x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Convorbiri sovieto-americane preliminare întâlnirii Bush-Gorbaciov

Convorbiri sovieto-americane preliminare întâlnirii Bush-Gorbaciov

22 Sep 2009   •   00:00
Convorbiri sovieto-americane preliminare întâlnirii Bush-Gorbaciov
Sursa foto: Arhiva media NATO/
Informarea Ambasadei României la Washington
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu
Tovarăşului director Ilie Şimon


În legătură cu începerea vizitei în SUA a ministrului de Externe sovie­tic, E. Şevardnadze, vă comunicăm urmă­toa­rele:
1. În cadrul primirii la preşedintele Bush, care a durat circa două ore (dublu faţă de cât a fost programat), s-a căzut de acord asupra necesităţii organizării unei întâlniri la nivel înalt sovieto-americane. Preşedintele Bush a declarat că o asemenea întâlnire s-ar putea concentra asupra "schim­bă­ri­lor rapide" care au loc în "blocul ră­să­ritean" şi a "evoluţiei spre democratizare în lume, în general". Şeful Exe­cu­tivului american a apreciat că nu va fi neapărat necesar ca, în urma dis­cu­ţiilor cu M. Gorbaciov, să fie "semnate documente", însă, în mod sigur, întâl­nirea se va încheia cu "rezultate".

Preşedintele Bush a spus că este de aşteptat ca vizita lui Gorbaciov în SUA să aibă loc anul viitor "însă nu la începutul anului". Se estimează că în timpul convorbirilor Baker-Şevardnadze ar putea fi conturată perioada întâlnirii la nivel înalt.

Oficiali de la Casa Albă au spus că întâlnirea preşedintelui George Bush cu Eduard Şevardnadze a fost "un fel de ultim pas natural" înainte de prima întâlnire la nivel înalt a lui Bush cu M. Gorbaciov.


2. Fără a face cunoscut în detaliu con­ţinutul scrisorii transmise de M. Gor­baciov lui G. Bush, oficialităţile am­e­ricane afirmă că aceasta conţine pro­puneri importante în domeniul con­trolului armamentelor şi de­zar­mării, care ar putea duce la un acord în domeniul armelor chimice, la o înţelegere privind interzicerea experienţelor nucleare, încheierea mai ra­pi­dă a acordului privind dezarmarea convenţională, precum şi la progresul negocierilor în domeniul armelor stra­tegice nucleare.

În mod concret, aspectele abordate în scrisoarea lui M. Gorbaciov ur­mea­ză a fi abordate în discuţiile Baker-Şe­vardnardze şi se referă la: limitarea ra­chetelor strategice nucleare, lansate de pe mare; dispute sovieto-america­ne privind interpretarea tratatului An­ti-Balistic Missile Treaty (AMB); ofer­ta sovietică de a desfiinţa, fără con­diţii, instalaţia de radar de la Krasnoyarsk; prezentarea modificărilor în po­ziţia ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia asupra armamentelor con­venţionale, respectiv în problema avioa­nelor de interceptare din Eu­ropa.

La rândul lor, oficialităţile sovietice care îl însoţesc pe Şevardnadze au arătat că scrisoarea lui M. Gorbaciov mai conţine "un răspuns pozitiv" la pro­punerile lui Bush privind "ins­pec­ţiile de verificare asupra armelor stra­tegice", referiri la armele chimice şi experienţele nucleare, precum şi "noi propuneri" pentru a se progresa pe calea ajungerii la "oprirea reciprocă a producţiei de material fisionabil pentru focoasele nucleare".

Într-o declaraţie de presă, E. Şevardnadze a anunţat, totodată, că URSS şi-a dat "sprijinul activ" pentru propu­ne­rea lui Bush rivind "cerul deschis" - "open sky" -, respectiv pentru accep­ta­rea zborurilor de supraveghere ae­ria­nă ale celor două mari puteri pentru urmărirea activităţilor mi­litare pe teritoriul celeilalte părţi. În ce pri­veşte întâlnirea la nivel înalt sovieto-ame­ricană, E. Şevardnadze a apreciat-o prin prisma grăbirii procesului de încheiere a unor înţelegeri în do­me­niul dezarmării, având în vedere că "controlul armamentelor şi dezar­ma­rea rămân încă un domeniu central".


3. De partea americană s-a făcut cunoscută intenţia de a se propune înlăturarea restricţiilor de deplasarae a diplomaţilor din cele două ţări. S-a manifestat, de asemenea, un interes mai deosebit faţă de discutarea pro­punerilor făcute din SUA privind ve­rificarea interzicerii armelor cimice şi a experienţelor nucleare. J. Baker a declarat că preşedintele Bush şi cu E. Şevardnadze au fost în dezacord asupra problemei furnizării de arme către Nicaragua de către "ţările blocului socialist".

După încheierea primei zile a vizitei lui E. Şevardnadze la Washington, atât acesta cât şi J. Baker "au exprimat satisfacţie faţă de convorbirile care au avut loc şi optimismul că acestea vor face să progreseze discuţiile dintre cei doi miniştri de Externe, care se vor desfăşura în următoarele două zile" la Jackson Hole Wyo, Ministrul de Externe sovietic a remarcat că de ambele părţi s-au făcut "sugestii interesante", ce urmează a fi abordate în timpul întâlnirii sale cu J. Baker.
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 203-204

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe