x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Petăr Mladenov discutase la Moscova cu Mihail Gorbaciov

Petăr Mladenov discutase la Moscova cu Mihail Gorbaciov

08 Dec 2009   •   00:00

Informarea Ambasadei României la Sofia către Ministerul Afacerilor Externe
08 decembrie 1989, ora 08:00
Tovarăşului director Lucian Petrescu,

Cu privire la vizita lui Petăr Mladenov la Moscova, dintr-o convorbire cu ambasadorul sovietic, vă infor­mez:
Vizita a fost cerută de P. Mladenov înainte de întâlnirea multilaterală din 4 decembrie. Discuţiile au durat două ore. În paralel au avut convorbiri mi­niştrii de Externe. M. Gorbaciov n-a dorit să intre în detalii pe problemele eco­­nomice. Cei doi conducători s-au in­­format reciproc des­pre situaţia in­ternă din ţările lor, ajun­gând la păreri asemănătoare pe următoarele as­pec­te: Noua conducere din Bulgaria trebuie să ia măsuri înnoitoare cât mai re­­pede, pentru a nu o lua masele înainte.

Să nu se cadă în euforie că la apro­piata plenară a CC al PCB se va rezolva totul, însă orice întârziere ar putea fi folosită de opoziţie pentru de­ge­ne­rarea situaţiei. De acord cu intensificarea colaborării în cadrul CAER şi al Tratatului de la Varşovia. În dome­niul economic - prioritar pentru P. Mladenov - a insistat să crească volumul schimburilor comer­cia­le peste cel realizat anul trecut (13 miliarde ruble), în special pe seama ex­portului de maşini bulgăreşti. De ase­menea, a cerut să nu se reducă structura şi volumul materiilor prime im­portate până acum din URSS, res­pectiv: gaze naturale, energie electri­că, cărbuni, mi­ne­reu de fier, bumbac etc.

M. Gorbaciov a arătat că URSS are greutăţi economice foarte serioase, că tre­buie să facă noi importuri de pro­du­se agroalimentare, de re­zol­va­rea acestora depinzând succesul în pers­pec­tivă al procesului de "res­truc­tu­rare" în toate domeniile. Din aceste mo­tive URSS este nevoită să reducă schimburile cu ţările so­cia­liste, să va­lo­rifice pe devize converti­bile o serie de produse. Singura cale pentru men­ţi­­nerea şi creşterea volumului schim­bu­rilor este cooperarea în producţie, sub toate formele şi între oricare în­tre­prinderi care vor găsi că au interes. P. Mladenov a insistat că are greutăţi foarte serioase în domeniul politic. În ce priveşte coo­perarea în producţie, el a arătat că s-a vorbit mult de aceasta, în­să s-a făcut foarte puţin, întreprin­de­rile comune, multe la număr, nu şi-au dovedit în viaţă avantajele sconta­te.

Într-un articol de fond al ziarului Raotnicesko Delo, cu privire la această pro­blemă se arată: "Anun­ţa­rea zgo­mo­toasă a înfiinţării între­prin­derilor mixte între Bulgaria şi URSS nu s-a transformat într-o dezvoltare rapidă şi eficientă a coo­pe­ră­rii şi specializării potenţialului nostru industrial şi teh­no­logic". M. Gorbaciov a propus ca pro­blemele să fie dis­cutate cu N. Rîjkov, în timpul vizitei de două zile pe care o va face în Bulgaria înainte de în­­tâl­nirea CAER din ianuarie. Re­fe­rin­du-se la apropiata Plenară a CC al PCB, P. Mladenov a informat că trebuie să ia imediat o serie de măsuri, inclusiv de modificare a conducerii, datorită pre­siunii opiniei publice. Pentru schim­bări din conducerea de partid sunt vizaţi Pencio Kubadinski, Gheor­­ghi Iordanov,  Ivan Dapanev, Nacio Pa­pa­zov (numit recent), Iordan Iotov. Aceştia au susţinut schimbarea de la Ple­nara din 10 noiembrie, însă s-a ce­rut la diverese întâlniri eliberarea lor.
Vasile Pungan
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.413-415

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe