x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Sistematizarea României în şedinţă CPEx

Sistematizarea României în şedinţă CPEx

08 Apr 2009   •   00:00
Sistematizarea României în şedinţă CPEx
Sursa foto: Arhiva personală Eugen Adrian Cristea/

În anul 1989, proiectul sis­te­ma­tizării se afla pe agenda lui Nicolae Ceau­şescu la un loc de cinste. Nu contau sutele de proteste internaţionale faţă de demolarea satelor şi clă­dirilor istorice din oraşe, nici campania de înfrăţiri ale localităţilor occidentale cu cele româ­neşti. Familia prezindenţială o ţinea una şi bună – proiectul trebuie să meargă mai departe.



În şedinţa Comitetului Politic Exe­cutiv din 7 martie chestiunea siste­ma­tizării a fost pusă în discuţia condu­cerii partidului. Nici măcar unul dintre participanţi nu a îndrăznit să ridice o obiecţie în faţa lui Ceauşescu.

Şedinţa a fost prezidată de tova­răşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut ordinea de zi, tovarăşi? (Da.)

Punctul 2
Raportul privind activitatea desfă­şurată în anul 1988 de organele şi organizaţiile de partid în domeniul muncii organizatorice, ideologice şi politico-edu­cative, de promovare a ca­dre­lor, de rezolvare a scrisorilor, a activi­tăţii internaţionale.

Aţi văzut raportul şi situaţia ge­nerală. Dacă aveţi ceva de spus în le­gătură cu acest material.

Tov. Elena Ceauşescu: Este tot material pentru plenară.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă tovarăşii au ceva acum de spus, la acest material, până îl pre­zen­tăm plenarei. La plenară se pre­zintă ra­portul în numele Comitetului Politic Exe­cutiv. Dacă tovarăşii au ceva de spus să spună acum. Nu aveţi nimic de spus? Atunci în­seamnă că sunteţi de acord să-l pre­zentăm plenarei Comitetului Central al partidului.

Punctul 3
Raportul privind măsurile şi acţiunile întreprinse în domeniul sistematizării teritoriului, orga­nizării şi modernizării localităţilor, op­ti­mizării transporturilor, căilor de comunicaţii şi a reţelelor de energie electrică.
Documentar în legătură cu organizarea şi desfăşurarea activităţii în profil teritorial.
Dacă aveţi ceva observaţii la acest raport, inclusiv la propunerile care sunt?

Tov. Gheorghe Rădulescu: Este foarte bine.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Se pro­pune să mai creăm 28 de oraşe agroindustriale. Sunt, de fapt, toate propunerile aici. Avem un sistem foarte bun de organisme, trebuie însă să acţionăm ca ele să funcţio­neze; inclusiv se propune ca toate documentele pentru consiliile po­pulare să fie într-un singur document. Să fie tipărite într-un singur document şi toată lumea să dispună de legile care sunt în vigoare, nu să-şi aducă aminte - ca să dau nu­mai un exemplu - de o lege de acum 50 de ani şi să o aplice pe aceasta. Anual legile trebuie să fie tipărite şi numai legile care sunt în vigoare. Nici o altă lege atunci nu mai este valabilă. Lumea trebuie să ştie şi să le cunoască.
Chiar acum am constatat că nu sunt cunoscute legile, sunt risipite şi nici cei care lucrează nu le cunosc şi nu le aplică. Nu se poate aşa! Aşa s-a în­tâm­plat şi în domeniul finanţelor. Am scos legea în anul 1986, prin care am stabilit să nu mai dăm credite coope­rativelor agicole de producţie. Primul an a funcţionat, dar începând din al doilea an au găsit de cuviinţă, cu consimţământul organelor agricole şi celorlalte organe, să facă altceva, şi n-au plătit îngrăşămintele şi alte produse, şi le-au plătit prin credite. Aproape toate creditele au mers pentru plata acestor produse!

Tov. Elena Ceauşescu: Şi acum chimia are un miliard de primit, de la agricultură, pentru îngrăşăminte.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Noi am făcut legea şi am stabilit să dăm avansurile pentru plata îngrăşă­min­telor, pentru plata tuturor muncilor care se fac, nu pentru a consuma. Nu se poate aşa!
Am stabilit ca până luni să se prezin­te - şi Guvernul să ur­mă­rească - si­tu­a­ţia, ca lunar, când se dau pro­du­sele de la industrie, întâi acestea să se plă­teas­că, din avansuri. Pentru aceasta dăm avans! De fapt, noi am făcut un favor că finanţăm prin cre­dite. Avansul în­seamnă finanţare fără dobândă. Şi în trecut, şi chiar noi, am finanţat activitatea agriculturii, dar cu dobândă foar­te mare. Noi am spus să nu mai dăm cre­dite cu do­bânzi şi avansuri sau cre­dite cu do­bânzi de 1,5 %. De fapt, vinovaţi sunt cei de la agri­cul­tură şi ei trebuiau destituiţi, nu cei de la finanţe - pentru că ei n-au plătit şi eu am insistat ca să se găsească o soluţie.
De aceea, am hotărât să constituim comisia, condusă de Gogu Rădulescu, pentru ca într-o lună să clarificăm această problemă. Trebuie să în­ţe­leagă toată lumea că legile sunt obli­gatorii pentru toţi şi, în primul rând, pentru cadrele de conducere. Aşa că nu spunem pentru consiliile populare. De fapt, să devină o hotărâre ge­nerală; în afară de aceasta, până la 31 decembrie apare culegerea legilor în vigoare, cu modificările co­res­pun­zătoare, pe domenii, ca oamenii să poată urmări, pentru că nu pot să ţină minte pe toate produsele şi toate celelalte, dar fiecare în domeniul său de activitate trebuie să primească aceasta şi să urmărească. Sigur, şi ceilalţi trebuie să le cunoască.
Dacă, tovarăşi, la acest raport aveţi ceva de spus, ceva de spus în plus, vă rog să spuneţi. Nu aveţi nimic de spus? De acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
Atunci să-l prezentăm la plenară.
Aici este un documentar, ca să înţelegem bine, inclusiv am scos toate legile şi toate reglementările, dar nu sunt bine, ci trebuie să le unificăm şi să le aplicăm.
Nu aveţi nimic de spus în plus?

Tov. Gheorghe Rădulescu: Este foarte bine.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci suntem de acord.

Punctul 5
Raportul referitor la modul în care au fost aplicate, în anul 1988, preve­de­ri­le Legii nr. 18/1968 privind controlul pro­venienţei unor bunuri ale persoa­nelor fizice, care nu au fost dobândite în mod licit. Ce aveţi de spus?

Tov. Gheorghe Rădulescu: Am două observaţii.
În primul rând, în material se spu­ne, la pagina 2, că, din 708 cazuri tri­mise judecătoriilor, 320 de persoane nu au fost vinovate, deci sentinţele au fost anulate. Eu cred că se analizează cu multă uşurinţă şi ar trebui să se dea mai mare atenţie.
În al doilea rând, la pagina 4 se spune că au rămas de recuperat 20 de milioane din 57 de milioane. Este foarte mult. Din moment ce au furat se pune sechestru şi trebuie recupe­rat totul. Nu se poate aşa. Este prea mult de recuperat.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Comisia centrală din cine este constituită?

Tov. Ion Sîrbu: Din ministrul de Interne, preşedintele Tribunalului Suprem, ministrul Justiţiei, Curtea Superioară de Control Financiar, de la Ministerul Finanţelor, procurorul general şi Controlul Muncitoresc.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci înseamnă, tovarăşi, că această co­mi­sie nu lucrează cum trebuie. Ar trebui lu­nar să se întrunească. Trebuie să revedem sistemul şi lunar trebuie să analizeze, nu la sfârşitul anului. Neapărat trebuie să se întrunească lunar. Nu se poate aşa lucra! Trebuie să se întrunească această comisie, să analizeze şi să vadă care este situaţia. Sigur, şi atunci să vadă de ce s-au achitat atâţia - eu sunt de acord cu ce a spus Gogu -, inclusiv să vadă de ce s-au revăzut cazurile şi comisia speci­ală are un credit de a revedea cazurile înaintate judecătorilor. Altfel, comisia este un fel de înregistator, care este pusă numai pentru înregistrare.

Tov. Gheorghe Rădulescu: Nu are rolul pe care trebuie să-l aibă.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Observa­ţia este justă, la fel cum lucrează acum, dar rămâne şi a doua proble­mă sau, mai bine zis, o altă proble­mă, pe care am discutat-o şi acum un an - că se merge, ca să zic aşa, nu­mai până la acar - şi nu merge mai departe, la di­fe­riţii oameni care au funcţii de răs­pun­dere, în diferite do­menii, şi care au comis şi ilegalităţi; au venituri mari, cheltuiesc mult - nu sunt sesi­za­te, se opresc, sau nu sesizează oa­menii, sau nu sunt luate în consi­deraţie.
În orice caz, faţă de scrisorile care vin la noi, am impresia că unele nu sunt analizate. Chiar din scrisorile care vin la organele de partid şi de stat, lucruri care privesc diferite ilegalităţi financiare, economice, trebuie nea­pă­rat supuse spre judecată.
Trebuie să revedem şi legea, şi sistemul de lucru, şi analizarea de co­mi­sie să fie lunară.

Tov. Elena Ceauşescu: Munca noastră de control este slabă. La fel, munca de educaţie.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu au crescut, dar sunt mai multe ilegalităţi.

Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie un control mai mare pe toate liniile.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi munca politică, de educaţie şi măsurile sunt o parte a educaţiei. Măsurile ferme fac parte integrală din educaţie. Dacă în­chi­dem ochii peste încălcarea le­gi­lor nu este bine. Dimpotrivă, este o în­gri­jo­­rare. Sigur, noi am reglementat mult, dar mai trebuie luate unele mă­suri. De asemenea, bază legală nu există pentru încălcări.
Deci, tovarăşi, cu această observaţie sau îm­bu­nă­tă­ţire să le aducem în re­gulamentul de funcţionare.
Dacă nu mai aveţi alte probleme, atunci să fim de acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
În ce priveşte Plenara Comitetului Central al partidului, propun să o facem joi şi vineri - 13-14 aprilie. În ziua de 14 aprilie, după-amiază să facem şi şedinţa comisiei legislative şi tot în ziua de 14 aprilie să facem şi şedinţa Consiliului Naţional al Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste pentru problemele de legi. Sigur, în prealabil să aibă loc şi şedinţele celorlalte organe. Şi atunci, luni avem Marea Adunare Naţională, aşa cum, de altfel, s-a pu­blicat în presă.
Cu aceasta putem să încheiem şedinţa. Nu mă mai refer la plan, pentru că l-am discutat acum câteva zile. Trebuie să luăm măsurile necesare să rezolvăm tot ceea ce am stabilit.
Cu aceasta ridicăm şedinţa.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR, Secţia Cancelarie, dos. nr. 20/1989

×