x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR "La Timişoara, toată problema trebuia rezolvată într-o oră-două"

"La Timişoara, toată problema trebuia rezolvată într-o oră-două"

17 Dec 2009   •   00:00

Imediat după şedinţa Comitetului Politic Executiv, Nicolae Cea­uşescu a convocat o teleconferinţă cu prim-secretarii de judeţ, pentru a "analiza" situaţia de la Ti­mi­şoa­ra.

Vă prezentăm în continuare dactilograma înregistrării audio, document care reflectă fidel starea de spirit a lui Nicolae Ceauşescu în momentele tensio­nate în care timişorenii îi contestau puterea.

C.N. (Ceauşescu Nicolae): ...care s-au întâmplat în ziua de ieri şi de astăzi la Timişoara. Aparent, totul a pornit de la un proces de evacuare a unui preot care a fost mutat de cultul respectiv şi nu voia să se evacueze, care încă anterior a făcut declaraţii antiromâneşti la Budapesta şi s-a aliat cu cercuri revizioniste, ostile in­te­grităţii României. S-au făcut gre­şeli, fiindcă, normal, toată problema trebuia rezolvată într-o oră-două, conform legilor ţării şi normelor care sunt în toată lumea, dar, în loc de asta, s-au dus discuţii intermi­na­bile şi s-a dat ocazia să se strângă elementele pe care le-a pregătit din timp. Sigur, acum reiese clar că, de  fapt, acestea au fost un pretext şi că ele au fost pregătite din timp de agenţiile străine şi de cercurile antisocialiste şi din est, şi din vest.

Deci, repet cu toată seriozitatea, lucrurile la Timişoara nu s-au pus la punct pentru că s-au făcut unele greşeli inadmisibile în aplicarea măsurilor stabilite şi primul lucru că unităţile care au fost destinate să aplice unele măsuri, de fapt, au fost puse în imposibilitate să acţioneze, au fost trimise dezarmate.

La Timişoara sunt acum toţi comandanţii, am dat... (E.C. + alte voci se suprapun neinteligibil... ) da, la teleconferinţă, la Timişoara sunt prezenţi şi comandanţii militari.

Am transmis, cu câteva minute înainte, tovarăşului Coman, care a sosit acum cu alţi generali la Ti­mi­şoara, ordinul: toate trupele primesc imediat muniţie de război, de front, se somează, oricine nu se supune, se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea.

Începând de astăzi, toate unităţile Ministerului de Interne, inclusiv miliţia, trupele de securitate, unităţile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe, fără discuţie, cu respectarea regulamentelor şi normelor legale de somaţie, potrivit legilor, Constituţiei, dar oricine atacă un ofiţer, un soldat, trebuie să pri­mească riposta, oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid sau sparge un geam la magazin trebuie să primească riposta imediat, fără nici un fel de justificare; umanismul nu înseamnă pactizare sau capi­tulare în faţa duşmanului, umanismul înseamnă apărarea poporului, a integrităţii ţării şi socialismului.

Trebuie, de asemenea, toate uni­tă­ţile militare sunt în stare de alarmă şi au, în această situaţie, şi armamentul de luptă, de dotare de luptă; înseamnă inclusiv muniţia.
Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă.

Unităţile de... motorizate toate ies cu armamentul din dotare uşor, cu armamentul uşor din dotare, de luptă.
Se interzice oricui încearcă vreo manifestare. este imediat somat, ares­tat şi pe urmă stăm de vorbă şi clari­ficăm; fără nici un fel de discuţie! Aceasta este prima problemă.

- Dacă s-a înţeles bine, şi întreb întâi la Timişoara!

- Dacă sunt prezenţi, să-mi răs­pundă primul secretar, care în­de­pli­neşte şi calitatea de comandant al ju­deţului şi tovarăşul Coman, dacă sunt prezenţi ofiţerii acolo?!

Bălan Radu: Să trăiţi, tovarăşe prim-secretar, Bălan Radu la aparat, sunt cu to­va­răşul Coman. Am luat măsuri pentru executarea dis... ordinului pe care l-aţi dat dumneavoastră! Am terminat!

C.N.: V-am întrebat dacă ofiţerii sunt în sală?!

Coman Ion: - Vă raportez, tovarăşe Ceauşescu, Coman, la aparat! Nu sunt în sală, sunt la divizie şi organizăm ce aţi ordonat dv. A început să se tragă, deja. Coman vă raportează.

C.N.: Trebuiau să fie în sală. De ce nu au venit în sală? Vă rog transmiteţi-le ordinul meu! Acţionează în calitate, situaţie de luptă. Activitatea fiecăruia o judecăm ca atare şi într-o oră trebuie  restabilită complet liniştea în Timişoara. Te rog, chemaţi-i şi daţi-le ordin, şi când sunt mi-i daţi şi mie la telefon să vorbesc cu ei! Nu se poate una ca asta...!

E.C. (Elena Ceauşescu): intervenţie neinteligibilă, ur­ma­tă de voci neidentificabile care s-au suprapus.

C.N.: S-a înţeles?

Coman Ion: Vă raportez, tov. Cea­u­şescu, capul a 3 coloane intră acum în Timişoara, am trimis pe aceşti ofiţeri acolo pentru a (le) întâmpina şi dirija în centrul oraşului. Raportez încă odată, am ordonat să se tragă foc!

C.N.: Comandatul diviziei din Ti­mi­şoa­ra unde este?!... Tovarăşe Coman, comandantul diviziei din Timişoara unde e?

Coman Ion: Vă raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarăşe Ceauşescu!

C.N.: Imediat să vină la... Împreună cu voi să fie la locul de comandă şi locul de comandă este la comitetul judeţean al partidului. Ăsta este punctul de comandă!

Coman Ion (sau Bălan Radu?): Am înţeles, tovarăşe secretar general!

C.N.: ...venit cu tine, unde sunt? Coman, generalii care au venit din Bucureşti, şeful statului major, mi­nistrul adjunct şi ceilalţi unde sunt?

Coman Ion: Vă raportez că acuma am vorbit cu ei pentru a merge la divizie, să vedem cele trei coloane, după aceea am chemat aici pe şeful securităţii şi pe şeful miliţiei care sunt lângă mine şi organizăm aşa cum aţi ordonat.

C.N.: Tu acţionezi în numele meu şi preiei comanda şi-mi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluţionează problemele! Pe toţi îi chemi şi le dai ordin să execute. Toate  unităţile să iasă şi să fie în centru şi să pună ordine! S-a înţeles?

Coman Ion: Vă raportez, am înţeles, tovarăşe Ceauşescu!

C.N.: Poftim, uite, nici acum nu au sosit unităţile, deşi mi s-a raportat că toate au sosit (... C.E. + alţii - intervenţie neinteligibilă) că.. trebuie să fie... dar nici unităţile nu au sosit!
Coman Ion (intervenţie neinteligibilă) apoi: "... la intrarea în oraş!"

C.N.: De ce la intrarea în oraş? (apoi neinteligibil)

C.N.: Dacă celelalte judeţe au înţeles măsurile care trebuiesc luate din acest punct de vedere, sau au ceva nelămuriri sau de întrebat?
- Clujul, s-a înţeles?

Moga Ioachim: S-a înţeles, tovarăşe secretar general.

C.N.: - Iaşul, s-a înţeles? (Se suprapune o voce feminină, neinteligibil).

Moga Ioachim (din nou): S-a înţeles, s-a înţeles, să trăiţi, Moga la aparat.

C.N.: Imediat chemaţi toţi comandanţii şi aplicaţi măsurile, nu aşteptaţi de la Bucureşti alte dispoziţii. Astea sunt dispoziţiile, care sunt obligatorii pentru toată lumea! Oricine nu... şi raportat imediat, să fie destituit cine nu acţionează în mod corespunzător.
A doua problemă. Trebuie ne­a­pă­rat, gărzile muncitoreşti să fie bine pregătite, cu toţi să se discute şi să meargă, dacă se apelează la ele, cu armament de luptă, bine verificaţi, şi să se discute foarte serios... cu... în toa­te unităţile, să vadă, în învăţământul superior, în învăţământ, necesitatea ca tineretul să arate că este necesar să se adopte o poziţie fermă faţă - n.a. de orice manifestări antisocialiste, care pun în pericol integritatea şi independenţa României, cuceririle poporului, că asta e obligaţia tuturor cetăţenilor patriei, indiferent de origine sau că sunt sau nu membri de partid; desi­gur, în mod deosebit trebuie discutat cu membrii de partid, cu tineretul, da... cu toate organizaţiile; toate organizaţiile trebuie considerate că sunt mobilizate; sigur, pe primul plan trebuie să stea producţia, desfăşurarea... şi nici o încercare de a dezorganiza sau... sabota activitatea de producţie, nici în industrie nici în... din toate domeniile să se asigure buna aprovizionare cu tot ce este necesar, dar cu atitudine fermă, dacă se găsesc elemente care încearcă să provoace dezordine; că nu trebuie să credem că noi suntem ocoliţi şi nu există şi la noi anumite elemente care s-au pus în serviciul diferitelor servicii străine, care acţionează, pentru un dolar sau pentru o rublă, împotriva propriului popor, împotriva independenţei ţării, şi trebuie să demascăm fără cruţare şi să spunem clar că este necesar o unitate şi o poziţie fermă împotriva oricăror încercări de a lovi în programul de dezvoltare, în cuceririle re­voluţionare, în integritatea şi independenţa ţării şi vă rog să se ia măsuri ferme, să se prelucreze foarte serios în toate domeniile de activitate. Practic, întregul  comitet judeţean, activul de partid trebuie consideraţi în stare de alarmă, fără a neglija, repet problema producţiei, planului, toate acestea, dar, atenţie la orice fel de manifestări; nu trebuie să mai subliniez faptul că cercurile reacţionare îşi concentrează atenţia de a face totul pentru a submina socialimsul în România, independenţa şi integritatea ţării.
Au făcut de altfel şi declaraţii pu­blice, şi tot ceea ce s-a întâmplat în ţările socialiste în ultimul timp este, de fapt, o acţiune de destabilizare, care are drept scop distrugerea so­cia­lis­­mului, este o adevărată lovitură de stat, aşa-zis paşnică (E.C. Supra­pu­nându-se: Da!), antisocialistă şi aşa trebuie privită, ca atare. (Din nou

E.C. - (neinteligibil).

C.N.: Dacă asupra acestei probleme e vreo neclaritate?! Nu?! Am stabilit să nu mai primim în perioada următoare turişti străini şi să nu mai aibe loc nici aşa-zisul mic trafic de frontieră. Îl suspendăm! Vom reveni mai târziu! Acum, nu avem timp de mic trafic de frontieră! Fiecare să se ocupe de prolemele lor, nu de micul trafic şi nu trebuie să admitem şi... oricine, şi străin dar şi din ţară, care sunt prinşi că de... trebuie loviţi fără cruţare, fără nici un fel de justificare şi trebuie să spunem poporului clar, nu să umblăm, aşa, cu subînţelesuri!

E.C.: neinteligibil.

C.N.: Asta este problema! Clar?

E.C.: neinteligibil.

C.N.: Aşa cumam spus, în '69 (E.C. + alţii, corectează) în '68,. Pardon, după intrarea în Cehoslovacia, acuma situaţie este şi mai gravă şi trebuie să spunem clar întregului popor, partid şi să luăm toate măsurile pentru a putea să respingem orice încercări de amestec în România, de  destabilizare, de a abate poporul de pe calea dezvoltării socialiste. Iată că ăsta este, pe scut, obiectul acestei scurte teleconferinţe, dar care vreau să înţelegeţi că are loc într-o situaţie deosebită şi trebuie să luăm măsuri cu toată fermitatea.
Dacă aveţi ceva de întrebat sau de spus? E clar tovarăşi? Vă  rog atuncea, aşezaţi-vă, chemaţi unităţile de interne, armatei, biroul judeţean, activul şi stabiliţi măsurile care se impun, astăzi! Nu le amânaţi pentru mâine! Şi organizaţi grupe de patrulare comune din unităţile de miliţie, securitate, armată (voci neinteligibile) cu grupele de gărzi patriotice, cu gărzile tineretului, cu tineret, cu activişi de partid bine verificaţi, cu poziţie fermă, activă, istruiţi bine. Uite-te, şi asta nu pentru o zi, asta până când se va revoca acest ordin.
Va rămâne în vigoare, practic, până după Anul Nou! Aşa... (voi neinteligibile) la fel, în întreprinderi, în comune, peste tot, asigurând des­fă­şu­rarea normală a activităţii de producţie, realizarea în mai bune condiţiuni a planului, a tuturor măsurilor, daţi şi o ripostă fermă tuturor acţiunilor provocatoare din partea oricui ar fi acestea.
Dacă aveţi ceva de întrebat, întreb încă o dată, tovarăşi, sau de spus?!
Orişice problemă se iveşte, imediat trebuie să raportaţi. Nu amânaţi, nu încercaţi să le... chiar dacă le... de pildă, s-a ivit o problemă, aţi luat măsuri, dar de raportat, orişice problemă se iveşte. Nimenea nu trebuie să mai acopere nimic, absolut sub nici un motiv. Mai întreb o dată, tovarăşi, dacă aveţi ceva de întrebat sau de spus? Nu?! Atunci, tovarăşi, cu aceasta am încheiat teleconferinţa şi vă rog să treceţi imediat la măsuri ferme în sensul celor ce am spus.
Spor la muncă!
Document din volumul: Mircea Bunea, Praf în ochi. Procesul celor 24-1-2, Bucureşti, Editura Scripta, 1994, p. 42-46

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr