efectiv de pompieri de aici. Comandantul companiei, ofiţerul I. Herăstrau a ţinut să ne pre­zinte şi harajul unde se afla ali­niată tehnica de luptă a sub­uni­tă­ţii, gata în orice mo­ment ca, la sem­nalul stabilit să se deplaseze pentru o eventuală in­tervenţie. Ne-am bucurat să putem constata perfecta stare de în­tre­ţinere a autopompelor cisternă cu tun, a autoscărilor me­ca­nice, a autospecialelor cu pulberi, a tutu­ror celorlalte asemenea moderne utilaje, care fără nici o excepţie, erau realizate în ţară. Şi toate având caracteristici tehnico-tactice de nivel mondial. Motiv de mândrie atât pentru cadre, cât şi pentru militari în termen aflaţi într-un proces continuu de perfec­ţionare a pre­gătirii de luptă şi politice, de ridicare la cote tot mai înalte a mă­iestriei ostăşeti. Pentru că, ţine să ne precizeze comandantul compa­niei, oricât de modernă ar fi tehnica de luptă, în ultimă instanţă tot factorul uman este cel de care depinde victoria în în­cleştarea cu flăcările. Iată de ce, organizarea şi desfăşurarea ri­guroasă a programului de instruire şi educare a militarilor, în strânsă concordanţă cu cerinţele rezultate din Directiva comandantului su­prem, sunt permanent în atenţia comenzii subunităţii, a orga­nizaţiei de partid şi UTC de aici. Rezultatele eforturilor depuse pe această linie nu s-au lăsat aşteptate. Calificativele superioare la toate categoriile de pre­gătire - cum de exemplu au ob­ţinut, între alţii, şi caporalul Viorel Titire şi fru­n­taşul Aurelian Oprea, frun­taşul Dănuţ Stroe şi soldatul Alexandru Scripcă, fruntaşul Constantin Teu­şan şi soldatul Andrei Ştefan - şi, corolarul firesc, o capa­citate de intervenţie ridicată. Fapt probat, de altfel, cu nenu­mă­rate prilejuri de efectivul acestei subunităţi. Bunăoară, cu câtva timp în urmă, de la un foc deschis, nesu­pra­vegheat, făcut în curtea cetă­ţea­­nului I. Mariţa din Ploieşti, s-a aprins o anexă gospodărească. Flă­cările, înteţite de vântul destul de puternic ce tocmai începuse să bată, ameninţau să se extindă la alte patru gospodării. Faptul că nu s-a întâmplat aşa se datorează in­ter­venţiei prompte şi eficiente a Companiei I Ploieşti, intervenţie care s-a soldat cu salvarea imobilelor respective, împreună cu alte bunuri materiale a căror valoare totalizează peste 350.000 lei.

La capătul acţiunii cu totul deo­sebită este cea pe care efectivul gărzii de intervenţie şi stingere al Companiei I a executat-o la locuin­ţa cetăţeanului Grigore Cocioa­bă, tot din Ploieşti. În momentul iz­buc­nirii incendiului - de la un mijloc de încălzire nesupravegheat - C.G. nu era acasă. În locuinţă rămăsese, însă, sora lui G.C., Sofia Călinescu, în vârstă de 92 de ani! Se părea că la sosirea pompierilor militari, deşi promptă, nu mai erau, din păcate, decât şanse infi­me de a o salva pe respectiva cetă­ţea­nă din încăperea încendiată şi inundată de fum. Şi totuşi, pompierii nu s-au lăsat descurajaţi. Printr-o acţiune deosebit de curajoasă, intrând literalmente prin flăcări, ei au reuşit, în ultimul mo­ment, să o salveze pe Sofia Căli­nescu. Cele de mai sus nu sunt de­cât doar două din zecile şi zecile de exemple care pot fi date despre modul ireproşabil în care ostaşii pompieri din Compania I Ploieşti au înţeles să îşi facă datoria. Adică, aşa cum  au jurat făţă de patrie, par­tid şi popor, faţă de iubitul co­mandant suprem, tovarăşul Nicolae Ceau­şescu.
Maior Valentin Constantinescu - Scînteia Tineretului, nr. 12.527/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei