x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Iuga a inscripţionat pereţii spitalului-penitenciar Jilava

Iuga a inscripţionat pereţii spitalului-penitenciar Jilava

06 Iul 2009   •   00:00

Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 128-129


"Adnotare: Tov. maior Zbârlea Gheorghe

Tovarăşe căpitan Burgui,
Raportez:

Subofiţerul se numeşte plutonier major Niţă Radu, subofiţer de serviciu la spitalul penitenciar Jilava care în dimineaţa zilei de 30.05.1989 mi-a raportat că „Iorgu" (Dumitru Iuga, n.r.) a inscripţionat pe pereţi şi mi-a predat o notiţă cu conţinutul inscripţiilor.

La rugămintea mea, pentru a verifica motivaţia acestei manifestări şi poziţia obiectivului, subofiţerul s-a deplasat la cameră cu un pachet de ţigări, respectând întocmai instrucţiunile.

Nu este iniţiativa subofiţerului menţionat.

Acest moment l-am controlat personal T.O. (tehnic-operativ, n.r.) cu sergentul major Pîrvu.

Maior Zbârlea Gheorghe"

• Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

 

• Din arhiva Ministerului de Externe:

Cercurile reformiste, susţinute de comuniştii ungari

"Tovarăşului Ion Stoian,
Tovarăşului Ioan Totu,

Luând cuvântul în cadrul întâlnirii organizate la 5 iulie 1989 de către Consiliul Cercurilor Reformei din Budapesta, preşedintele PMSU, Rezsö Nyers, i-a salutat pe participanţi drept avangardişti care demolează structurile învechite şi aduc în mişcarea comunistă un nou avânt. El şi-a exprimat speranţa că respectivele cercuri ale reformei vor propulsa socialismul, care are foarte mare nevoie să fie regândit, şi vor contribui la înnoirea PMSU.

 


Apreciind ca fiind deosebit de importante, pentru procesul de democratizare în curs, crearea economiei de piaţă şi introducerea parlamentarismului, con­ducătorul partidului Ungar a subliniat că reformele nu pot avea alt ţel decât fundamentarea viitorului naţiunii şi integrarea intereselor naţiunii şi ale poporului în concepţia socialismului democratic. Partidului şi cercurilor reformei le revin răspunderea şi sarcina de a face acceptate şi pe plan internaţional năzuinţele proprii, a arătat Rezsö Nyers.

El a declarat, totodată, că în sânul partidului nu trebuie etichetate ca fiind de dreapta cercurile reformei. „Chiar dacă în viaţa politică ungară există, neîndoios, pericolul de dreapta, acesta trebuie înţeles, invariabil, ca existând în afara partidului", a subliniat preşedintele PMSU.

În încheiere el a vorbit despre necesitatea promovării politicii reformei şi a manifestării în cadrul PMSU a unei atitudini tolerante faţă de curentele din sânul acestuia, drept o premisă a continuării negocierilor cu celelalte partide. Rezsö Nyers a evidenţiat necesitatea continuării reformelor şi a edificării democraţiei, în ve­derea realizării în Ungaria a obiectivului eşuat în trecut: crearea unui partid de masă, cu adevărat democratic.

Cuvântul rostit în cadrul întâlnirii Consi­liului Cercurilor Reformei din Budapesta, la 5 iulie a.c., reprezintă prima luare de poziţie publică a lui Rezsö Nyers după alegerea sa, la Plenara CC al PMSU din 23-24 iunie, în funcţia de preşedinte al Partidului Ungar. Poziţiile exprimate de el se înscriu în concepţia sa de promotor activ al reformelor econo­mice şi politice în curs în RP Ungară."

 Traian Pop

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr