x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Statele Unite erau "ferm angajate" în procesul de reforme din Europa de Est

Statele Unite erau "ferm angajate" în procesul de reforme din Europa de Est

21 Sep 2009   •   00:00
Comunicarea Ambasadei Ro­mâ­ni­ei la Washington către Ministerul Afa­ce­rilor Externe
21 septembrie 1989, ora 14:00
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu,
Tovarăşului director Ilie Şimon

Vă informăm că oficialităţile ameri­cane, începând cu preşedintele Bush, au făcut în ultimele zile o serie de precizări în ce priveşte relaţiile SUA şi poziţia americană faţă de evoluţiile actuale din unele ţări socialiste. Co­me­ntatorii politici americani re­mar­că faptul că noile luări de atitudine ale Administraţiei Bush în problema respectivă vin să răspundă la criticile făcute recent în cercurile Congresului, în special de reprezentanţi ai Partidului Democrat, care vorbesc despre o "pasivitate" a politicii externe ame­ricane faţă de "schimbările" care au loc în Europa răsăriteană, de faptul că actuala Administraţie nu încurajează şi nu sprijină "suficient" evoluţiile respective. În acest context, George Mitchel, liderul majorităţii din Senat, a afirmat că Administraţia Bush are "sentimentul nostalgiei pentru perioada războiului rece".

Pe de altă parte, Administraţia Bush, pentru a-şi face precizate po­zi­ţiile în problematica relaţiilor cu ţările socialiste, are în vedere şi contra­ca­rarea "propagandei" pe care URSS o va face, cu prilejul vizitei în SUA a mi­nistrului său de Externe şi al sesiunii Adunării Generale a ONU, în proble­mele majore aflate pe agenda re­la­ţiilor sovieto-americane.

Astfel, preşedintele Bush a declarat, în conferinţa de presă de la 18 septembrie a.c., că SUA sunt "ferm angajate în sprijinirea procesului de reforme din Europa răsăriteană". El a precizat totodată că "este evident că depinde de ţă­ri­le respective să efectueze ajustările structurale" pe care SUA "sunt gata şi doresc" să le susţină.

Şeful Executivului american a afirmat că SUA "vor să vadă înfăptuită cu succes restructurarea (perestroika) din URSS, exprimând "convingerea" că partea sovietică "înţelege" acest lucru. Pe de altă parte, adjunctul se­cretarului de stat al SUA, Lawrence Eagleburger, a declarat că "nu este sarcina politicii externe americane şi nici a partenerilor occidentali de a asigura succesul reformelor întreprinse de Gorbaciov". Sarcina principală este, după părerea oficialităţii americane citate, "de a fi promovate interesele Occidentului, indiferent dacă Gorbaciov va reuşi sau va eşua". El a precizat că obiectivul comun al SUA şi al partenerilor lor occidentali "ar trebui să fie menţinerea Se­cu­rităţii, care a servit interesele Occidentului de peste 40 de ani, până când procesul de reforme democratice de­vine cu adevărat ireversibil".

Ulterior, L. Eagleburger, ca urmare a criticilor la adresa poziţiei exprimate, a ţinut să precizeze că, "deşi reformele din Est dau speranţe", trebuie să se recunoască faptul că aceste evoluţii "vor duce la unele forţe centrifuge care ar putea destabiliza ordinea europeană existentă de patru decenii": în acest context, Occidentul ar trebui să susţină "schimbările" în curs în Europa răsăriteană pe asemenea căi, încât "să nu creeze în conti­nuare instabilităţi". Secretarul de stat James Baker a afirmat, în cadrul primei conferinţe de presă avută de la preluarea funcţiei respective, că va discuta cu ministrul de Externe sovietic "planurile americane de sprijinire a proceselor de reformă în curs de realizare în Polonia şi în Ungaria".

Preşedintele Bush a ţinut să re­afir­me că "nu se grăbeşte" în ce priveşte re­laţiile SUA cu URSS, pe care este ho­tărât să le abordeze în continuare cu "prudenţă". În acest cadru, el conside­ră că "nu a venit încă timpul" să se vor­bească despre o nouă întâlnire la nivel înalt ame­ricano-sovietică, întrucât nu există un motiv degrabă în această pro­blemă, menţionând însă că de­pin­de cu ce mesaj vine şi Şevardnadze.

În ce priveşe relaţiile SUA cu China, preşedintele Bush a declarat că a în­cer­cat "să le protejeze şi să le păs­tre­ze", având în vedere că ele sunt "foarte importante" pentru SUA din punct de vedere al intereselor de securitate şi geostrategice. El consideră că încă nu este timpul pentru o "totală normalizare" a raporturilor americano-chineze, dar că nu doreşte să afecteze poporul chinez prin măsuri care ar duce la eliminarea comerţului Chinei cu ţările occidentale.
Ion Stoichici
Document din volumul: "1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene", Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 201-203.

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe