x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 2 iunie 1989

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 2 iunie 1989

05 Iun 2009   •   00:00

Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român.



Tov. Nicolae Ceauşescu: Stimaţi tovarăşi,
Comitetul Politic Executiv, cu participarea membrilor Guvernului, primilor-miniştri şi cadrelor de conducere din ministere şi centrale, a dezbătut problemele activităţii economico-sociale pe primele cinci luni ale acestui an, îndeosebi pe luna mai, şi preve­derile pentru planul pe iunie, care asigură şi trebuie să asigure realizarea în bune condiţiuni a planului pe semestrul I în toate domeniile de activitate...
Trebuie să ne aşezăm odată să privim cu spirit de răspundere conducerea activităţii economice, de a pune capăt risipei inadmi­sibile şi acestea, tovarăşi, nu dau nimic în plus, pentru că omul are nevoie de haine, de cămăşi; dacă îi dau în loc de asta, coloranţi, nu primeşte nimic în plus!

Tov. Elena Ceauşescu: Dar nu câştigă nici industria uşoară, câştigă chimia.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi industria uşoară socoteşte în plan şi aşa îşi acoperă nerealizarea, cu costul acestor coloranţi.

Tov. Elena Ceauşescu: Chimia îşi acoperă cel mai mult.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Sigur, în primul rând, chimia! Dar aceasta este valabil şi la mobilă, şi în alte domenii de activitate.
Vedeţi, tovarăşi, am dat şi aceste exemple pentru că este necesar să se înţeleagă bine că trebuie să trecem, cu hotărâre, la aplicarea hotărârilor şi legilor ţării privind reducerea consumurilor, privind creşterea renta­bi­li­tăţii economice.
Nu doresc să mă refer la alte probleme. Mă opresc aici.
Aş dori, tovarăşi, să atrag atenţiunea asupra unor măsuri privind stilul şi metodele noastre de muncă, începând cu organele centrale, în activitatea cărora trebuie neapărat să se producă o schimbare a stilului, a metodelor de muncă, o creştere a răspunderii în soluţionarea corespunzătoare a problemelor.
Consider că trebuie să aplicăm ferm noul mecanism economic  sau, mai bine zis, să aplicăm ferm mecanismul de conducere a economiei socialiste, pentru că nu mai este nou, funcţionează de 20 de ani. Să aplicăm ferm principiile autogestiunii, autocondu­cerii în toate domeniile de activitate! Se pare că se impune să crească real, mai mult, răspunderea consiliilor de conducere de sus până jos. Este necesar ca toate programele de organizare şi modernizare, toate celelalte programe - dar încep cu aceasta - inclusiv problemele financiare, a preţurilor, să se discute în consiliile de conducere ale ministerelor, să nu se mai trimită materiale care nu sunt discutate în consiliile de conducere ale tuturor - nu în diferite colective. Organul care hotărăşte este consiliul de conducere şi se poate specifica chiar că s-a discutat în consiliul de conducere, că s-a aprobat în unanimitate sau cu majoritate, dacă au fost obiecţii să se arate că au fost şi obiecţiile în sensul X sau Y, pentru a putea să judecăm în mod corespunzător.

Noi nu am introdus formal consiliile de conducere. Ele trebuie să funcţioneze şi să fie organe reale de conducere, cu atât mai mult la Consiliul de Miniştri şi la Comitetul de Stat al Planificării, la CNST şi celelalte -  în finanţe şi aşa mai departe. Să realizăm aceasta în centrale. Centralele trebuie să discute în consiliul de conducere, cu participarea reprezentanţilor nu numai în consiliu - dar şi a altor oameni din întreprinderi - a problemelor de organizare şi modernizare şi a altor pro­bleme economico-financiare care se impun. Să se discute aceasta în întreprinderi, iar toate aceste probleme să fie puse, de regulă, în faţa adunărilor generale sau a reprezentanţilor oamenilor muncii. Nu se pot prezenta modernizarea unei întreprinderi, programul financiar în întreprinderi, bugetul dacă nu este discutat şi în adunarea generală sau cu reprezentanţii oamenilor muncii.
Trebuie să facem ca organele noastre colective, adunările generale să-şi îndepli­nească în bune condiţiuni rolul şi răspunderea pe care le au în calitate de proprietari, de producători, de oameni care răspund de întreaga dezvoltare a ţării.

Noi când am formulat teza construirii socialismului cu poporul şi pentru popor şi, corespunzător am creat toate organismele democraţiei muncitoreşti-revoluţionare, am pornit nu de a avea organisme formale, ci de a creşte, realmente, răspunderea poporului, pentru că nu se poate concepe construirea socialismului şi comunismului fără participarea întregii naţiuni, a poporului, a tutu­ror categoriilor de oameni ai muncii în toate sectoarele de activitate. Şi aceasta trebuie bine să înţeleagă toţi conducătorii noştri din toate sectoarele de activitate!
Eu am convingerea că dacă ceea ce s-a propus în această şedinţă se va discuta temeinic, în întreprindere vor veni cu totul alte pro­puneri şi alte măsuri, inclusiv programul de investiţii care sunt prevăzute, unde majoritatea sunt şi se prevăd investiţii în dezvoltarea diferitelor întreprinderi. Să se stabilească în întreprinderi de ce fac, dacă este necesar să se dezbată şi cu aprobarea adunării generale; numai aşa vom lua în considerare şi vom analiza problema dezvoltării unei întreprinderi sau alta. Nu vom mai face investiţii aşa cum s-au propus acum, pur şi simplu, fără nici un fel de justificare.

În general, tovarăşi, trebuie să luăm o atitudine responsabilă, şi revin la problema investiţiilor, la felul cum cheltuim banii, nu să investim în orice şi oricum. Nu se poate admite acest lucru!

Fiecare leu investit trebuie să aibă o justificare şi să aducă o producţie şi suplimentară de cel puţin un leu. Numai atunci se spune că facem o investiţie bună şi o modernizare bună. A moderniza să crească cheltuielile şi să înrăutăţim eficienţa economică nu se mai poate admite în nici un fel!

Am menţionat, din nou, această problemă pentru a înţelege de ce este necesar ca toate problemele acestea să le dezbatem cu colective de oameni ai muncii din toate dome­niile, în întreprinderi, în învăţământ, în cer­cetare, în agricultură, în cooperative, în întreprinderi de stat, în toate domeniile de acti­vitate.

Trebuie să creăm un spirit mai activ de răspundere, de disciplină, să dezvoltăm combativitatea revoluţionară şi răspunderea în muncă în toate domeniile de activitate; inclusiv diferite abateri trebuie să fie discutate în întreprinderi, în coope­rative, în instituţii. Hotărârile trebuie luate acolo şi - aşa cum am spus în şedinţa Consiliului de Stat - numai după ce s-au discutat în adunările generale, în consiliile de conducere se pot înainta cazurile care trebuie judecate de organele de justiţie, acestor organe. Sigur, în afară de cazuri deo­sebit de grave care trebuie de la început judecate. Dar şi acestea, deosebit de grave, tot trebuie să fie dezbătute şi cunoscute de oamenii muncii din toate domeniile de activitate. Aceasta este esenţa participării poporului la întreaga activitate, a creşterii răspunderii tuturor categoriilor de oameni ai muncii în elaborarea şi conducerea so­cietăţii noastre!
M-am referit la toate acestea, tovarăşi, pentru că consider că aici avem încă mult de făcut şi îmbunătăţirea întregii activităţi este strâns legată de a asigura participarea activă a organismelor noastre democratice, de jos până sus şi de sus până jos. Asta ne va ajuta mult să rezolvăm mult mai bine, şi cu rezultate superioare, activitatea în toate dome­niile de activitate!
Cu aceasta, tovarăşi, aş dori să închei.
Vă doresc spor la muncă!
(Aplauze)
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 40/1989

×