x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Nouă organizaţie politică în Ungaria

Nouă organizaţie politică în Ungaria

11 Iun 2009   •   00:00
Nouă organizaţie politică în Ungaria
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

Raportul Ambasadei României la Buda­pesta
Către Ministerul Afacerilor Ex­terne
Tovarăşului Ion Stoian,
Tovarăşului Ioan Totu,
Tovarăşului Iulian Vlad

În cadrul unei adunări a cca 500 de intelectuali, desfăşurată la Budapesta la 7 iunie 1989, a fost înfiinţată organizaţia intitulată "Mişcarea pentru o Ungarie democratică", care îşi propune să joace un rol important în crearea "noului model social". La şedinţa de constituire, prezidată de prof. universitar Ferenc Gazso, (fost până recent adjunct al ministrului Culturii pentru pro­blemele învăţă­mântului liceal), au fost prezenţi şi au luat cuvântul Imre Pozsgay, membru al biroului Politic al PMSU, ministru de stat, Mátyás Szürös, preşedintele Parlamentului, István Horvath, ministrul de Interne şi Imre Nagy, preşedintele Uniunii Tineretului Democrat Ungar (Demisz).

Invitat să rostească cuvântul de deschidere al adunării, Imre Pozsgay s-a referit la acceptarea de către PMSU a sistemului multipartinic drept o condiţie a "schimbării modelului social şi a democratizării", precum şi la necesitatea eli­berării noilor izvoare pe care le reprezintă forţele reformei.

Vorbind despre noua organizaţie ca despre o mişcare chemată să sprijine crearea noului stat al democraţiei şi justiţiei, sub semnul alegerilor libere, ministrul de stat a îndemnat să nu se ofere teren de acţiune forţelor ex­tremiste şi celor care doresc răz­bu­narea, dar nici înclinaţiilor dictatoriale. El a subliniat că "în Europa nu este permisă folosirea forţei în atingerea nici unui scop", arătând că "deşi numeroase persoane sunt cuprinse de amărăciune, trebuie să li se atragă atenţia că răzbunarea nu este compatibilă cu maturitatea politică a poporului". "Mişcarea pentru o Ungarie democratică", a declarat vorbitorul, îşi propune să acţioneze sub egida împăcării generale, libertăţii şi solidarităţii. Ea nu este propice şi nu trebuie folosită în slujba unor dispute între partide, nu doreşte să devină o grupare a elitelor, chiar dacă înfiin­ţarea ei a fost iniţiată de cercurile intelectuale. Noua organizaţie este deschisă celor desemnaţi sub calificativul de "majoritatea tăcută", a apreciat Imre Pozsgay. El a vorbit, de asemenea, despre stat, ca instrument al cetăţenilor capabili de autoconducere şi despre dorinţa de a conexa noua organizaţie cu cercurile din cadrul PMSU.

În cuvântul său, ministrul de In­ter­ne, Istvan Horvath, a salutat înf­iin­ţa­rea "Mişcării pentru o Ungarie demo­cra­tică" vorbind despre laturile de­mo­cratismului şi a necesităţii atin­ge­rii obiectivelor propuse în con­diţiile oferite de socialism. El a subliniat necesitatea ca noua organizaţie să nu funcţioneze pe baze de partid.
Înfiinţarea "Mişcării pentru o Ungarie democratică" a mai fost salu­ta­tă de către preşedintele Par­la­men­tu­lui, Mátyás Szürös şi de către prof.universitar Mihály Bihari, care s-au pronunţat în favoarea creării noii mişcări.

În comisia pregătitoare a noii oganizaţii au fost aleşi: Imre Pozsgay, prof.universitar Ferenc Gazso, József Annus, ziarist, prof.univ. Mihály Bihari, Endre Bilecz, ziarist, Lajos Bokros, director la Banca Naţională, edit. Rozsa Bodo, deputată în Parlament, Lajos Devecz, director de înteprindere, József Gyenesei, conferenţiar universitar, Csaba Gombar, sociolog, István Gyenesei, preşedinte de consiliu popular judeţean, Csaba Hamori, prim-secretar al comitetului judeţean Pesta şi membru al Biroului Politic al PMSU, Andras Hideg, economist, István Horvath, ministru de Interne, Ferenc Kosa, regizor, István Kukorelli, prodecan, Tibor Husszein Nagy, preşedinte CAP, Imre Nagy, preşedintele Demisz, Sándor Rozsa, director-economist, József Simon, activist, Tibor Szecseny, filozof, Csaba Tabajdi, adjunct de şef de secţie la CC al PMSU, Mari Töröcsik, artistă şi István Kiss, sociolog.

Înfiinţarea "Mişcării pentru o Ungarie democratică" este menită, după primele noastre observaţii, să introducă în viaţa politică ungară o nouă organizaţie politică (sic!), care ar putea constitui osatura unui viitor front, menit să ia locul actualului Front Popular Patriotic, sau chiar să se transforme, ulterior, într-un sprijin politic. Acest lucru nu a fost exclus, total, de Imre Pozsgay, în cadrul unui scurt inerviu acordat televi­ziunii în seara de 7 iunie a.c.
Traian Pop
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 99-101

×