x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Ceauşescu irita iarăşi Moscova

Ceauşescu irita iarăşi Moscova

21 Dec 2009   •   00:00

Comunicarea Ambasadei Ro­mâ­niei la Moscova
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne
Tovarăşului Ion Stoian, ministrul Afacerilor Externe

1. La 21 decembrie, ora 12:00, i-am făcut o vizită lui I.P. Aboimov, adjunct al ministrului Afacerilor Externe al URSS, căruia i-am prezentat pe larg cuvântarea tovarăşului Nicolae Cea­uşes­cu, secretar general al Partidului Co­munist Român, preşedintele Re­pu­bli­cii Socialiste România, rostită la 20 de­cembrie a.c. la posturile de radio şi televiziune. I.P. Aboimov nu a făcut comentarii pe marginea cuvântării. El a adresat rugămintea să primească informaţii privind următoarele as­pec­te: Dacă la Timişoara au fost victime omeneşti şi care este acum situaţia în acest oraş.

2. Aboimov a arătat că, în cadrul pri­mi­rii din 19 decembrie a.c. a însărcinatului cu afaceri AI al URSS la Bu­cu­reşti, tovarăşul Nicolae Cea­u­şes­cu a ex­primat nemulţumirea faţă de de­claraţiile oficiale sovietice în legătură cu evenimentele de la Timişoara, apreciind că acestea sunt rezultatul unor acţiuni planificate din timp în cadrul Tratatului de la Varşovia. El a menţionat că persoane oficiale la Bucureşti au declarat ambasadorilor unor ţări socialiste că ar exista date din care rezultă că URSS ar intenţiona să intervină militar în România.

În ceea ce priveşte pretinse de­cla­ra­ţii oficiale, probabil se are în ve­de­re un răspuns al tovarăşului E. Şevard­nadze, ministrul Afacerilor Externe al URSS, la o întrebare a unui corespondent occidental, în timp ce se afla la Bruxelles, dacă în cursul evenimentelor de la Timişoara s-a folosit forţa şi dacă sunt victime. Tovarăşul Şevardnadze a răspuns: "Nu dispun de date, dar dacă au fost victime eu îmi exprim regretul".

Aboimov a precizat că, dacă într-adevăr sunt victime, consideră că a fost o reacţie normală. Interlocutorul a subliniat că E. Şevardnadze nu a făcut nici o altă declaraţie specială la Bruxelles. În legătură cu afirmaţiile că aceste evenimente ar fi fost planificate de Tratatul de la Varşovia şi îndeosebi cele în privinţa intenţiilor URSS, Aboimov a arătat că personal şi în mod preliminar le ca­li­fi­că însă ca "declaraţii neîntemeiate, care nu corespund realităţii şi stâr­nesc nedumerire". Este puţin probabil că cineva poate crede aşa ceva. "Asemenea acuzaţii - a subliniat Aboimov - au un caracter aşa de grav, încât ele necesită o examinare cu mare aten­ţie".El a amintit că la baza relaţiilor URSS cu alte state, inclusiv cu Ro­mâ­nia, sunt situate principiile egalităţii depline, respectului reciproc şi neintervenţia în treburile interne.
Ion Bucur
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.477-478

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe