x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Ceauşescu şi "drepturile omului"

Ceauşescu şi "drepturile omului"

19 Mai 2009   •   00:00

La 19 mai 1989, în şedinţa Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, s-a discutat problema drepturilor omului. În stenograma discu­ţiilor, nici o vorbă despre reproşurile presei inter­na­ţionale, în legătură cu un subiect considerat sensibil în România. În schimb, aflăm ce gândea Nicolae Ceau­şescu despre rspectarea drepturilor omului în Statele Unite.



Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al partidului Comunist Român. La şedinţă au participat tovarăşii Constantin Dăscălescu, Elena Ceauşescu, Manea Mănescu, Gheorghe Rădulescu, Emil Bobu, Gheorghe Oprea.
Au fost invitaţi tovarăşii Ion Stoian şi Duma Aurel.

La ordinea de zi a fost un singur punct:
- Participarea RS România la reuniunea Conferinţei pentru securitatate şi cooperare în Europa privind problematica drepturilor omului.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Vreau să atrag atenţia asupra faptului că trebuie să luăm o poziţie foarte activă. Trebuie să mergem bine documentaţi şi pe primul plan să fie problemele de bază: şomajul, sărăcia, locuinţele, învăţământul. Aţi văzut că, în SUA, Mc Namara a spus ca să se reducă cu 50 la sută cheltuielile militare şi să se rezolve problema şomajului şi analfabetismului, inclusiv sărăcia.

● Tov. Manea Mănescu: În SUA sunt 20 milioane ana­lfabeţi.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Să vrem toate datele oficiale care există şi cu acestea să argumentăm, nu cum se leagă ei de faptul că nu am dat paşaport la timp unui nenorocit care vrea să plece din ţară.

● Tov. Elena Ceauşescu: Dar nu aceasta este problema.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Dar acestea le discută ei. Discută prostii! Spun că unii încalcă drepturile omului.

● Tov. Duma Aurel.: Eludând problemele de bază.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Am spus mai înainte care sunt problemele de bază, iar noi de acestea trebuie să ne ocupăm şi să dăm date oficiale, inclusiv din Franţa.

● Tov. Duma Aurel.: Avem un dosar cu date oficiale din multe ţări.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie să ne concentrăm pe aceste probleme pentru că, în ultimul timp şi organismele internaţionale se concentreză tot asupra acestor probleme, adică problema şomajului, a locu­in­ţelor, a problemelor tineretului.

● Tov. Elena Ceauşescu: Adică locuri de muncă, învăţământul.

● Tov. Niclae Ceauşescu: Sigur că există şi criminalitate, dar acesta este un rezultat al şomajului, că, tine­rii care nu au de lucru ce să facă?! Pe urmă este şi pro­blema drogurior. Este un rezultat al faptului că, din punct de vedere social, ţările capitaliste nu se ocupă de aceste probleme de bază.
Deci, noi trebuie să luăm o poziţie activă în problema drepturilor omului şi să prezentăm cum solu­ţionăm, cum ne ocupăm noi de soluţionarea acestor probleme.
Să procedăm în felul acesta. Sunteţi de acord?
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
Aceasta a fost singura problemă la ordinea e zi. Ridicăm şedinţa.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 33/1989

×