x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Republicile federative Serbia şi Slovenia au rupt relaţiile politice

Republicile federative Serbia şi Slovenia au rupt relaţiile politice

01 Dec 2009   •   00:00

Comunicara Ambasadei Ro­mâ­niei la Belgrad către Ministerul Afa­ce­­rilor Externe
1 decembrie 1989, ora 9:50
Tovarăşului Lucian Petrescu,

După anularea marşului şi mitingului programate pentru 1 decembrie la Liubliana, atmosfera politică din Iugoslavia se menţine în con­tinu­are foarte complexă. În Serbia, Voivodina, Kosovo şi Muntenegru este condamnată vehement conducerea din Slovenia, care a închis graniţele republicii şi a instaurat mă­suri ce sunt calificate drept "ex­cep­ţionale", pentru a împiedica ve­ni­rea la Liubliana a demon­s­tran­ţilor din alte republici. În tot acest timp, în Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Her­ţe­govina şi Macedonia este condam­nată atitudinea conducerii sârbe, care doreşte, indiferent de mo­da­li­tăţile folosite, să-şi instaureze do­minaţia asupra întregii Iugoslavii.

Acuzaţiile reciproce sunt tot mai numeroase, iar în adunările celor care au fost împiedicaţi să manifeste la Liubliana sau ale altor organizaţii politice din Serbia, Kosovo, Voivodina şi Muntenegru se folo­sesc cele mai grele cuvinte la adresa Sloveniei şi Croaţiei, inclusiv la cea a lui Ianez Dîrnovşek, preşedintele prezidiului RSF Iugoslavia, care s-a pronunţat, în mai multe rânduri, împotriva organizării mitingului de la Liubliana. Pentru Dîrnovşek, în multe dintre adunările amintite s-a cerut demisia din actuala funcţie. Pe acest fond, măsura întreruperii relaţiilor dintre Serbia şi Slovenia (probabil, fără precedent în relaţiile dintre două unităţi statale din ca­drul aceleiaşi federaţii) agravează şi mai mult desfăşurarea unei activi­tă­ţi normale în Iugoslavia, nu nu­mai pe plan politic, ci şi economic. Asistăm practic la o confruntare deo­sebit de agitată şi nervoasă între con­ducerile celor două republici, la un adevărat război propagandistic, cu jigniri şi calificări de neînţeles pentru actualul nivel de civilizaţie, ceea ce va avea implicaţii serioase şi pe plan in­ter­naţional, pentru prestigiul şi ne­ce­s­­­i­tăţile de sprijin economic şi financiar la care Iugoslavia apelează în ultima perioadă tot mai insistent. În cursul zilei de vineri se aşteaptă reac­ţia organelor federale de stat şi partid.
Dumitru Popa
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 370-371.

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe