x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Cronica neagră O carpetă cu păun, cât 10 Bălcescu la bursa rechizitoriilor

O carpetă cu păun, cât 10 Bălcescu la bursa rechizitoriilor

de Cristinel C. Popa    |    12 Sep 2009   •   00:00

"Mercuriarul" obiectelor furate. Alţi infractori, altă marfă. Să vedem ce mai ciordeau hoţii de cartier ie­şieni acu' douj' de ani. Răsfoim sen­tin­ţele penale de atunci. Patru casete Sony, trei casete audio ORWO, o casetă TDK. O carpetă cu păun. Un fri­gider Minsk şi un televizor Sirius, hibrid. Hibrid, adică atât cu lămpi, cât şi cu circuite, microprocesoare, diode şi altele, binecunoscute astăzi.

Şi încă una! O staţie de amplificare "Doina". Sau un termos chinezesc, un ceaun de aluminiu. O maşină de cusut Singer. Perdea Paşcani. La me­tru. O balie. Pentru cine nu ştie, e un fel de lighean mare din tablă, ca un trunchi de con cu baza mare, în care încăpeau multe rufe, dar şi doi-trei copii mici, la spălat... Un cal. Ra­dio­casetofon Sanyo. Casetofon mar­ca Electronica Bucureşti. Cafea boa­be. Aparat de radio "Pescăruş". Pa­chete cu lame de ras. Bicicleta Pegas. Apa­rat de radio marca "Spidola". Un ha­lat. Aparate foto. Picapuri (pickup-uri). Un pistol de lipit. Toate acestea din urmă sustrase după forţarea geamurilor ori a uşii. Clasic, ca mai toate furturile.

Ultimele două piese, de această dată de la Magazinul Foto-Muzica Iaşi. Prejudiciu: 2.383 de lei. Maşină de spălat Albalux. Ceas Maiak. Pahare de cristal Bohemia. Ţigări "americăneşti", Kansas. Săpun Rexona şi Palmolive. Radio Selena (foarte bun!, o spun cei care au avut, dar nu era fabricat în România, ci undeva în lagărul socialist, parcă Cehia!). Aspirator Buran. Ia să dăm şi preţurile de "mercurial". Pentru că şi preţurile în magazine se stabileau tot prin decrete de stat în spatele cărora zâmbea secretarul general al partidului. Aparatul radio Selena costa 1.260 de lei. Cel puţin aşa scrie în rechizitoriu. Magnetofon Z. K. Unirea - 2.450 de lei. 20 de benzi magnetice - 2.660 de lei. Un pachet de ţigări Kent sau "americănesc" costa cam 100 de lei, un Bălcescu, adică. Un săpun tot atât era.

Covor persan, 7.000 de lei. Preţ de rechizitoriu. Un feon, denumire tot de rechizitoriu, 200 de lei. Patru casete Sony, 500 de lei.
Faceţi şi voi socoteala!: trei casete ORWO, 300 de lei. O casetă TDK, 100 de lei. Acum atenţie, amatori de kitschuri! O carpetă Păun "coastă" numa' 1.000 de lei. Pentru iubitorii de muzică, dar şi creatorii ei, mai ales, i-auziţi: o staţie de amplificare "Doina" ajungea la 4.500 de lei. Şi asta la preţ de catalog "rechizitoriu". Ce nostim, iată ce a furat un găinar, printre altele: un bibelou Donald, de 90 de lei. Altul, tot printre altele, un termos chinezesc, de 150 de lei. Un Bălcescu şi-un Cuza, parcă. O ma­şină de râşnit cafea, 60 de lei. O per­dea Paşcani, 1.380 de lei. Tragem cortina. Piesa-i gata!

×
Subiecte în articol: cronica neagră