x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Declaraţia televizată a lui Egon Krenz a dezamăgit populaţia

Declaraţia televizată a lui Egon Krenz a dezamăgit populaţia

20 Oct 2009   •   00:00

Raportul Ambasadei României la Berlin
Către Ministerul Afacerilor Externe

Pe baza primelor reacţii înregistrate în corpul diplomatic de la Berlin şi a evoluţiei situaţiei interne din RDG, transmitem următoarele concluzii în legătură cu orientările conducerii PSUG, după alegerea lui Egon Krenz în funcţia de secretar general:

1. Cuvântarea rostită de Egon Krenz la posturile de televiziune, în ziua alegerii sale, şi care anunţa o "conti­nuare a drumului iniţiat de declaraţia Biroului Politic de la 11 octombrie" a creat în primul moment o deza­mă­gire în rândul populaţiei interne din RDG şi a determinat marea demonstraţie populară din oraşul Leipzig. Mijloacele de informare vest-germane au prezentat, de asemenea, o imagine mai mult negativă a lui Egon Krenz ceea ce a sporit nesiguranţa şi deruta în rândul cetăţenilor RDG. Afirmarea de Egon Krenz a valorilor societăţii socialiste ("socialismul este singura alternativă umanistă faţă de capitalism"), precum şi a rolului conducător al PSUG a determinat iniţial concluzia, pe plan intern şi extern, că Ergon Krenz, crescut şi ridicat politic de Erich Honecker, va continua exact cursul politic de până acum. Din aceste motive a apărut ideea, promovată mai ales în mij­loa­ce­le de informare din RDG, dar şi din Polonia şi Ungaria, că Egon Krenz ar re­prezenta numai o "soluţie de tran­ziţie", până la alegerea unui secretar general care să facă reforme cu­prin­ză­toare.

2. Majoritatea diplomaţilor so­cia­lişti constată între timp că aceste concluzii sunt pripite.
Din prima zi a activităţii sale, Egon Krenz a început să iniţieze o cotitură radicală în modul de a înţelege edificarea societăţii socialiste.

Prima măsură luată a constat în transformarea completă a propagandei, mijloacelor de informare şi, în general, politicii informaţionale. Nu mai există nici un fel de teme pe care presa şi radioteleviziunea să le ocolească.

Egon Krenz s-a plasat în fruntea acestei deschideri a mijloacelor de informare în reflectarea dialogului dintre conducerea de partid şi toate categoriile de cetăţeni.

Televiziunea RDG a transmis în direct o întâlnire a secretarului ge­neral al CC al PSUG cu muncitorii dintr-o mare întreprindere industrială din Berlin. În cadrul unei discuţii libere, neorganizate tematic, muncitorii au ridicat toate problemele care-i preocupă, într-un mod foarte critic (care sunt cauzele valului de emigrări, de ce preţurile pentur televizoarele color şi ale altor mărfuri sunt atât de ridicate, cum s-ar putea aplica mai bine principiul retribuţiei după munca prestată, ce măsuri se vor lua pentru libera circulaţie a cetăţenilor etc.). Discuţii similare au avut loc cu prim-secretari ai comitetelor regio­nale de partid, în instituţii centrale, unităţi agricole etc. Presa redă pe larg şi opinii ale cetăţenilor care au o altă gândire decât aceea a PSUG".

Tot în cadrul programului tv din seara zilei de 19 octombrie, reprezentanţi ai academiilor PSUG de ştiinţe social-politice şi economice au răspuns în direct la întrebările telefonice ale telespectatorilor. Corespondenţii vest-germani nu mai sunt împiedicaţi să filmeze orice doresc.
Gheorghe Caranfil
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 244-246

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe