x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Congresul al XIV-lea, comentat în Centrul de Presă pentru ziariştii străini

Congresul al XIV-lea, comentat în Centrul de Presă pentru ziariştii străini

24 Noi 2009   •   00:00

Lucrările Congresului al XIV-lea al PCR au suscitat un viu interes atât în rândul diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti, cât şi al ziariştilor străini, corespondenţi permanenţi în România sau trimişi speciali ai unor agenţii de presă, posturi de radio şi televiziune, cotidiene şi periodice din numeroase ţări ale lumii. Este semnificativ, în această ordine de idei, că la Centrul de presă au fost acreditaţi un număr de 181 de ziarişti străini; au participat, de asemenea, la activităţile organizate în şi prin centrul de presă ataşaţi de presă din majoritatea ambasadelor cu sediul la Bucureşti.

Din convorbirile avute a reieşit că, în rândurile ziariştilor şi diplomaţilor străini, Congresul al XIV-lea al PCR dobândeşte o importanţă deosebită în condiţiile evoluţiilor care au loc pe plan internaţional, în special într-o serie de ţări socia­liste europene. Tezele şi orientările cuprinse în documentele pentru Congres au, în actualul context, importanţă istorică în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării economico-sociale a României şi activitatea externă a ţării noastre. Ziaristul spaniol Ricardo Estarriol, de la publicaţia La Vanguardia, aprecia, în acest sens, că "deşi condiţiile interne şi internaţionale sunt diferite, Congresul al XIV-lea, ca şi Congresul al II-lea al PCR, prezintă o importanţă istorică atât pe plan intern, cât şi în plan internaţional, cu deosebire în ce priveşte afirmarea şi reafirmarea independenţei şi suveranităţii României".

Un mare interes se exprimă de pe acum pentru Raportul ce va fi prezentat de secretarul general al partidului. Corespondentul şi trimisul special al ziarului "Pravda" şi-au anunţat intenţia de a transmite extrase largi. Potrivit celor convenite cu redacţia, urmează să transmită circa o pagină de ziar. La rândul său, redactorul-şef adjunct al ziarului Rabotnicenko Delo a comunicat că va tran­smite largi extrase, însoţite de comentarii. De asemenea, trimisul special al ziarului cehoslovac Rude pravo a afirmat că ziarul său doreşte să acorde spaţii largi desfăşurării Congresului. O serie de ziarişti occidentali, de la El Pais (Spania), din partea agenţiilor de presă au arătat, de asemenea, că intenţionează să tri­mită ample relatări.

Există un deosebit interes pentru poziţiile ce vor fi exprimate în legătură cu socialismul, cu unele evoluţii din ţările socialiste. Un şir de corespondenţi s-au arătat interesaţi de conţinutul interviurilor din ultimele zile ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi de aprecierile cuprinse în aceste interviuri.

Mai mulţi ziarişti - între care trimisul unui ziar spaniol şi corespondentul Agenţiei Associated Press - ar dori să cunoască punctul de vedere oficial în ce priveşte evenimentele din RSS Moldovenească.

O serie de ziarişti (din Spania, Pakistan, Egipt, India ş.a.) apreciază că, la Congres, Partidul Comunist Român îşi va reafirma ca şi până acum linia sa politică, ataşată ferm principiilor socialismului, independenţei şi suveranităţii naţionale.

Exprimând intereseul de a realiza, în viitor, o monografie de prezentare a României contemporane, Rudie Van Meurs, trimis al postului olandez de radio Vrij Nederland, a spus că România merită o prezentare obiectivă, corectă în faţa opiniei publice occidentale, de regulă dezinformată sau chiar indusă în eroare. El a arătat că doreşte să scrie obiectiv şi cu onestitate despre realizările româneşti. Ziaristul olandez a apreciat că în condiţiile actuale din ţările socia­liste şi, în gene­ral, din lume, Congresul PCR dobândeşte o importanţă şi o semnificaţie aparte.

Ziaristul Ashnaf Hashimi, de la The Pakistan Times, şi-a exprimat admiraţia faţă de realizările economico-sociale ale ţării noastre, evidenţiind, în mod deosebit, faptul că "România este singura ţară din lume care şi-a lichidat integral datoria externă, printr-o politică fermă, fără concesii, compromisuri sau cedări în faţa presiunilor externe, reuşind, astfel, să-şi asigure deplina independenţă. Din acest punct de vedere, România constituie un exemplu demn de urmat pentru ţările în curs de dezvoltare".

Acelaşi ziarist afirma că această realizare este cu atât mai semnificativă cu cât anumite ţări est-europene - Polonia, Ungaria - au continuat să recurgă la cre­di­te externe, ajungând, din această cauză, într-o profundă criză economică şi po­litică. În legătură cu desfăşurarea lucrărilor Congresului al XIV-lea, mulţi zia­rişti şi diplomaţi (din Uniunea Sovietică, RFG, Bulgaria, Cehoslovacia) s-au interesat dacă în raportul tovarăşului Nicolae Ceaueşescu vor fi aprecieri directe faţă de evenimentele care au loc în unele ţări socialiste europene. Totodată, o serie de ziarişti occidentali (din Marea Britanie, SUA, RFG) au întrebat dacă, în con­diţiile în care România, China, RPD Coreeană şi Cuba au rămas fidele principii­lor socialismului, este de aşteptat o "strângere a rândurilor" acestor ţări în ce priveşte cooperarea reciprocă şi conlucrarea pe plan internaţional. Diploma­tul american Dennis Curry a întrebat dacă o asemenea tendinţă nu ar putea să afec­teze relaţiile României cu alte ţări est-europene, ca şi cu state de pe continent. Ziarişti britanici şi americani au întrebat dacă "există sprijin în rândul populaţiei din România faţă de evenimentele din Moldova Sovietică şi dacă România ar încuraja tendinţele spre autonomie ale acestei republici".
Până în prezent, activitatea ziariştilor străini veniţi la Bucureşti se desfăşoară într-o atmosferă de lucru, de interes faţă de marele eveniment politic - Congresul al XIV-lea al PCR.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Propagandă şi Agitaţie, dos. nr.175/1989

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr