x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Comuniştii maghiari aşteptau o "schimbare istorică"

Comuniştii maghiari aşteptau o "schimbare istorică"

25 Sep 2009   •   00:00
Nota Ambasadei României la Wa­shington către Ministerul Afacerilor Externe
20 septembrie 1989, ora 21:30
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu,
Tovarăşului director Ilie Şimon,


În legătură cu vizita la Washington a delegaţiei parlamentare ungare, condusă de Mátyás Szürös, vă infor­măm:
M. Szürös a folosit prilejul întâlni­rilor oficiale şi al declaraţiilor de presă pentru a prezenta o serie de aprecieri şi consideraţii privind politica externă a Ungariei, subliniind în mod deosebit următoarele:

El crede că a sosit timpul să înceapă crearea condiţiilor ce pot facilita "schimbarea istorică" a Ungariei de la calitatea de membru al alianţei Trata­tului de la Varşovia la "statutul de neutralitate cu garanţii internaţionale", pe modelul Austriei sau Finlandei. Şeful Parlamentului ungar are în vedere şi o astfel de schimbare "într-un climat de încredere" între Ungaria şi URSS.

M. Szürös consideră că retragerea Ungariei din Tratatul de la Varşovia este o "posibilitate pe termen mediu, şi mai puţin un fapt ţinând de viitorul imediat". El apreciază că  "o Ungarie neutră ar putea apare spre sfârşitul următorului deceniu, dacă vor continua actualele tendinţe".

Janos Marion, "şeful Partidului Po­pular Ungar de opoziţie" care este membru al delegaţiei a spus că "tran­ziţia" Ungariei spre neutralitate ar trebui să aibă loc mai repede însă are în vedere că preşedintele SUA, cu ocazia vizitei la Budapesta, i-a avertizat pe conducătorii ungari "să nu se grăbească prea tare, pentru a nu pune în pericol aranjamentele existente de o lungă perioadă în Europa răsă­riteană".

M. Szürös a criticat atitudinea "de aş­teptare" a Administraţiei americane fa­ţă de Ungaria şi a cerut ca SUA să ofe­re ţării sale un ajutor economic mai ma­re. El a menţionat că a ajuns la concluzia că Administraţia Bush aşteaptă ca în Ungaria să fie cosntituit un nou Parlament, care  poate avea o majoritate "ne-comunistă" şi un nou guvern. Înainte ca SUA să ajute economic Ungaria, şeful Parlamentului ungar a respins această "abordare", menţio­nând că "timpul este esenţial acum"; şe­ful delegaţiei parlamentare ungare a declarat că ţara a a făcut "tatonări" la Moscova şi în "alte câteva capitale" înainte de a lua decizia să deschidă frontiera cu Austria pentru cetăţenii est-germani. El a spus că "nu s-a pri­mit nici o obiecţie din partea Uniunii So­vietice". În aceeaşi problemă, Ungaria "va trebui să ia foarte curând" o decizie în ce priveşte acordul cu RDG, în vigoare de 20 de ani în baza căruia ar trebui să interzică cetăţenilor RDG trecerea din Ungaria în Austria. O astfel de ho­tărâre va fi "legată de ansamblu relaţiilor externe ale Ungariei". Vom urmări desfăşurarea în con­ti­nuare a vizitei în SUA a delegaţiei parlamentare ungare şi vom informa ope­rativ asupra aspectelor mai semnificative rezultate.
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 200-201

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe