x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Gyula Horn: "Partidul nu mai este ce-a fost!"

Gyula Horn: "Partidul nu mai este ce-a fost!"

28 Aug 2009   •   00:00

Informarea Ambasadei Ro­mâ­niei la Budapesta către Ministerul Afa­cerilor Externe



28 august 1989, ora 20:30
Tovarăşului Constantin Oancea,
În săptămânalul Vasarnapi Hirek de la 27.08.89, sub titlul "Să punem capăt într-un mod clar ezitării politice", Gyula Horn, ministrul Afacerilor Externe, membru al comisiei de elaborare a programului PMSU pentru congresul partidului de la 6 octombrie 1989, a făcut următoarele precizări:

Documentul pus în dezbaterea organizaţiilor de bază ale partidului este, în primul rând, un program politic, care tinde să clarifice principiile fundamentale ale activităţii PMSU pe termen mediu.

Prin platofrma politică propusă, programul partidului trebuie să demonstreze că partidul nu mai este ce-a fost, a rupt cu trecutul şi ia în atenţie totalitatea tradiţiilor de stânga şi progresiste.

Acest lucru, afirmă interlocutorul, este foarte greu de realizat în practică, doarece astăzi nu există în lume un exemplu de urmat. Platforma politică a social-democraţiei occidentale constituie şi ea doar un model de inspiraţie, nefiind vorba despre preluarea ei.

Totodată, este necesar să se clarifice ce reprezintă astăzi ideologia, politica şi religia comunistă, din trecutul reformei comuniste, şi trebuie rupt cu concepţia şi politica comunistă ortodoxă, dar în mod exact ce înseamnă acest lucru până azi nu a fost conceput încă de nimeni.

În legătură cu afirmaţia făcută de G. Horn că noul program al PMSU ar putea să conducă la scindarea partidului, el a subliniat că marea parte a membrilor de partid sunt partizanii proceselor de înnoire a partidului. Este sigur că majoritatea membrilor doreşte noul şi vrea să se debaraseze de politica practicată în trecut. Unitatea partidului depinde de acceptarea de membrii săi a concepţiei reflectate în proiectul de program, în legătură cu socialismul democratic (conţinutul, obiectivele şi mijloacele de realizare). Părerile exprimate până în prezent despre program sunt foarte contradictorii, lucru care demonstrează posibilitatea scindării partidului.

Legat de aprecierile privind existenţa unei "majorităţi tăcute", Horn a afirmat că nu crede în existenţa acesteia. La întrebarea adresată de reporter, privitoare la declaraţia din proiectul de program că "partidul doreşte în mod sincer coeziunea ţărilor dunărene, îmbunătăţirea şi adâncirea relaţiilor cu ele", mi­nistrul de Externe ungar a făcut referiri la relaţiile actuale cu Cehoslovacia, prin prisma evenimentelor care au condus la ares­tarea de organele cehoslovace a celor doi cetăţeni unguri participanţi la recentele manifestaţii de la Praga. Legat de aceasta, a reafirmat principiul ca nimeni să nu se amestece în treburile noastre interne, fie ei aliaţi sau alte state, şi, ca urmare, nici cetăţenii noştri să nu se amestece în treburile interne ale altor state.
Traian Pop
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 177--178

×