x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Reformiştii bulgari criticau ritmul lent al schimbării

Reformiştii bulgari criticau ritmul lent al schimbării

06 Oct 2009   •   00:00
Nota Ambasadei României la Sofia
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne Tovarăşului Lucian Petrescu,

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Stanko Todorov, preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, a adresat recent Biroului Politic al CC al PCB o scrisoare în care îşi exprimă insatisfacţia faţă de faptul că procesul de restucturare a vieţii social-politice şi economice se desfăşoară prea lent, că nu se constată progrese pe calea democratizării, aplicării principiilor autoconducerii şi autofinanţării şi a creşterii reale a atribuţiilor organelor locale, că se amână în mod nejustificat modificarea Constituţiei ş.a.

În mod deosebit, el s-a referit la faptul că, în condiţiile în care ţara este condusă prin hotărâri adoptate la şedinţe închise ale Biroului Politic al CC al PCB, prin decrete ale Consiliului de Stat şi prin acte normative ela­borate de Consiliul de Miniştri, Parlamentul este redus la rolul de maşi­nă­rie de adoptat legi, ceea ce constituie o încălcare a hotărârilor Congresului al XII-lea al PCB şi a altor documente de partid privind sporirea participării maselor şi a organelor alese de acestea la elaborarea politicii interne şi externe. Circulă ideea că Stanko Todorov va fi schimbat în curând din funcţia pe care o deţine.
Vasile Pungan
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 213

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe