x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Ceauşescu s-a supărat pe arbitri şi pe fotbalişti

Ceauşescu s-a supărat pe arbitri şi pe fotbalişti

de dr. Petre Opriş    |    11 Oct 2009   •   00:00
Ceauşescu s-a supărat pe arbitri şi pe fotbalişti
Sursa foto: Cornel Mocanu/Agerpres

În preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal "Italia 1990", echi­pa naţională a României a sus­ţinut un meci în deplasare împotriva reprezentativei Danemarcei, în seara de 11 octombrie 1989. Desfăşurată în prezenţa a 45.000 de spectatori, partida s-a încheiat cu o înfrângere categorică a formaţiei antrenate de Emeric Ienei. Golurile gazdelor au fost înscrise de K. Nielsen şi Brian Laudrup (în prima repriză), respectiv Povlsen (în repriza a doua).

Membrii echipei naţionale a României care au evoluat pe Stadionul Parken din Copenhaga, în acea seară, au fost următorii: Silviu Lung (căpitan de echipă), Ştefan Iovan, Mircea Rednic, Ioan Andone, Michael Klein, Ioan Ovidiu Sabău, Dănuţ Lupu, Gheorghe Popescu, Iosif Rotariu, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru, Gheorghe Hagi.

Reprezentativa Danemarcei, antrenată de Joseph Piontek, a avut la partida respectivă următoarea componenţă: Schmeichel - Sivebaek, Olsen, I. Nielsen (din minutul 46, Larsen), Heintze - Jensen, K. Nielsen, M. Laudrup - Bartram, Povlsen, Brian Laudrup.

Nemulţumit de rezultatul meciului şi de evoluţia echipei naţionale în acea partidă, Nicolae Ceauşescu a început şedinţa CPEx din ziua următoare cu ameninţări adresate cluburilor de fotbal care aveau jucători la echipa naţională.

În stenograma reuniunii respective, pe care o edităm în continuare, se poate observa şi tendinţa Elenei Ceauşescu de a pune "paie pe foc", ea declarând în necunoştinţă de cauză: "Armata a dat numai doi jucători, unul este de la «Universitatea», iar restul, toţi, de la «Dinamo»".
În realitate, şase jucători au provenit de la "Dinamo", patru erau de la "Steaua", unul evolua la "Universitatea Craiova", iar altul juca la clubul belgian "Charleroi".
Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 12 octombrie 1989
Şedinţa a fost prezidată de to­varăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Ro­mân.

La şedinţă au participat tovarăşii: Emil Bobu, Elena Ceauşescu, Lina Ciobanu, Ion Coman, Nicolae Constantin, Constantin Dăscălescu, Miu Dobrescu, Ludovic Fazekaş, Manea Mănescu, Paul Niculescu, Constantin Olteanu, Gheorghe Oprea, Gheorghe Pană, Gheorghe Rădulescu, Ştefan Andrei, Radu Bălan, Gheorghe David, Mihai Gere, Nicolae Giosan, Suzana Gâdea, Ana Mureşan, Cornel Pacoste, Barbu Petrescu, Tudor Postelnicu, Constantin Radu, Ion Radu, Ion Stoian, Ioan Toma, Ioan Totu, Ion Ursu.

Au fost invitaţi tovarăşii: Vasile Bărbulescu, Silviu Curticeanu, Ion Sârbu, Ion Păţan, Ioan Ungur, Marin Enache, Gheorghe Stoica, Eugeniu Rădulescu, Nicolae Vaidescu, Ion M. Nicolae, Petre Fluture, Alexandru Dimitriu, Pavel Aron, Paula Prioteasa, Constantin Zanfir, Gheorghe Constantinescu, Victor Murea, Nicolae Dinu, Eugen Tarhon, Maria Flucsă, Ion Stănescu, Ion Badea, Cornel Pânzaru, Alexandru Necula, Ion Ceauşescu, Vasile Bulucea, Viorel Vizureanu, Ferdinand Nagy, Ioan Folea, Iulian Ploştinaru, Decebal Urdea, Frusina Taşmău, Nicolae Ionescu, Emilian Dobrescu, Ilie Văduva, Dumitru Apostoiu, Nicolae Mihalache, Eugen Florescu, Constantin Mitea, Nicolae Ionescu.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al Guvernului de sport.

● Tov. Constantin Dăscălescu: Pur şi simplu, lipsă de organizare.

● Tov. Elena Ceauşescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al Guvernului. Au jucat foarte prost.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Are şi Guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa este legea! Trebuie să mergem şi să mâncăm "bătaie" cu 3-0?!

● Tov. Elena Ceauşescu: În orice caz, ne-au făcut de râs.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: I-am spus şi lui Emil Bobu că dacă aici nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Ministerul de Interne - le-am spus şi eu la telefon -, armata este şi ea aici?, au avut şi ei jucători.

● Tov. Silviu Curticeanu: Tovarăşul ministru Vasile Milea nu este prezent la şedinţă, fiind la Buzău, la alegeri.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: O să audă. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă.

● Tov. Elena Ceauşescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la "Universitatea", iar restul, toţi, de la "Dinamo".

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Internele i-au învăţat aşa?! Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitrii - dacă ei nu câştigă - le spun că îi arestează. I-am spus lui Tudor Postelnicu că, dacă un arbitru mai face aşa, nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă ins­tanţă, a dus de râpă sportul. Nu se poa­te una ca asta. Aceea nu este echipă care acasă să marcheze 10 go­luri şi dincolo, în deplasare, să treacă pe lângă 3 jucători, toţi de la "Di­na­mo", şi să bage golul. Pur şi simplu, nu ştiu să se apere. Au învăţat să meargă să câştige acasă, la 5-6 goluri diferenţă, iar în deplasare să nu facă nimic. Nu trebuie să înveţe fotbal ca să dea ceva arbitrului!

Trebuie, realmente - i-am spus lui Emil Bobu - că este vinovat, pentru că şi el se ocupă de sport, şi Secţia Comitetului Central, că trebuia să cheme, să stea de vorbă înainte, să vadă cum se pregăteşte echipa, să se ocupe de acest lucru. Fiecare unde este pus trebuie să se ocupe, să urmărească lucrurile. Nu se poate aşa! Se poate pierde, dar aici au pierdut ruşinos, nu au jucat. Nu este vorba că am fost "bătuţi", dar nu au jucat. Nu se poate una ca asta!

Aceasta este în afară de ordinea de zi, însă să nu se considere că am spus în­tâmplător, ci trebuie să tragem învăţăminte. Nu este un punct la or­dinea de zi, dar trebuie să luăm mă­suri să punem capăt, să punem or­dine pentru că nu se poate merge mai departe aşa! Tot în afara ordinei de zi, am aici un articol, apărut în ziarul Neps­za­badag, intitulat: "Începem să ieşim din găoace", scris de un oarecare Antonievici Roland. Este vorba despre un articol în care se vorbeşte de înfiinţarea unei Asociaţii "Janoş Kádár". Să-l citească Curticeanu.

● Tov. Silviu Curticeanu: Dă citire articolului.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aceasta este o caracteristică a ceea ce se întâmplă în Ungaria, de ten­siune, de oameni care gândesc în Ungaria.
Să se publice acest articol, pentru că aceasta înseamnă să informăm opinia publică.
Noi am spus-o de mult - nu ne-am referit la nume - că a face aşa înseamnă a servi imperialismul. Ei spun, oamenii care cunosc.

● Tov. Elena Ceauşescu: Mai ales că a apărut în ziarul lor de partid.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi acum să intrăm în ordinea de zi. (...)
Arhivele Naţionale - Fond CC al PCR

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr